Potrzeba matką wynalazku 😉 Kiedy opiekujesz się dwójką trzylatków musisz ich zająć, zaangażować aby jak najmniej było konfliktów. W przypadku Filipka i Wiktorii najlepiej sprawdza się długi spacer i kucharzenie! Od jakiegoś czasu bawią się w „urodziny” więc tworzą torty z klocków jeżyków i ciastoliny, są i prezenty oraz odśpiewane sto lat i happy birthday.
Tort jest nieduży ale można go pokroić na 9 zgrabnych kawałków. Aby go wykonać potrzebujesz okrągłej gofrownicy o płytkiej kratce. Swoją kupiłam w Lidlu i jej wada czyli niechrupiący efekt końcowy jest tu zaletą 😉
Użyłam mleka kokosowego do zrobienia kremu (następnym razem użyję 2 puszek aby na każdym talerzyku położyć jeszcze kremowy kleks) ale można tu dowolnie eksperymentować! Najłatwiej z mascarpone jak w przepisie na tort z gumi jagód.
Dla kogo? W przepisie są jajka. Jeszcze dziś będę eksperymentować z wersją wege i jeśli się uda to dodam wersję dla alergików.
- GOFRY: 6 jajek (po 2 na każdy „płat”)12 czubatych łyżek zmielonych wiórków kokosowych (po 4 na płat)
- 6-9 łyżek syropu klonowego/ryżowego (po 2-3 na płat)
- 1,5 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do natłuszczenia gofrownicy (po 0,5 łyżeczki na turę)
- KREM: 400ml puszka mleka kokosowego EnerBio (Rossman) – trzymana w lodowce 2 doby
- garść orzechów nerkowca zmielona na mąkę (6 czubatych łyżek mączki orzechowej) – można zmielić wiórki kokosowe dla alergika
- 2-3 łyżki słodu, np cukier kokosowy zmielony na puder LUB miód (do smaku) LUB syrop ryżowy
- 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- Dekoracja: dowolne. U nas: garść nerkowców/migdałów/płatków migdałowych; 3-4 liofilizowane truskawki lub maliny (Rossman) do skruszenia lub czerwony puder z dna paczuszki.
- GOFRY: włącz gofrownicę, trzepaczką lub mikserem połącz jajka + zmielone wiórki kokosowe + syrop klonowy itp (z dzieciakami łączyliśmy stopniowo: 2 jajka + 4 łyżki wiórków + 2 łyżki syropu). Na rozgrzaną gofrownicę połóż tłuszcz i rozsmaruj go pędzelkiem na obu częściach gofrownicy. Piecz na poziomie 3 ok 3 minut. Bardzo OSTROŻNIE przełóż na kratkę aby wystudzić – gorące gofry są bardzo delikatne! Najlepiej użyć szerokiej szpatułki.
- KREM: żelatynę rozpuść w zimnej wodzie – mieszaj ok 2 min, rondel postaw na wolnym ogniu i mieszając doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Nigdy nie udało mi się ubić śmietanki kokosowej więc tym razem CAŁĄ puszkę schłodzonego koko mleka przelałam do wysokiej miski i ubijaliśmy z dzieciakami mikserem na najniższych obrotach około 5 min. Dolaliśmy ostudzoną żelatynę oraz syrop ryżowy i resztki kokosowego pudru oraz zmielone na pył nerkowce* i miksowaliśmy ok 3 minuty z przerwami na konsumpcję 😉
Krem wstaw do lodówki na 10min. Przełóż nim gofry i wstaw raz jeszcze do lodówki na 5 minut. Małą silikonową szpatułką pokremuj boczki i udekoruj tort z dziećmi. (Chciałam, żeby przekładali tort kremem ze mną ale akurat byli zajęci 😉 ).
Tak jak każdy inny tort – krój ostrym nożem i szpatułką (taką do ciast) przełóż na talerzyki. Będę eksperymentowała z mąkami, bananem i daktylami jako słodziki do gofrów oraz z kremami 🙂 Na pewno krem do tortu z gumi jagód (przepis na blogu) świetnie się tu sprawdzi.
*Możliwe, że mączka z nerkowców nie jest potrzebna ale gdy ubijałam mleko kokosowe stwierdziłam, że muszę je zagęścić. Po schłodzeniu żelatyna pewnie wystarczająco zagęściłaby krem ale tego nie wiem. Nerkowce są słodkie i łatwo je zmielić na pył (młynek do kawy).
W pierwszej wersji przełożyłam gofry nieschłodzonym kremem, a boczki zrobiłam po schłodzeniu. Myślę, że najlepiej schłodzić krem i wtedy zabrać się do pracy.
Pełna koncentracja! Gdy małe rączki opadały z sił podtrzymywałam mikser od spodu.
Owoce liofilizowane w miseczce z liskiem zjedli podczas posypywania tortu czerwonym pudrem 😉Tak wygląda spód każdego kawałka – piękna gofrowa krateczka 🙂 Z prawej strony widać dziurę, a to dlatego, że Filipek podniósł jeszcze ciepłego gofra, który się rozerwał. Tort naprawdę świetnie się kroi – nic się nie kruszy i nie rwie.
To mleko z Rossmanna na pewno się ubije? Ja już 2 razy próbowałam i nie dało rady:(
A gofry da radę zrobić bez jajek. Ja robię tak:
– czubata szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków Provena),
– 1/2 szkl. mleka koksowego domowego,
– 1/2 szkl. mixu purre z dyni i banana (pół na pół),
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
– 1 łyżka syropu klonowego,
– 1 łyżeczka rozpuszczonego tłuszczu,
– cynamon, wanilia i co tam kto chce.
To mieszam i wychodzi mi 5 pysznych gofrów.
Ja też 😉 Wg mnie nie ma szans aby się ubiło…ale po dodaniu pyłu z nerkowców i ŻELATYNY kremik był idealny! 10 min w lodówce, może 15 i super się trzyma 🙂 Specjalnie zostawiłam kawałek w lodówce żeby zobaczyć jak wygląda po nocy. Całkiem nieźle ale tego samego dnia wyglądał idealnie. Następnym razem zrobię z 2 puszek bo sam krem jest genialny i świetnie udaje lody 😉
A czym można zastąpić ten pył z nerkowca?
Asiu nie wiem bo u nas nerkowce zwykle właśnie tak kończą – jako słodki dodatek do kremów bo my orzechy wolimy hmmmm orzechowe w smaku 😂 Możesz pominąć lub zaryzykować i zmielic inne orzechy 🤔
WOW! Dzięki za przepis 🙂 Nie wiem czemu ale widziałam tylko pierwsze zdanie z Twojego komentarza… Przedwczoraj próbowałam nawet podobnie ale dałam za dużo tłuszczu przez co był zakalec ale smaczne 😉 Też zmieliłam płatki provena + banan + woda + masło klarowane. Pozdrawiam xx
Witam. Zbliżają się 3 urodziny mojej córki i mam takie wyzwanie, że muszę zrobić krem bez mleka krowiego. Myślisz, że ten krem się będzie nadawał do ciasta biszkoptowego? Nie bardzo się znam na kremach i tortach. Na początku ktoś mi podpowiadał masę budyniową na mleku koko ubitą z margaryną. I tak myślę teraz co by było smaczniejsze, zwłaszcza dla tych wybredniejszych, którym, na tym, żeby było zdrowo wcale nie zależy, tylko na smaku… A ostatnio ubijalam śmietanę koko i mi się zwazyla niestety.
ten pomysł na tort jest rewelacyjny. u mnie była masa z mascarpone 🙂 robiłam wersje tiramisu z tymi goframi no i … obłęd 🙂
Zawsze się udaje 🙂 Dziękuję Gosiu <3