Śniadaniowe ciasteczka z komosą ryżową – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Śniadaniowe ciasteczka z komosą ryżową

Komosa ryżowa czyli quinoa jest bezglutenowa (huuuurrrrraaaa!!!!) i mimo że wygląda jak zboże to bliżej jej do buraka 😉 Jej owoce, które wyglądają jak zboże to jakby orzeszki. Komosa jest bogata w przeciwutleniacze, stymuluje hormon wzrostu, zawiera komplet aminokwasów, a dzięki lizynie pomaga w budowie chrząstek. Wspomaga też przyswajanie wapnia.Warto wprowadzić ją do diety dziecka.

Quinoa jest bardzo drobna co powoduje, że trzeba jej sporo ugotować, żeby się najeść, a niestety nie jest najtańsza. Praktycznie nie pęcznieje po ugotowaniu. Aby wydobyć jej orzechowy smak należy zamoczyć ją w wodzie na kilka godzin w proporcji 1 szklanka komosy : 1,5 szklanki wody. Następnie w tej wodzie gotować ją ok 25min na bardzo wolnym ogni.u Wiesz, że jest ugotowana kiedy zobaczysz charakterystyczne białe ogonki. Zwykle gotuję szklankę komosy i używam po łyżce, dwie do ciasteczek, jajecznicy, owsianki czy sałatki. Można przechowywać ją w lodówce do 3 dni po ugotowaniu.

Dla kogo? Dla dziecka tolerującego jajko.

12167867_1227363803955949_379898209_n

12168120_1227363813955948_1483478862_n

12170500_1227363817289281_716830738_n

12177904_1227363810622615_803521743_n

12168064_1227363800622616_1073143773_n

12179653_1227634240595572_2056187477_n

12170453_1227643307261332_1920824809_n

Śniadaniowe ciasteczka z komosą ryżową
Porcje 13
Szybkie i zdrowe ciasteczka z komosą ryżową uszczęśliwią każde dziecko. Naturalnie słodkie, sycące.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 1 jajko
  2. • 2 banany
  3. • 2 łyżki ugotowanej komosy (u mnie biała)
  4. • 1-2 łyżki mąki kokosowej
  5. • 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki (można pominąć)
  6. • garstka rodzynek lub 3-4 domowe czekoladki (przepis na blogu)
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C
  2. 2. Jajko i banany zmiksuj na gładko w blenderze.
  3. 3. Do masy dodaj komosę i 1 łyżkę mąki. Dodaj marchew. Jeśli ciasto będzie za rzadkie (tzn rozlałoby się wyłożone łyżką na blachę) dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki. Dodaj rodzynki lub drobno pokrojone czekoladki.
  4. 4. Wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (natłuściłam papier 1/3 łyżeczki oleju kokosowego).
  5. 5. Piecz przez 10 min w 180C z termoobiegiem.
Notatki
  1. Ciastka są najsmaczniejsze na ciepło. Są bardzo sycące więc idealne na śniadanie lub drugie śniadanie.
  2. Myślę, że mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi orzechami. Orzechy należy lekko uprażyć i zmiksować na piasek w blenderze.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Koras
Gość
Koras

nieco zmodyfikowalem przepis – uzylem orzechow mielonych, maki ryzowej, troche wiecej marchewki i daktyle… wyszlo oblednie pyszne 🙂
dzieki za inspiracje.

pzdr

zycnietrwac
Gość
zycnietrwac

czy zamiasz maki mozna uzyc pulpy po mleku kokosowym? 🙂

Monika
Gość
Monika

Super słodkie i smaczne, ale… placki mi wyszły :). Może to wina dodania pulpy zamiast mąki albo zbyt rzadkiej masy?

Ada
Gość
Ada

Czy 7 miesięczne dziecko bez alergii na jajko może to zjesc?