Czekoladowa owsianka. Nasza ulubiona. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Czekoladowa owsianka. Nasza ulubiona. BLW

Mój Finio od 2 dni prosi o owsiankę. W sobotę były placuszki czekoladowy raj, a w trakcie smażenia prośba o owsiankę! Aż mi się ciepło na sercu zrobiło 🙂 Zgodził się jednak na placki. W niedzielę tata zrobił jajówę i znowu prośba o “osiankę z rozynkami” więc obiecałam, że jutro na pewno owsiankę zrobimy. Chłopak prosił 2 dni więc zrobiłam naszą ulubioną (zaraz po dyniowej ale gdzieś ostatni słoik dżemu w piwnicy mi przepadł…) z gruszką, karobem i rodzynkami lub borówkami.

Jest to świetna okazja aby przemycić troszkę karobu do diety dziecka. O karobie przeczytaj TU.

Owsiankę osłodziłam odrobiną domowego “syropu” daktylowego, który też jest jedną z najzdrowszych form słodzenia. Przeczytaj o tym TU.

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek 😉 Dziecku do roku lepiej nie dosładzać bo słodycz gruszki powinna być wystarczająca. Warto też użyć bezglutenowych płatków owsianych.12721843_1310449782314017_125754947_n

12421286_1310449838980678_2011312673_nTu troszkę mniej karobu ale i tak pyszna 🙂

12782490_1310449815647347_941193221_n

Czekoladowa owsianka. BLW
Porcje 3
Pyszna owsianka, która usatysfakcjonuje każdego owsiankożercę 😉 Naturalnie osłodzona domowym "syropem" daktylowym jest troszkę jak deser na śniadanie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 1 szkl płatkow owsianych
  2. • 1 gruszka lub jabłko
  3. • 1 i 3/4 szkl wody lub domowego koko mleka
  4. • 1/3 szkl domowego syropu daktylowego*
  5. • garstka niesiarkowanych rodzynek/borówek
  6. • 1 czubata łyżeczka karobu/kakao
  7. • 1 łyżka oleju kokosowego/masła
Wykonanie
  1. 1. Płatki owsiane wsyp do garnka. Zalej 2 szklankami płynu (woda/koko mleko + domowy syrop daktylowy). Gruszkę zetrzyj na tarce i razem z sokiem dodaj do owsianki. Dorzuć rodzynki i karob i wymieszaj. Gotuj razem pod przykryciem około 20min. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i co mieszaj co jakiś czas.
  2. 2. Kiedy owsianka zacznie gęstnieć zdejmij pokrywkę i gotuj aż mocno zgęstnieje - pilnuj żeby nie przywarła.
  3. 3. Dodaj olej kokosowy/masło i wymieszaj (dodasz aksamitności i kaloryczności w pozytywnym słowa znaczeniu 😉 )
  4. 4. Podawaj na ciepło.
Notatki
  1. * Domowy syrop daktylowy to nic innego jak woda z moczenia niesiarkowanych daktyli 🙂 Zalety tego sposobu słodzenia i "przepis" znajdziesz na blogu pod "syrop i mus daktylowy".
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Mama razy 5
Gość
Mama razy 5

Witam, kiedy dodać karob? Jestem baaardzo początkująca i jednocześnie jeszcze zielona w temacie gotowania “po Twojemu”. Blog świetny 🙂

Eliza
Gość
Eliza

Pyyyyyyycha!!! Sorry jest 14.00, a ja wcinam drugą porcję ze śniadania 😀

Paulina
Gość
Paulina

Czy koko mleko to po prostu mleko kokosowe? Dziekuje i pozdr:)

Patrycja
Gość
Patrycja

Dziś zrobiłam po raz pierwszy i na stałe włączam do menu! Pyyyycha 😀 mój jedenastomiesięczniak również zajadał 😄 pozdrawiam!