Przepisy Śniadania

Kremowa, jesienna owsianka. Rozpogodzi każdy ponury poranek :-) BLW

Kochani to jest absolutny HIT! Filip i ja lubimy owsianki i jemy min 2x w tygodniu. Natomiast Tata Filipa to już inna bajka… u niego w domu owsianek nie było i chyba stąd ta niechęć do “papki”. Tym razem zjadł całą michę ze smakiem – SZOK! Nie dosyć, że w domu roznosi się piękny zapach to jeszcze uczucie rozgrzanego brzuszka zostaje na długo. Niech nie zwiodą Was zdjęcia – fotografem nie jestem i ciężko jest mi oddać ten smak na zdjęciu.

Sekretny składnik to oczywiście mus dyniowy! Daje piękny kolor i “kremowość”. Absolutnie jej nie czuć! Wiem, że już jestem nudna z tą dynią ale to jak nie korzystać z takiego dobra? No jak? Trzeba!

Warto ją przemycać do czego się da bo pomaga w walce o lepszą odporność na infekcje. Odpowiednio doprawiona ani dynią nie pachnie, ani dynią nie smakuje 😉 My uwielbiamy ją w deserach…ach te muffiny!

Jestem nudna wiem…ale musisz to wiedzieć tej jesieni:

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Przełam się i zrób sobie mus na tydzień 🙂

Dla kogo? To zależy kiedy chcesz wprowadzić gluten. My wprowadziliśmy dopiero w 11 mcu (planowałam po roku). Możesz oczywiście kupić płatki owsiane bez glutenu ale zapłacisz za nie dokładnie 5x więcej. Jeśli zmniejszysz ilość przypraw to możesz zaserwować już po 6 mcu ale moim zdaniem tylko z płatkami bezglutenowymi.

12167911_1223193137706349_698381507_n

 

12167920_1223221137703549_366572968_n

12166819_1223193134373016_1108090460_n

12167219_1223193131039683_332851708_n

12167134_1223193141039682_934416720_n

Kremowa, jesienna owsianka. Rozpogodzi każdy ponury poranek 🙂 BLW

Kremowa, jesienna owsianka. Rozpogodzi każdy ponury poranek 🙂 BLW
Porcje 4
Absolutny HIT! Jeśli mój Mąż zjadł owsiankę ze smakiem to znaczy jest jest nieziemska 🙂 Poza doznaniami smakowymi dostarczy witamin z grupy B, karotenu, potasu, wapnia i fosforu. Wzmocni też układ odpornościowy i odkwasi organizm.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1 szkl płatków owsianych
  2. • 1,5 szkl wody
  3. • 0,5 szkl wody z moczenia daktyli*
  4. • 3 czubate łyżki gęstego musu dyniowego
  5. • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  6. • 1 małe jabłko - starte
  7. • przyprawy: 1/3 łyżeczki od kawy cynamonu, 1/4 kardamonu i 1/4 gałki muszkatołowej
Wykonanie
  1. 1. Płatki wsyp do garnka, zalej wodą i domowym syropem daktylowym.
  2. 2. Szybko zetrzyj jabłko i wrzuć do płatków. Dodaj mus z dyni i przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 10 min.
  3. 3. Zdejmij pokrywkę, dodaj przyprawy i olej koko. Gotuj jeszcze 15-20 min często mieszając.
  4. 4. Podawaj na ciepło.
Notatki
  1. *Domowy syrop daktylowy o konsystencji herbaty - można zastąpić 1 łyżeczką kupnego słodu np ryżowego, klonowego, daktylowego lub dodać miód już po przestudzeniu owsianki.
  2. Syrop krok po kroku: http://blwmama.pl/?p=1001&lang=pl
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Kremowa, jesienna owsianka. Rozpogodzi każdy ponury poranek :-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Aga
Gość

Mam pytanie co do tego musu z dyni. Czy dynię do piekarnika wrzucić O udusić czy jakoś inaczej?

wpDiscuz