Mój syn uwielbia batata z piekarnika! Wysiłek jest minimalistyczny, a smak powala. Aż mi głupio wrzucać taki prosty przepis ale warto wypróbować bo większość dzieci kocha ten słodki smak, a i Wam na pewno posmakuje 🙂 Seler to tylko dodatek.
Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek. Na początku najlepiej ograniczyć się do gotowanych potraw.
Przygotuj:
- 1 batata
- trochę selera
- przyprawy: lubczyk i słodką paprykę
- olej kokosowy/masło klarowane – rozpuść ok 2 łyżki
Jak?
- Włącz piekarnik termoobieg na 180°C
- Obierz batata i pokrój na cienkie plastry lub słupki. (Filip woli plastry)
- Obierz selera i pokrój w słupki.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozłóż gęsto plastry batata i selera.
- Skrop oliwą i posyp przyprawami. Lubczyk i słodka papryka są tu idealne!
- Po 15 min zajrzyj do piekarnika i sprawdź czy fryty się nie przypalają. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów. U nas trwa to zwykle ok 20 min.
Przed:
Po:
wczoraj zrobiłam , mniam ! dobra przekąska 🙂
Uwielbiam!
Polecam włożyć warzywa do miski i tam je wytaplać w oleju – będzie równomiernie 🙂
Tak robię 🙂 To jeden z moich pierwszych przepisów! Jeszcze wszystkiego się wtedy uczyłam 😉
Pieczony batat to jakaś poezja po prostu zresztą seler też pyszny! Dziekuje ble mamo!!!❤❤❤
oj tak! <3 <3 <3