Przepisy W chorobie Zdrowe słodycze, wypieki itp

Trufelki odFLEGMiaczki ;-) BLW

Może troszkę przesadziłam z nazwą…ale od początku! Od ostatnich warsztatów mam problemy z krtanią, po kilku dniach doszedł katar i okrutny mokry kaszel. Ja chora, mąż też chory, a nasz przedszkolak zdrów jak ryba ale powróciła alergia wziewna (tym razem po zmianie proszku do prania!). Ja ratowałam się tylko domowymi sposobami (zobacz TU) i wiadomo podczas infekcji unikamy słodyczy jak ognia! Czemu? Bo dodatkowo zaflegmiają… I kiedy tak kaszlałam wpadła mi w ręce 1 kg torba karobu zalegająca w szafce od kilku ładnych miesięcy. Olśnienie! Przecież karob to lek na kaszel i flegmę 🙂 Zapomniałam o nim zupełnie od wiosennych infekcji. Połączyłam przyjemne z pożytecznym i razem z Finiem stworzyliśmy karobowe trufelki. Czemu nie z kakao? Bo kakao nie pomaga pokonać infekcji, a karob tak! Powiem więcej karob jest pogromcą zalegającej flegmy…nie brzmi to przyjemnie ale sezon na smarki w pełni więc lepiej mieć tajną smaczną broń w zanadrzu 😉

Od dawna próbuję wrócić do karobu bo niestety jakiś czas temu przestawiliśmy się na kakao. Co tu dużo mówić karob nie jest tak smaczny jak kakao. Na szczęście mój okrutny kaszel przypomniał mi o nim! Warto oswoić rodzinę z kwaśnawym karobem bo jest stworzony do walki o odporność oraz czyste płuca w czasie infekcji, a w trufelkach nie czuć tego specyficznego posmaku. Niestety karob działa tylko wtedy gdy spożywany jest regularnie. Można go dodawać do owsianiek, jaglanek, koktajli, wypieków, placków, budyniu z dyni ale trufelki to mega dawka karobu więc tak nadrabialiśmy stracone miesiące 😉

O karobie pisałam przy okazji przepisu na kokosowy karobek do picia więc pozwolę sobie skopiować informacje, które wtedy przetłumaczyłam (z niewielkimi zmianami):

Karob bije kakao na głowę! W odróżnieniu od kakao, karob nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, który blokuje wchłanianie wapnia. Nie uzależnia i nie alergizuje jak kakao. Karob robi nam naprawdę dobrze:

  1. Poprawia trawienie i reguluje pracę jelit do tego stopnia, że pomaga przy biegunce. Łagodzi refluks.
  2. Jest dobrym źródłem witamin: E, D2, C, B6 i kwasu foliowego, żelaza, selenu i magnezu.
  3. Pomaga w leczeniu astmy i alergii.
  4. Ze względu na zawartość wapnia i fosforu wykorzystywany w leczeniu osteoporozy.
  5. Stosowany w leczeniu kaszlu, grypy i niedokrwistości.
  6. Profilaktyka raka płuc i raka macicy.
  7. Dzięki zawartości kwasu galusowego karob ma właściwości przeciwbólowe, antyalergiczne i antybakteryjne. Jest również przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i anty sceptycznie.

Źródła: TU, TU, TU , TU i TU

Jestem pewna, że ktoś zaraz napisze, że przecież dosłodzone. Tak, zgoda. Jednak jeśli to Wasz jedyny słodycz w czasie infekcji to naprawdę nie jest źle, a trufelki składają się niemal w połowie z karobu 🙂 Ja mam czyste sumienie i wiem, że dzięki trufelkom oswoiliśmy na nowo karob juuupiiiiii! Wstyd mi tylko za przepis na karobek bo zdecydowanie za dużo tam tego słodkiego :-/

Karob można zamówić przez internet (ja kupuję 1k za 12zł) lub szukać w sklepach eko czy na półkach ze zdrową żywnością w supermarketach. Jaki karob wybrać: jasny czy ciemny? Jasny jest dużo zdrowszy bo podgrzewany do niższej temperatury. Nigdy nie udało mi się trafić na ciemny – możliwe, że smak jest bardziej zbliżony do kakao ale to już moje przypuszczenia 😉 

“(…) there are raw carob powders available that are considered more beneficial to health.  These raw powders contain active nutrients that have not been destroyed through excessive roasting or high heat temperatures.”

Ulubione zajęcie po przedszkolu 🙂

 

Trufelki odFLEGMiające
Porcje 10
Trufle składają się głównie z karobu i to jemu zawdzięczają swą "odflegmiającą" moc! Spożywany regularnie przeciwdziała rakowi płuc. Działa wykrztuśnie więc pomaga pozbyć się flegmy. Ale to nie koniec! Karob ma zbawienne działanie na układ trawienny, łagodzi refluks. Dzięki dużej zawartości wapnia i fosforu wzmacnia kości. Kwas galusowy zawarty w karobie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Karob to również cenne źródło magnezu, fosforu, żelaza i wapnia więc doskonale wpływa na pracę układu nerwowego, poprawia odporność. Ma jedną WADĘ...smak 😉 Dla fanów kakao to słaby jego zamiennik...WARTO jednak się przestawić! Trufle można podawać maluszkom po 6 miesiącu życia (bez dosładzania) ALE ja unikałabym tak skondensowanej formy podania i na początku przygody z jedzeniem lepiej dodawać karob np do jaglanki, owsianki, placuszków. Myślę, że tego typu przekąski są ok po roku.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 min
Całkowity czas
12 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 min
Całkowity czas
12 min
Składniki
  1. - 1 łyżka masła/masła klarowanego/oleju kokosowego
  2. - 3 łyżki karobu
  3. - 1-2 łyżeczki syropu klonowego/musu daktylowego*
  4. - 1-2 garście orzechów laskowych LUB wiórków kokosowych (bez siarki)
  5. - opcjonalnie: kilka nasionek wanilii, szczypta cynamonu - można pominąć!
Wykonanie
  1. 1. Tłuszcz rozpuść w rondlu (nie musi stać na ogniu, wystarczy, że rondelek jest nagrzany). Orzechy czy wiórki możesz podprażyć na suchej, nagrzanej patelni - wystarczy 2 min! Ja zwykle pomijam ten krok z lenistwa 😉 Zmiel w np elektrycznym młynku do kawy.
  2. 2. Dodaj słodzidło i karob - wymieszaj. Tłuszcz i karob zaczną tworzyć "kluchy". Dodaj stopniowo zmielone orzechy lub wiórki. Ostatnio zabrakło mi już orzechowej mączki więc dodałam 2 łyżeczki kupnej mąki kokosowej i też świetnie się sprawdziła <3
  3. 3. Masa powinna być bardzo gęsta (patrz zdjęcia). Odrywaj po troszku i w dłoniach uturlaj kule wielkości orzecha własokiego. Masa powinna być elastyczna i wręcz stworzona do "kulania" trufli 😉
  4. 4. Zadajcie na ciepło lub po ostygnięciu. Możesz przechowywać w temp.pokojowej przez 24h, potem (jeśli zostaną) w lodówce (lekko stwardnieją - Finio zdecydowanie woli te "ciepłe")
Notatki
  1. *Możesz użyć dowolnego słodzidła (również ksylitolu -3 l+ czy cukru kokosowego ale te trzeba chwilę pomieszać z masłem). Mus/puree z daktyli otrzymasz blendując namoczone wcześniej daktyle.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

21 komentarzy do "Trufelki odFLEGMiaczki ;-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Patrycja
Gość
Patrycja

Super przepis. Gdzie można dostać wiórki kokosowe bez siarki? Ja jeszcze takich nie znalazłam. Proszę o podpowiedź.

Agata
Gość

czyli zamiast zmielonych wiorkow kokosowych moge uzyc kupnej maki kokosowej? (z lenistwa :P)

Paulina
Gość
Paulina

Proszę wrzuć link gdzie można kupić karp 🙂

Paulina
Gość
Paulina

Karob miało być:)

Weronika
Gość
Weronika

Dzięki za ten przepis w ten przesmarkany czas 🙂 U mnie z podwójnej porcji (4 łyżeczki koko mąki) wyszło 13 kuleczek rozmiarem między orzechem laskowym a włoskim. Czy z orzechami będą wieksze/więcej? I jakoś nie chciały się kulać raczej lepić, myślisz, że to przez kupną koko mąkę?

Justyna
Gość
Justyna

ok, ale z orzechów robi mi się w młynku masło orzechowe a nie mąka.

PAULA_ZWA
Gość
PAULA_ZWA

Jestem zachwycona ❤ nie dość, że moje dziecko na 3 DZIEŃ przestało kaszleć to jeszcze ja odkryłam w tym przepisie Zdrowy łakoć …. 😊 serdecznie dziękuję za ten i wiele innych przepisów, dzięki którym życie moje i mojego dziecka jest nie tylko zdrowe, ale i o wiele radośniejsze od kuchennej strony 😁 pozdrawiam

Ang
Gość

😍Mnie ten smak oczarował.😍
Niestety mojego zasmarkanego malucha nie. Próbowałam z większą ilością masła klarownego, aby bardziej przypominało czekoladę z Twojego przepisu, która bardzo mu smakowała. Niestety nie smakowało. Muszę wrócić do przepisu czekolady i dać tylko karob. Może jak będę się trzymała stricte przepisu znowu posmakuje.😎
Zrobiłam też karobowo-jaglano-bananowe placuszki…mamie i tacie baaardzo smakowały, synek zjadł, ale malutko.
Będę próbować.

💓Bardzo Ci Aniu dziękuję!!!💓
Za przepisy, za wszelkie informacje. Podcast nt gorączki był świetny i trafił do nas w odpowiednim czasie. 🤗🤗🤗

Dużo zdrowia.

PS czy Finio w ogóle choruje w przedszkolu?
Bo naprawdę się staram i dbam o dietę synka a on ciągle podziębiony. 🤔

Luiza
Gość

Kosmos! rewelacja! Robiłam z wiórkami, tylko chyba za dużo masła mi się dodało, bo wyszły tłuściutkie…

Marta
Gość

Dałam mielone migdały zamiast wiórków/ orzechów i troszkę amarantusa ekspandowanego. Bardzo też by mi pasował mus figowy 😉 Aha – no i karob mam brązowy, smak całości jest naprawdę OK!

Dorota
Gość
Dorota

Zrobiłam i ciekawa jestem, czy dziedzic się skusi i jak na niego zadziałają. Dziekuje za inspirację 🙂

Edyta
Gość

Pyyyyyszneeeeee!☺ dzięki syropowi klonowego jestem w stanie zjeść cały zapas karob 😉 a i córka nie po gardzi, a mąż tym bardziej 😉

wpDiscuz