Surowy dżem truskawkowy z chia. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Przetwory Zdrowe słodycze, wypieki itp

Surowy dżem truskawkowy z chia. BLW

Prostszego nie ma! Miksujesz surowe owoce w blenderze, dodajesz nasionka chia i ewentualnie mus daktylowy i sok z cytryny…odstawiasz na godzinę i gotowe 🙂 Fajny świeży smak truskawek zachowany, a dżem idealnie nadaje się jako dodatek do gofrów, placków, jogurtów czy makaronu.

O właściwościach nasion chia przeczytaj TU.

Dla kogo? No właśnie! Od kiedy można podać nasionka chia? Według oficjalnych danych dopiero po 3 roku życia. Dorośli mogą spożywać 2 łyżki stołowe dziennie, dzieci powyżej 3 roku życia 1 łyżkę dziennie.

Na czekoladowych gofrach gryczanych <3

A to pomysł Filipka: pyłek kwiatowy…ja nie przepadam, a on kocha miłością wielką <3

Surowy dżem truskawkowy z chia
Porcje 4
Dosłownie 10 min roboty! Nie musisz gotować 🙂 Wystarczy blender, truskawki i nasionka chia. Jedyny minus tego dżemu to czas oczekiwania - dżem należy odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej aby zgęstniał.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
1 hr 10 min
Składniki
  1. -1 szkl puree z truskawek (ok 2 szkl świeżych truskawek)
  2. -2 czubate łyżki nasion chia
  3. -1-2 łyżki puree z daktyli lub syrop klonowy/ryżowy itp
  4. -1 łyżeczka soku z cytryny
  5. -1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie
  1. 1. Odszypułkowane i umyte truskawki zmiksuj na gładko w blenderze. Dodaj chia, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie słodzidło* Zmiksuj raz jeszcze i przelej do słoiczka. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę i już 🙂
  2. W lodówce przechowuj do 3 dni.
  3. *Spróbuj zanim dodasz bo może trafią Ci się bardzo słodkie truskawki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

avatar