Przepisy Śniadania

Wzmacniamy układ odpornościowy #2 czyli owocowa owsianka z pieca z buraczkiem

To druga wersja zapiekanej owsianki, która u nas często gości bo Filipek kocha buraczki 🙂 Jest słodka i smakuje trochę jak ciasto. Na zimno z filiżanką kawy zbożowej wymiata!

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale pamiętajcie, że owies w Europie jest zanieczyszczony glutenem. W sklepach eko można kupić płatki bezglutenowe. Dziecku, które dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem podajcie bez wiórków i migdałów, żeby nie podrażnić dziąseł.

Przygotuj:

  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 nieduży ugotowany burak
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego (można pominąć)
  • 1 szkl wody lub mleka kokosowego
  • 2 garście wiórków kokosowych
  • pół garści płatków migdałowych dla zębatych dzieci
  • syrop klonowy aby uzyskać efekt smacznego deseru do kawy 😉
    • nieduża prostokątna blaszka lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem
    • olej koko/masło klarowane/olej z pestek winogron do natłuszczenia papieru

11245395_1117542648271399_397053097_n (Kopiowanie)

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Obrane banan, jabłko i gruszkę zblenduj.
  3. Dolej wodę/mleko kokosowe i zblenduj.
  4. Do masy wsyp płatki owsiane i siemię lniane i wymieszaj.
  5. Zetrzyj buraka na dużych oczkach (jeśli zetrzesz na małych oczkach całość może zafarbować na czerwono) i część wymieszaj z owocową masą.
  6. Wylej masę na wcześniej przygotowaną blaszkę.
  7. Resztę startego buraka ułóż na wierzchu owsianki.
  8. Posyp wiórkami i płatkami migdałowymi.
  9. Piecz przez ok 15 min.
  10. Wystaw i poczekaj ok 10 min zanim pokroisz.

Polana syropem klonowym nabiera innego wymiaru 😉

11225813_1117542671604730_967579304_n (Kopiowanie)

Tak wygląda owsianka przed upieczeniem. Jeszcze bez wiórków. My buraków się nie boimy!

11195549_1117542601604737_36880620_n (Kopiowanie)

11186392_1117542634938067_1317865075_n (Kopiowanie)

Tym razem śniadanie najlepiej smakowało na kolanach mamy 🙂

11208993_1117542611604736_1149499619_n (Kopiowanie)

Na moim ukochanym talerzyku, który dostałam od Mamy gdy miałam roczek 🙂

11208785_1117542644938066_2099780129_n (Kopiowanie)

 

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

Czy dla 8 miesięcznego dziecka syrop klonowy,z agawy jest ok czy lepiej do roku w ogóle slody pomijać?
Wygląda pysznie 🙂

Powidlowa
Gość
Powidlowa

Jak gotować buraka , żeby nie stracił koloru?

Lilia
Gość
Lilia

U nas by to nie przeszło. A szkoda…