Dyniowy ROSÓŁ i domowy makaron jajeczny… z patelni. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Dyniowy ROSÓŁ i domowy makaron jajeczny… z patelni. BLW

Ten przepis to nasz ostatni HIT <3 Ostatniej jesieni przejadły się nam kremy z dyni i to właśnie ja mam do nich największą awersję w rodzinie. Dzięki tej kremo-awersji odkryłam, że dynię można dodać do każdej chyba zupy! Na blogu znajdziesz przepis na przepyszną zupę pomidorowo-dyniową, która stworzona jest dla dyniosceptyków bo dyni wcale nie czuć 😉 Dodaję ją też do krupniku, zup warzywnych, a od dziś również do rosołu, który dzięki dyni nabiera pięknego słonecznego koloru.

Mój dyniowy makaron jajeczny to nic innego jak …naleśnik pokrojony w paseczki 😉 Świetnie się sprawdza jako sycący dodatek do zupy więc polecam spróbować. Jeśli dziecko ma alergię na białko to można użyć samych żółtek.

Wiek? Utarło się, że niemowlętom poniżej roku nie podajemy wywarów mięsnych…ale nie ma na to żadnych badań 🙂 Chodzi o to by wywar był na mięsie eko bo to jest niesłychanie istotne w tych pierwszych miesiącach życia. Rozmawiałam też z dwoma dietetykami i oni potwierdzili, że badań brak i jeśli jest to swojski kurak to jak najbardziej można. Ty decydujesz drogi Rodzicu.

“Patrzcie! Ośmiornica” 😉 Finio cienkiego makaronu nie chciał. Na zdjęciu z dodatkiem mąki gryczanej i odrobiną puree z dyni.

Naleśnik można pociąć w dowolny kształt.

Przerzucamy na drugą stronę gdy brzegi lekko odchodzą od patelni, a na naleśniku pojawiają się dziurki – na tym zdjęciu jest o minutkę za wcześnie.

Kolor zachwyca i naleśnik świetnie nadaje się do nadziania 🙂

Zwiń naleśnik i cienko pokrój w paski:

Baaaardzo smakowało 🙂 Krążył wokół stołu i dosiadł się do nas dopiero gdy spróbował samego suchego “makaronu”.

Dyniowy ROSÓŁ z domowym makaronem z patelni
Porcje 5
Dynia to bogactwo składników odżywczych więc korzystaj bo to niedrogie warzywo działa cuda na nasz organizm jeśli spożywane jest regularnie (pisałam o tym ostatnio "28 przepisów na dynię"). Dynia świetnie pasuje do pomidorówki (przepis na blogu) czy krupniku. Pomyślałam więc...czemu nie rosół? No właśnie! Wiek? Jeśli używasz swojskiej kury itp to zgodnie z moją wiedzą (i rozmów z dietetykami) możesz podać wywar mięsny niemowlęciu poniżej 12 miesiąca.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
2 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 45 min
Składniki
  1. - skrzydło i szyjka np z indyka, można dać kawałek rostbeefu (200g)
  2. - cebula (najlepiej opalić ją nad palnikiem)
  3. - włoszczyzna*: korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 marchewki, biała część pora lub 1 liść pora, można dodać nać selera
  4. - 4 łyżki puree z dyni LUB kawałek dyni wielkości dłoni
  5. - opcjonalnie: 2-3 plastry imbiru
  6. - przyprawy: 1 łyżka przyprawy do rosołu**, 2 listki laurowe, szczypta kurkumy, 3 ziarna ziela ang., sól (12m+), pieprz czarny do smaku
  7. - woda (najlepiej filtrowana) ok 2 l
MAKARON (2 porcje)
  1. - 2 jajka
  2. - 2 czubate łyżki puree z dyni
  3. - 1 czubata łyżeczka mąki (orkiszowa, gryczana, jaglana)
  4. - pieprz, sól (12m+) do smaku
  5. - odrobina tłuszczu np masło klarowane, olej kokosowy, smalec
Wykonanie
  1. ROSÓŁ
  2. 1. Mięso umyj i włóż do garna. Zalej zimną wodą, przykryj pokrywką, a kiedy wywar zacznie się gotować zmniejsz ogień do minimum i ZBIERZ SZUMOWINY. To bardzo ważne - inaczej zupa będzie mętna. Ja zbieram łyżką, można małym sitkiem. W wersji szybkiej wywar mięsny gotuj 1h, a potem dodaj warzywa i gotuj kolejną godzinę. Jeśli masz więcej czasu wywar mięsny możesz gotować 1,5-2h i kolejną godzinę z warzywami, w między czasie przypraw lub dopiero gdy dodasz warzywa.
  3. 2. Obierz i umyj warzywa (pietruszkę, selera i marchew kroję w słupki) i dodaj do wywaru mięsnego razem z przyprawami. Gotuj na wolnym ogniu około 1-1,5h. Na sam koniec dodaj mus z dyni ALE możesz tez kawałek dyni dodać razem z warzywami (dynia rozpadnie się).
  4. 3. Rosół możesz przelać przez sitko. Ja tego nie robię, chyba że to już końcówka zupy.
  5. MAKARON
  6. 1. Wszystkie składniki prócz tłuszczu zmiksuj w blenderze.
  7. 2. Na rozgrzanej patelni rozsmaruj tłuszcz pędzlem (dosłownie na czubku łyżeczki) i wylej ciasto.
Notatki
  1. *Włoszczyzna - często robię bardzo skromną wersję i nawet bez dodatku pietruszki, pora i marchewki rosół wyszedł pyszny 😉
  2. **Podlaskie Przyprawy bez Chemii: przyprawa do rosołu. To moja podstawowa przyprawa! Jest wspaniała ale ja mielę ją w młynku do kawy bo te kawałki marchewki oraz pieprz w malutkich ziarenkach potem są bardzo denerwujące na talerzu. Kiedyś Filip zjadł to ziarenko pieprzu bo są naprawdę mini więc polecam zmielić 🙂
  3. SZUMOWINY: aby było ich jak najmniej to warto mięso przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie i oczywiście gotować w świeżej. Najlepiej tez podgrzać mięso na wolnym ogniu i kiedy woda jest już dobrze ciepła i widzisz szumowiny to wylej całą wodę, przemyj garnek i wlej świeżą zimną wodę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Super przepis! Może nawet jutro wypróbujemy z moimi chłopcami. Już parę przepisow wykorzystałam z tego bloga z dynią w roli głównej i wszystko co zrobiłam było rewelacyjne 🙂 Dzięki za inspirację