Delikatne muffiny dyniowe. Lekkie niczym chmurki. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Delikatne muffiny dyniowe. Lekkie niczym chmurki. Bezglutenowe BLW.

Sezon dyniowy w pełni, a zatem korzystajmy z tego dobrodziejstwa! Te muffinki są tak delikatne, że nie oprze im się nikt 🙂 Robię je zwykle gdy gdzieś wyjeżdżamy bo to ulubione muffinki moich Mężczyzn. Zachęcam do kupienia dużej dyni i zrobienia sobie musu na 2 tygodnie – będzie zawsze pod ręką.

Dla kogo? Po roku.

12026633_1206306289395034_1539672378_n

Przygotuj:

  • 1/2 szkl musu z dyni lub z jabłek
  • 4 łyżki musu daktylowego lub syropu klonowego
  • 1 szkl startej na grubych oczkach dyni
  • 1 mały jogurt naturalny (u mnie kozi) czyli około 2 łyżki jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron) lub roztopionego masła + odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek (silikonowych nie trzeba smarować)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody

Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu

Dodatki: garść rodzynek/małe jabłko pokrojone w kostkę, łyżka ziaren słonecznika

11999920_1206306299395033_1456458422_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Roztrzep jajko i dodaj banana, którego rozgnieć widelcem lub jajko i banana wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko.
  3. Do jajka i banana dodaj mus dyniowy i daktylowy, jogurt i olej i wymieszaj.
  4. Mąkę przesiej z sodą na miskę i wlej mokre składniki. Wymieszaj. Dodaj startą dynię, rodzynki i słonecznik. Wymieszaj.
  5. Piecz przez 25 min w 180C. Po 10 min można posypać wiórkami – ja o tym zapomniałam!

 

Muffiny mocno urosną ale po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Będą delikatne i puszyste 🙂

Smacznego dyniowego!

12032479_1206306319395031_164295027_n 12033663_1206306292728367_717233684_n SS12021845_1206306322728364_1593404109_n

SSharing is caring 😉

12030668_1206306316061698_683154194_n 12021848_1206306302728366_1032085399_n

Takich chwil jest coraz mniej… Filip padł, a my mieliśmy 2 godziny dla siebie! Muffinki do herbatki i kawki są świetne 🙂

12016689_1206306306061699_645249323_n

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

A masz pomysł czym zastąpić jogurt kozi? Kupiłam dziś dynie i chciałabym zrobić muffinki.

Monika
Gość
Monika

Mleczko kokosowe z puszki 😉