Kolacje Obiady Przepisy

Zupa jarzynowa z komosą ryżową. BLW

Komosa ryżowa to bogactwo zdrowia i nawet osoby na paleo nadal używają jej w kuchni. Ma niepowtarzalny orzechowy smak i lekko chrupie. Jeśli w lodowce masz bulion warzywny to zupę stworzysz w kilka chwil.

Komosa ryżowa czyli quinoa to źródło m.in.: białka, wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Jednak na tle innych zbóż wychodzi na powadzenie bo zawiera wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (inne zboża nie zawierają ich wcale!) i wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Stymuluje hormon wzrostu u dzieci i wzmacnia układ odpornościowy.

Dla kogo? Bożena Żak-Cyran radzi aby na początku rozszerzania diety zupa składała się z maksymalnie 3 warzyw. Przestrzegałam tej zasady i stopniowo dodawałam kolejne warzywa. Dziecku, które nie je jeszcze samo łyżeczką zupę podaj w kubeczku – wyłów większe warzywa i połóż na blacie krzesełka. Możesz też zupę podawać na łyżeczce ale oddawać ją dziecku.

13115711_1373757032649958_362661712_n

13081688_1373756995983295_539956402_n

Zupka smakowała baaaardzo 🙂

13115332_1373757059316622_703930849_n

Zupa jarzynowa z komosą ryżową. BLW
Porcje 3
Bardzo łatwa, pyszna i sycąca zupa. Bulion warzywny mam zawsze w lodowce więc potrzebowałam 5 minut aby ją wyczarować 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 3,5 szkl gotowego bulionu warzywnego - przepis na blogu
  2. • 1/2 szkl surowej komosy*
  3. • 1 marchewka + kawałeczek pietruszki z bulionu
  4. • kilka różyczek brokuła/ garść zielonego groszku/garść skiełkowanej ciecierzycy
  5. • 1 ziemniak lub 1/2 batata
Wykonanie
  1. 1. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  2. 2. Do garnka wlej bulion, dodaj przepłukaną komosę.
  3. 3. Kiedy bulion zacznie bulgotać zredukuj ogień dodaj groszek/brokuła itp i ziemniaka.
  4. 4. Ugotowaną marchewkę i kawałeczek pietruszki zmiksuj z odrobiną zupy i wlej do garnka. Gotuj zupę aż ziemniaki będą miękkie.
Notatki
  1. *Komosę powinno się wymoczyć przez chociaż godzinę w wodzie. Dzięki temu będzie smaczniejsza - straci goryczkę, którą zawdzięcza saponinom. Jeśli nie masz czasu na długie moczenie to przepłucz ją pod bieżącą wodą.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ula
Gość
Ula

Strzał w dziesiątkę! Faktycznie pyszna i sycąca, a w dodatku gotowa bez większych ceregieli. Za to uwielbiam Twoje przepisy 🙂