Chleb gryczany bezglutenowy prawie jednoskładnikowy ;-) – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Chleb gryczany bezglutenowy prawie jednoskładnikowy ;-)

Ten niepozorny gryczany chlebuś napakowany jest witaminami i minerałami. Nie łódź się jednak, że smakuje jak pszenny 😉 Jest specyficzny ale maluszki nie mają jeszcze uprzedzeń więc próbuj! Świetny ze smarowidłem z cukinii.

Kiedy? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

  • 1 szkl kaszy gryczanej NIEPALONEJ (z palonej nie wyjdzie! Próbowałam…rozleciał się.)
  • 1 szkl gorącej wody
  • zioła: świeża bazylia, słodka papryka, po 2 r.ż. dobra sól np morska, himalajska
  • 1 łyżka dobrego tłuszczu np, kokosowy, masło klarowane

Bez tytułu

Jak?

  1. Kaszę gryczaną zalej na noc 1 szkl wrzątku.
  2. Rano wylej ją na sitko i przepłucz.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  4. Przygotuj 1 szkl gorącej ale niewrzącej wody.
  5. Do blendera wsyp połowę kaszy i połowę wody i blenduj przez około 5min. (Chyba że będziesz używać blendera kielichowego, który ma dużą pojemność – wtedy wszystko razem 🙂 Ja muszę dzielić na 2 razy bo inaczej woda się wylewa przy blendowaniu).
  6. Wylej do jakiegoś naczynia. Zblenduj resztę kaszy, łyżkę oleju i dodaj ulubione zioła, a dla starszych dzieci szczyptę soli. Wlej do miski i wymieszaj.
  7. Wylej do niedużej blachy wyłożonej papierem (możesz lekko natłuścić ale nie powinien przywrzeć). Im większa blacha tym cieńszy chlebek 🙂 Osobiście lubię cieniutki z blaszki 20/30cm, ale moja rodzina woli ten grubszy z blaszki 20/20cm, a Filip różnie 😉
  8. Piecz przez ok 20 min na termoobiegu 180C. Nie powinien się zarumienić. Boki będą odchodzić od blachy i mogą być odrobinkę zrumienione.

Chlebek nie rozpada się. Można jeść na słodko lub wytrawnie. Przechowuj go w chłodnym miejscu (do 2 dni) lub w lodówce.

11272138_1122639564428374_1758122801_n (Kopiowanie)

Tak kasza wygląda po nocnym moczeniu – woda jest mętna i lekko różowa.

11273704_1122639557761708_1627766901_n (Kopiowanie)

11165960_1105782169447447_218291193_n (Kopiowanie)

11134244_1105782179447446_1228180534_n (Kopiowanie)

11173622_1105782249447439_1701035096_n (Kopiowanie)

11122391_1105782222780775_315548005_n (Kopiowanie)

11267618_1122639561095041_289742253_n (Kopiowanie)

 

 

 

 

11
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Honcia
Gość
Honcia

Chlebek jest naprawdę przepyszny. Bardzo dziękuję za ten przepis. A czy z kaszy jaglanej lub jeczmiennej tez wyjdzie?

ALina
Gość
ALina

Jaki olej kokosowy używasz, rafinowany czy nie? bo zimnotłoczony ma temp dymienia 180 stopni więc trochę strach..

ALina
Gość
ALina

A chlebek się udał, chociaż bardziej można go nazwać gotowaną kaszą 😀

Lilia
Gość
Lilia

Muszę przetestować! Dziękuję za przepis!

Mom
Gość
Mom

Geeenialny w swojej prostocie! A berbeć lubi kaszę gryczaną i tylko patrzę z zachwytem jak się chlebkiem cała buźka zapełnia 🙂 I wreszcie spokój od babcinego “Chlebka jej nawet nie dasz do pogryzienia?” Ten dam! Dzięki Aniu za kolejny ratunek 🙂 A jaki chlebek powszedni gości teraz na Finiowym talerzyku? Serdeczności!

Amanda
Gość
Amanda

Czy taki chlebek można mrozić? To znaczy, sami dla siebie, ja i mąż, takie tradycyjne pieczywo mrozimy, żeby nie biegać 15 razy do sklepu w ciągu tygodnia 🙂 A czy ten chlebek gryczany również można? Raczej nie podawałabym go dzień w dzień tylko po to, żeby zeszła cała blacha 😀