Koktajl zamiast śniadania! Jesienny z dżemem dyniowym. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Do picia Przepisy Śniadania

Koktajl zamiast śniadania! Jesienny z dżemem dyniowym. Bezglutenowe BLW.

Obiecuję, że nikt się nie zorientuje, że w środku jest dynia 🙂 Osobiście uwielbiam takie śniadania! Taki koktajl przyrządzisz na wpół przytomna więc jest idealny na trudne poranki 😉 Filip powoli przekonuje się do tej formy posiłku więc dzielę się moją tajną bronią na gorsze dni. Koktajl robię tylko wtedy kiedy mam w lodówce już ugotowaną kaszę jaglaną. Warto go lekko podgrzać – ciepłe śniadania są niesłychanie ważne jesienią i zimą!

Przepis na dżem dyniowo – jabłkowy znajdziesz TU.

O zbawiennym działaniu kaszy jaglanej pisałam TU, a o dyni TU.

Dla kogo? Do roku wystarczy zmiksować jaglankę z puree z dyni i bananem. 

 

12270341_1244835232208806_1945990103_n

Zamiast masła orzechowego można dać zmiksowane, uprażone orzechy, tu: laskowe. Można też zupełnie pominąć ten składnik 😉

12273162_1245806642111665_403475553_n

12272604_1245806645444998_567174122_n

Najlepiej płyny, koktajle podawać w kubeczku (np. Doidy) bo dziecko uczy się samodzielnie pić. Tu akurat 15 miesięczny Filipek pije przez słomkę bo chciałam go zachęcić do spróbowania koktajlu. Dzieci na BLW często nie lubią konsystencji papki 😉

12278222_1245806652111664_1538537513_nl

Koktajl dyniowo - jaglany. Bezglutenowe BLW.
Porcje 2
Przepyszny gęsty koktajl, który przygotujesz w kilka chwil. Idealny na ciężkie poranki. Niestety nie każde dziecko lubi taką konsystencję. Proponujemy dziecku koktajl ale na wszelki wypadek trzeba mieć plan b. Czasem forma podania jest ważna: słomka, kubek, łyżeczka.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • ½ szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  2. • 1 szkl puree z dyni lub dżemu dyniowo-jabłkowego*
  3. • 1 banan lub 1 łyżka miodu/musu daktylowego
  4. • ½ szkl mleka np: z orzechów laskowych
  5. • ¼ łyżeczki cynamonu
  6. • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wersja de luxe
  1. • ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru
  2. • 1 łyżka dowolnego masła orzechowego
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. Ja lubię gęste koktajle ale wystarczy dodać trochę więcej mleka czy wody i będzie rzadszy.
  2. Koktajl przelej do garnka i podgrzej. Serwuj na ciepło.
Notatki
  1. *Przepis na dżem dyniowo - jabłkowy znajdziesz na blogu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Aga
Gość
Aga

Dżem już gotowy, jutro testujemy koktajl 🙂 PS. Sezon dyniowy rozpoczęty, zatem gdzie znajdę przepis na placuszki z musem dyniowym?

euphorie
Gość
euphorie

Witam czy dobrze rozumie, że można od początku podawać ten koktajl? Moja ma 7 miesięcy i chętnie bym dała prostą wersje – dynia + jaglanka + banan.

Magdalena
Gość
Magdalena

Hej! a co z przepisem na mleko orzechowe? szukam na blogu, ale chyba nie ma ;(