Kolacje Obiady Przepisy

Uzależniające fryty z batata i selera

Mój syn uwielbia batata z piekarnika! Wysiłek jest minimalistyczny, a smak powala. Aż mi głupio wrzucać taki prosty przepis ale warto wypróbować bo większość dzieci kocha ten słodki smak, a i Wam na pewno posmakuje 🙂 Seler to tylko dodatek.

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek. Na początku najlepiej ograniczyć się do gotowanych potraw.

Przygotuj:

  • 1 batata
  • trochę selera
  • przyprawy: lubczyk i słodką paprykę
  • olej kokosowy/masło klarowane – rozpuść ok 2 łyżki

 11068827_1083934958298835_568060270_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

Jak?

  1. Włącz piekarnik termoobieg na 180°C
  2. Obierz batata i pokrój na cienkie plastry lub słupki. (Filip woli plastry)
  3. Obierz selera i pokrój w słupki.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  5. Rozłóż gęsto plastry batata i selera.
  6. Skrop oliwą i posyp przyprawami. Lubczyk i słodka papryka są tu idealne!
  7. Po 15 min zajrzyj do piekarnika i sprawdź czy fryty się nie przypalają. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów. U nas trwa to zwykle ok 20 min.

 

Przed:

11056969_1083934938298837_1711839413_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

Po:

11076081_1083934971632167_1792261588_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

Dodaj komentarz

3 komentarzy do "Uzależniające fryty z batata i selera"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
EmDee
Gość

wczoraj zrobiłam , mniam ! dobra przekąska 🙂

Daria
Gość

Uwielbiam!
Polecam włożyć warzywa do miski i tam je wytaplać w oleju – będzie równomiernie 🙂

wpDiscuz