Przepisy Przetwory Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Dżem dyniowo – jabłkowy, który smakuje jak brzoskwiniowy. BLW

Odkrycie roku! Dżem warzywno – owocowy, który smakuje jak brzoskwiniowy 🙂 Jest przepyszny! Posłodziłam tylko troszkę – moja babcia dałaby pewnie 2 szklanki cukru! Sami zdecydujecie czy potrzebujecie więcej słodyczy. Dżem robię na bieżąco bo używam praktycznie do wszystkiego: placuszki, naleśniki, omlety, ciasta, muffinki, koktajli, do owsianki i jaglanki… Można też tradycyjnie na tosta;-) Cud, miód, malina!

Najlepsze proporcje to dynia i jabłka w stosunku 1:1 lub trochę więcej jabłek niż dyni. Podaję te orientacyjne proporcje bo możesz będziesz chciała tylko sprawdzić czy ten dżem przypadnie do gustu rodzinie. Najlepiej nie mów im, że w środku jest dynia 😉

Dla kogo? 7m+

 12270289_1244835228875473_47253486_n

12248701_1244835218875474_292619977_n

12270341_1244835232208806_1945990103_n

12285743_1244853832206946_1412233722_n

12270356_1244835222208807_828388494_n

Dżem dyniowo - jabłkowy. Jak brzoskwiniowy!
Ten dżem idzie u nas jak woda 😉 Dodaję go do placuszków, koktajli, owsianki, jaglanki, muffinek, ciast, omletów. Ma piękny kolor, a w smaku przypomina dżem brzoskwiniowy.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 10 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
1 hr 10 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Składniki
  1. • 2 małe dynie (intensywnie pomarańczowe)
  2. • 8 średnich jabłek (Reneta)
  3. • 2 banany
  4. • 3 czubate łyżki cukru kokosowego
  5. • 2 cytryny (sok + skórka)
  6. • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  7. • 1 szkl wody
Wykonanie
  1. 1. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem lub najlepiej zanuż jeszcze w wodzie z octem i sodą.
  2. 2. Dynię przekrój na pół i łyżką wyjmij nasiona. Pokrój na poręczne półksiężyce i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  3. 3. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojoną w kostkę dynię. Duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 min.
  4. 4. W ciągu tych 10 min otrzyj cytrynę ze skórki (odłóż na bok), obierz jabłka i pokroj na mniejsze kawałki - byle jak będzie ok 😉 Polej je sokiem z 2 cytryny.
  5. 5. Jabłka, banany i skórkę cytrynową wrzuć do dyni. Duś pod przykryciem około 15 min.
  6. 6. Zdejmij pokrywkę dodaj cukier koko, gałkę i gotuj na wolnym ogniu aż jabłka rozpadną się, a dżem zgęstnieje czyli około 30 - 45 min. UWAGA! Wrzący dżem będzie "pryskać" więc kiedy dziecko będzie w pobliżu przykryj garnek pokrywką. Warto wybrać wysoki garnek.
  7. 7. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
Trafiła Ci się bardzo twarda dynia? Nie męcz się i skorzystaj z tego sposobu
  1. 1. Dynię przekrój ją na pół i upiecz (180C, termoobieg, ok 30 min) i kiedy przestygnie bez wysiłku obierzesz ją i wydrążysz. Nie musi być zupełnie miękka - i tak ugotujesz ją z jabłkami. Pokrój ją na mniejsze kawałki.
  2. 2. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  3. 3. Obierz i pokrój jabłka. Polej je sokiem z 2 cytryn.
  4. 4. Do bardzo dużego, wysokiego garnka wlej szklankę wody i wrzuć pokrojone jabłka. Duś 5 min pod przykryciem i dorzuć upieczoną dynię, banany, skórkę z cytryny i cukier koko.
  5. 5. Mieszaj często. Kiedy jabłka rozpadną się i połączą z dynią (30 - 40min), a dżem zgęstnieje przygotuj słoiki i do dzieła! (Kiedy kawałki dyni nie będą chciały się rozgotować użyj blendera ręcznego - 2 min roboty i mamy super gładki dżemik 🙂
  6. 6. Wrzący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć wyparzonymi nakrętkami i odstaw do góry dnem. Kiedy ostygną postaw je na półce w chłodnym miejscu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

 

Dodaj komentarz

35 komentarzy do "Dżem dyniowo – jabłkowy, który smakuje jak brzoskwiniowy. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Jowita
Gość
Jowita

Dynia to owoc 😉 więc dżem owocowy 😉

gabi
Gość

super, nie wiedzialam ze z dyni da rade zrobic dzem!! pzdr

Asia
Gość

A czy cukier kokosowy można zastąpić brązowym? Albo czymś innym?

Ewa
Gość

Ile to można trzymać w lodówce?

Ula
Gość

Złoto w słoiku, największy skarb i odkrycie tego roku! Pyszny, pachnący,cudowny! Aż mi słów brak! 🙂 Juz szykuję słoiki na kolejną porcję,bo pierwsza już zniknęła 🙂

Marzena
Gość
Marzena

Zastanawiam się czy mogę cukier kokosowy zastąpić ksylitolem? I podac dżem 20 miesiecznej córce?
Przy okazji jeśli pozwolisz zapytam o pieczywo. W ogole nie jecie, nie jecie przy Filipku?
Moja córka kocha bułkę i chlebek. Metoda” niech je to sie z nudzi “nie sprawdziła się 😐 Nie mam pomysłu jak to rozwiązać bo na każde pytanie co zje pada odpowiedz BUŁA! Niestety chleba nie wyeliminujmy z domu zupełnie. Mąż nie przeżyje 😉, zresztą i mnie byloby trudno.

Paulina
Gość
Paulina

A zamiast cukru kokosowego mogę dodać np. mus z daktyli? Chcę dla malucha zawekować na zimę porcję jesiennych witamin a ten cukier kokosowy brzmi jak abstrakcja na sklepowej półce 😉

Monika
Gość
Monika

Czy mogę zamiast cukru kokosowego użyć syropu klonowego? 🙂

Aneta
Gość

Ja w tym roku robiłam dżem gruszkowo-dyniowy, niebo!

MONIKA
Gość
MONIKA

co to znaczy “2 male dynie” ;)? ile mw kg?

Lucy
Gość

Mój wyszedł w kolorze musu jabłkowego 😉 Chyba moje Renety były z tych większych. Ale w smaku dżem bardzo dobry!
Uwielbiam dynię za jej uniwersalność!
Pozdrowienia

Paulina
Gość
Paulina

Nie wiem jak wam, ale dla mnie ten dżem nie smakuje jak brzoskwiniowy. Poza tym jest bardzo smaczny, ale oczekiwałam innego smaku. Może to wynik drobnej zmiany przepisu – bo dodałam daktyli zamiast cukru. Ostatnio robiłam dżem z marchewki z cytryną i tamten autentycznie smakuje jak pomarańczowy.

Iwona
Gość

A czy jest możliwość zastąpienia bananów np. daktylami?

wpDiscuz