Odkrycie roku! Dżem warzywno – owocowy, który smakuje jak brzoskwiniowy 🙂 Jest przepyszny! Posłodziłam tylko troszkę – moja babcia dałaby pewnie 2 szklanki cukru! Sami zdecydujecie czy potrzebujecie więcej słodyczy. Dżem robię na bieżąco bo używam praktycznie do wszystkiego: placuszki, naleśniki, omlety, ciasta, muffinki, koktajli, do owsianki i jaglanki… Można też tradycyjnie na tosta;-) Cud, miód, malina!
Najlepsze proporcje to dynia i jabłka w stosunku 1:1 lub trochę więcej jabłek niż dyni. Podaję te orientacyjne proporcje bo możesz będziesz chciała tylko sprawdzić czy ten dżem przypadnie do gustu rodzinie. Najlepiej nie mów im, że w środku jest dynia 😉
Dla kogo? 7m+
- • 2 małe dynie (intensywnie pomarańczowe)
- • 8 średnich jabłek (Reneta)
- • 2 banany
- • 3 czubate łyżki cukru kokosowego
- • 2 cytryny (sok + skórka)
- • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- • 1 szkl wody
- 1. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem lub najlepiej zanuż jeszcze w wodzie z octem i sodą.
- 2. Dynię przekrój na pół i łyżką wyjmij nasiona. Pokrój na poręczne półksiężyce i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- 3. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
- 4. W ciągu tych 10 min otrzyj cytrynę ze skórki (odłóż na bok), obierz jabłka i pokroj na mniejsze kawałki - byle jak będzie ok 😉 Polej je sokiem z 2 cytryny.
- 5. Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni. Duś pod przykryciem około 15 min.
- 6. Zdejmij pokrywkę dodaj cukier koko, gałkę i gotuj na wolnym ogniu aż jabłka rozpadną się, a dżem zgęstnieje czyli około 30 - 45 min. UWAGA! Wrzący dżem będzie "pryskać" więc kiedy dziecko będzie w pobliżu przykryj garnek pokrywką. Warto wybrać wysoki garnek.
- 7. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
- 1. Dynię przekrój ją na pół i upiecz (180C, termoobieg, ok 30 min) i kiedy przestygnie bez wysiłku obierzesz ją i wydrążysz. Nie musi być zupełnie miękka - i tak ugotujesz ją z jabłkami. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
- 2. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
- 3. Obierz i pokrój jabłka. Polej je sokiem z 2 cytryn.
- 4. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojone jabłka. Duś 5 min pod przykryciem i dorzuć upieczoną dynię, banany, skórkę z cytryny i cukier koko.
- 5. Mieszaj często. Kiedy jabłka rozpadną się i połączą z dynią (30 - 40min), a dżem zgęstnieje przygotuj słoiki i do dzieła! (Kiedy kawałki dyni nie będą chciały się rozgotować użyj blendera ręcznego - 2 min roboty i mamy super gładki dżemik 🙂
- 6. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
Dynia to owoc 😉 więc dżem owocowy 😉
hmmm z tego co wiem dynia zalicza się do warzyw dyniowatych 😉
super, nie wiedzialam ze z dyni da rade zrobic dzem!! pzdr
I to jaki pyszny 🙂 Polecam!
Czy tu chodzi o dynię hokaido? ile niej wiecej w gramach jest tej dyni? i czy (i ile) można przechowywac taki dzemik?
Hej Agata! Może być Hokaido, może być piżmowa lub inna pomarańczowa. Nie znam się na dyniach 😉 w babcinym ogródku były 3 rodzaje Hokkaido, zielona i pomarańczowa z bardzo twardą skórą (obieranie jej bez pieczenia grozi poharatanymi palcami…wiem coś o tym) i z delikatną skórą – obierały się prawie jak jabłka. Te z cienką skórą są najlepsze! Zielone nadają się bardziej do wytrawnych dań. Na ilość jabłek podanych w przepisie potrzebujesz około 1kg miąższu dyni. Możesz tak naprawdę zrobić dowolną ilość dżemu 🙂 wystarczy wizualnie mieć jabłek i dyni w stosunku 1:1 lub trochę więcej jabłek (szczególnie przy dyni o… Czytaj więcej »
A czy cukier kokosowy można zastąpić brązowym? Albo czymś innym?
Asiu na pewno można. Ja staram się nie używać trzcinowego. Jest jeszcze jedna opcja – zupełnie bez cukru 😉 a za to z kilkogramem bananów. A jeśli nadal za mało słodkie to jeszcze mus dyniowy 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 będę próbować. Pozdrawiam
Ile to można trzymać w lodówce?
Hej Ewa! 5 dni spokojnie wytrzyma ale myślę, że nawet do tygodnia. U mnie znika szybko bo jak już otworzę słoik to ani się obejrzę, a już nie ma. Uwielbiam go z poranną jaglanką mmmmmm Co ważniejsze synek też 🙂
Złoto w słoiku, największy skarb i odkrycie tego roku! Pyszny, pachnący,cudowny! Aż mi słów brak! 🙂 Juz szykuję słoiki na kolejną porcję,bo pierwsza już zniknęła 🙂
Muzyka dla moich uszu Ula! Bardzo dziękuję za komentarz :*
Zastanawiam się czy mogę cukier kokosowy zastąpić ksylitolem? I podac dżem 20 miesiecznej córce?
Przy okazji jeśli pozwolisz zapytam o pieczywo. W ogole nie jecie, nie jecie przy Filipku?
Moja córka kocha bułkę i chlebek. Metoda” niech je to sie z nudzi “nie sprawdziła się 😐 Nie mam pomysłu jak to rozwiązać bo na każde pytanie co zje pada odpowiedz BUŁA! Niestety chleba nie wyeliminujmy z domu zupełnie. Mąż nie przeżyje 😉, zresztą i mnie byloby trudno.
Pewnie! Bez cukru dżem jest wystarczająco słodki. Dałam dosłownie 2 łyżki na gigantyczny gar tak na szczęście – żeby się dobrze zimą przechowały 😉 Pieczywo uzależnia…szczególnie z dodatkiem mąki pszennej. My z mężem rzuciliśmy chlebek jak Filipek zaczął z nami jeść. Oczywiście jak trzeba zrobić kanapki w drogę czy do pracy to często się nim posiłkujemy ale w domu na co dzień chlebka nie ma. Wyprowadzenie dziecka z “nałogu” łatwe nie będzie ale najłatwiej przejść na pieczywo na zakwasie. Smakuje troszkę inaczej i nie wciąga tak jak to na drożdżach. Nie ma szans, że bułka się znudzi ;-( Kiedy byliśmy… Czytaj więcej »
Bardzo dziękuję za odpowiedź ☺
A zamiast cukru kokosowego mogę dodać np. mus z daktyli? Chcę dla malucha zawekować na zimę porcję jesiennych witamin a ten cukier kokosowy brzmi jak abstrakcja na sklepowej półce 😉
Pewnie, że tak 😄
hehehe cukier kokosowy to jest abstrakcja w naszych warunkach ale ja go czasem sobie funduję bo daje piękny karmelowy kolor i aromat karmelu 🙂 Oczywiście w dżemie nie wyczuwalne ale w torcie już tak. Zamawiam przez internet. Ksylitol też się nada.
Czy mogę zamiast cukru kokosowego użyć syropu klonowego? 🙂
Tak 🙂
Ja w tym roku robiłam dżem gruszkowo-dyniowy, niebo!
TAK! Najlepsze połączenie <3 <3 <3 szkoda tylko, że tym roku gruszki takie drogie :/
co to znaczy “2 male dynie” ;)? ile mw kg?
Mój wyszedł w kolorze musu jabłkowego 😉 Chyba moje Renety były z tych większych. Ale w smaku dżem bardzo dobry!
Uwielbiam dynię za jej uniwersalność!
Pozdrowienia
Nie wiem jak wam, ale dla mnie ten dżem nie smakuje jak brzoskwiniowy. Poza tym jest bardzo smaczny, ale oczekiwałam innego smaku. Może to wynik drobnej zmiany przepisu – bo dodałam daktyli zamiast cukru. Ostatnio robiłam dżem z marchewki z cytryną i tamten autentycznie smakuje jak pomarańczowy.
Dużo zależy tez od dyni. No i przyznam, ze mnie nie wszystkie partie smakują jak brzoskwiniowy. Ale mnie zaintrygowała tym dżemem marchewkowym!
Przepis???
A czy jest możliwość zastąpienia bananów np. daktylami?
Pewnie! Próbowałam już 🙂
Witam. Chciałam się dowiedzieć, czy można dynię upiec z olejem koko i resztę jak w przepisie?
Hej Ilona! Oczywiście 🙂
Witam czym zastąpić banana? Wg nie jem bananów…
Daktylami 🙂 rodzynkami 🙂 wystarczy zalać je gorącą wodą i odczekać, zblendować i taką papkę dodawać 🙂 Ksylitolu też można trochę dosypać.
Dżem jest świetny.U nas sprawdza się bardzo do porannych owsianek i jaglanek, i najlepsze muffinki mi na nim wychodzą. Dzięki☺
<3<3<3<3
Dżem przewspaniały.
<3