Obiady Przepisy

Buraczany krem z gruszką i pietruszką

Buraki są tym co Filipek lubi najbardziej 🙂 Dziś przepyszna buraczana zupa-krem, która powstała spontanicznie bo buraki, marchew i soczewicę miałam ugotowane z poprzedniego dnia.

Dla kogo? Nie ma tu nic czego niemowlę, które już ma rozszerzoną dietę – po 6 miesiącu – nie mogłoby zjeść. Ale zupka zawiera “aż” 5 składników, a zatem bardziej nadaje się dla dziecka po 8 miesiącu. Ponieważ krem jest bardzo gęsty niemowlę może jeść go rączką, a starsze będą próbować jeść łyżeczką.

Przygotuj:

  • 2 duże ugotowane buraki
  • 1 ugotowana marchew
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki ugotowanej soczewicy – nie czuć jej w zupie
  • 1 podgotowana gruszka
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła

Krem jest gęsty ale my taki lubimy 🙂 Jeśli wolisz troszkę go upłynnić dodaj: 1/2 szkl mleka kokosowego LUB bulionu warzywnego.

11146092_1097107303648267_1280544001_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

Jak?

Buraki miałam z poprzedniego dnia – zawsze gotuję ich dużo i mam na 2 dni:-) Buraki gotuje się w łupinach ok 2h. Jeśli marchew pokroisz przed gotowaniem szybciej zmięknie.

Pokrój natkę, żeby ładnie się zblendowała. Olej kokosowy dodałam do ciepłego kremu – tłuszcz pięknie się rozpuścił. Wszystkie składniki zblendowałam i voilà 🙂

Gruszka dodaje tej zupie fantastycznej świeżości.

11124010_1097107313648266_823038647_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11128738_1097107330314931_1477096700_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11131894_1097107310314933_759094695_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11106532_1097107370314927_1370790462_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

3
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
sporty walki w Elblągu
Gość

Bardzo ciekawy artykul. Zachowalem twoja strone w ulubionych.
Teraz bede tu wpadal czesciej. Powinienes jedynie zmienic grafike bo ta wyglada troche slabo.

Daria
Gość
Daria

czy to brązowa soczewica? Jak ją gotujesz?