Brak kategorii Kolacje Obiady Przepisy

Łatwa zupa z ciecierzycą. BLW

Pyszna i łatwa zupa dla fanów cieciorki. Użyłam gotowego bulionu warzywnego i podgotowanych kiełków ciecierzycy więc zupę przygotowałam w 10 minut 🙂 Jeszcze raz chcę Cię namówić do kiełkowania w domu. Ciecierzyca jest zdecydowanie smaczniejsza niż skiełkowana soczewica bo smakiem praktycznie nie odbiega od gotowanej. Kiełkując eliminujesz wszystkie substancje antyodżywcze zawarte w strączkach. Wysiłek minimalny więc zajrzyj TU i do dzieła! Sceptycy kiełkowania powinni zacząć od cieciorki właśnie 🙂

Ciecierzyca “wpływa korzystanie na trzustkę, żołądek i serce; zawiera więcej żelaza niż inne warzywa strączkowe; jest również cennym źródłem tłuszczów nienasyconych” [źródło].  Doktor Paul Pitchford dodaje jednak, że cieciorka jest trudniejsza do strawienia niż soczewica, groszek, fasola adzuki czy mung i powinna być spożywana okazjonalnie. Jednak wystarczy ją skiełkować i ugotować aby stała się lekkostrawna i niezwykle wartościowa (m.in.: duża zawartość witaminy C i żelaza). Skiełkuj ciecierzycę “w celu rozłożenia białka na aminokwasy, a skrobi i trisacharydów na cukry proste, a także by spowodować wytwarzanie się cennych enzymów i witamin”  [źródło].  Niektóre dzieci nie będą zadowolone z długich ogonków ale tak naprawdę wystarczy kiełkować 2 dni, a kiełki będą ledwo zauważalne.

Dla kogo? Dr Paul Pitchford zaleca podawanie strączków po 18 miesiącu kiedy to organizm dziecka zaczyna wytwarzać enzymy potrzebne do prawidłowego trawienia strączków. Jeśli użyjesz skiełkowanej ciecierzycy to spokojnie możesz serwować tę zupkę wcześniej. Kiełki ciecierzycy szybko się ugotują do miękkości i nawet dziecko z małą ilością ząbków poradzi sobie z nią. Pamiętaj, że dzieciom podajemy podgotowane kiełki!

Wiem, że na zdjęciach nie wygląda to jak zupa ale taką ilość ryżu zażyczył sobie Filipek.

13077349_1372739712751690_1576480939_n

13082096_1372739729418355_1675448724_n

Zupa z ciecierzycą. BLW
Porcje 3
Bardzo łatwa zupa na bulionie z lekko skiełkowaną ciecierzycą i ryżem to bardzo smaczna kombinacja. Powstaje kiedy w lodówce mam i bulion i kiełki cieciorki. Filipek zwykle zaczyna od wyjedzenia cieciorki. Często jemy tą zupkę na kolację.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 5 szkl bulionu warzywnego - przepis na blogu
  2. • 1 szkl ryżu basmati (najlepiej bio) + 2 szkl wody + odrobina soli + łyżeczka masła
  3. • 2 garście skiełkowanej ciecierzycy (wystarczy kiełkować 2 dni*)
Wykonanie
  1. 1. Ryż namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ugotuj w 2 szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.
  2. 2. Bulion wlej do garnka i wrzuć ciecierzycę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze 5 minut.
  3. 3. Do miseczek włóż ciepły ryż i zalej bulionem.
Notatki
  1. *Dłuższe kiełki mogą odstraszyć dziecko. Zobacz jak kiełkować w domu na blogu - zakładka "naturalnie": Kiełkowanie w domu. Tanio i zdrowo. Jak podawać kiełki dzieciom?
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Anna
Gość
Anna

Bardzo fajna zupka, a gotowane kiełki ciecierzycy bajka! Synek i mama zjedli ze smakiem.