Sezon dyniowy w pełni, a zatem korzystajmy z tego dobrodziejstwa! Te muffinki są tak delikatne, że nie oprze im się nikt 🙂 Robię je zwykle gdy gdzieś wyjeżdżamy bo to ulubione muffinki moich Mężczyzn. Zachęcam do kupienia dużej dyni i zrobienia sobie musu na 2 tygodnie – będzie zawsze pod ręką.
Dla kogo? Po roku.
Przygotuj:
- 1/2 szkl musu z dyni lub z jabłek
- 4 łyżki musu daktylowego lub syropu klonowego
- 1 szkl startej na grubych oczkach dyni
- 1 mały jogurt naturalny (u mnie kozi) czyli około 2 łyżki jogurtu
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki oleju (u mnie z pestek winogron) lub roztopionego masła + odrobina tłuszczu do wysmarowania foremek (silikonowych nie trzeba smarować)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu
Dodatki: garść rodzynek/małe jabłko pokrojone w kostkę, łyżka ziaren słonecznika
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Roztrzep jajko i dodaj banana, którego rozgnieć widelcem lub jajko i banana wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko.
- Do jajka i banana dodaj mus dyniowy i daktylowy, jogurt i olej i wymieszaj.
- Mąkę przesiej z sodą na miskę i wlej mokre składniki. Wymieszaj. Dodaj startą dynię, rodzynki i słonecznik. Wymieszaj.
- Piecz przez 25 min w 180C. Po 10 min można posypać wiórkami – ja o tym zapomniałam!
Muffiny mocno urosną ale po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Będą delikatne i puszyste 🙂
Smacznego dyniowego!
SSharing is caring 😉
Takich chwil jest coraz mniej… Filip padł, a my mieliśmy 2 godziny dla siebie! Muffinki do herbatki i kawki są świetne 🙂
A masz pomysł czym zastąpić jogurt kozi? Kupiłam dziś dynie i chciałabym zrobić muffinki.
Hej Alicja! Pomiń jogurt 🙂 Muffiny nie będą tak puszyste ale na pewno nadal pyszne!
ps: jeśli zrezygnujesz z jogurtu to sodę zastąp proszkiem do pieczenia.
Mleczko kokosowe z puszki 😉