TORT gofrowy – łatwiej się nie da! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

TORT gofrowy – łatwiej się nie da! BLW

Potrzeba matką wynalazku 😉 Kiedy opiekujesz się dwójką trzylatków musisz ich zająć, zaangażować aby jak najmniej było konfliktów. W przypadku Filipka i Wiktorii najlepiej sprawdza się długi spacer i  kucharzenie! Od jakiegoś czasu bawią się w „urodziny” więc tworzą torty z klocków jeżyków i ciastoliny, są i prezenty oraz odśpiewane sto lat i happy birthday.

Tort jest nieduży ale można go pokroić na 9 zgrabnych kawałków. Aby go wykonać potrzebujesz okrągłej gofrownicy o płytkiej kratce. Swoją kupiłam w Lidlu i jej wada czyli niechrupiący efekt końcowy jest tu zaletą 😉

Użyłam mleka kokosowego do zrobienia kremu (następnym razem użyję 2 puszek aby na każdym talerzyku położyć jeszcze kremowy kleks) ale można tu dowolnie eksperymentować! Najłatwiej z mascarpone jak w przepisie na tort z gumi jagód.

Dla kogo? W przepisie są jajka. Jeszcze dziś będę eksperymentować z wersją wege i jeśli się uda to dodam wersję dla alergików.

17012622_1762869703738687_1257986369_n

  • GOFRY: 6 jajek (po 2 na każdy „płat”)12 czubatych łyżek zmielonych wiórków kokosowych (po 4 na płat)
  • 6-9 łyżek syropu klonowego/ryżowego (po 2-3 na płat)
  • 1,5 łyżeczki oleju kokosowego/masła klarowanego do natłuszczenia gofrownicy (po 0,5 łyżeczki na turę)
  • KREM: 400ml puszka mleka kokosowego EnerBio (Rossman) – trzymana w lodowce 2 doby
  • garść orzechów nerkowca zmielona na mąkę (6 czubatych łyżek mączki orzechowej) – można zmielić wiórki kokosowe dla alergika
  • 2-3 łyżki słodu, np cukier kokosowy zmielony na puder LUB miód (do smaku) LUB syrop ryżowy
  • 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
  • Dekoracja: dowolne. U nas: garść nerkowców/migdałów/płatków migdałowych; 3-4 liofilizowane truskawki lub maliny (Rossman) do skruszenia lub czerwony puder z dna paczuszki.
  1. GOFRY: włącz gofrownicę, trzepaczką lub mikserem połącz jajka + zmielone wiórki kokosowe + syrop klonowy itp (z dzieciakami łączyliśmy stopniowo: 2 jajka + 4 łyżki wiórków + 2 łyżki syropu). Na rozgrzaną gofrownicę połóż tłuszcz i rozsmaruj go pędzelkiem na obu częściach gofrownicy. Piecz na poziomie 3 ok 3 minut. Bardzo OSTROŻNIE przełóż na kratkę aby wystudzić – gorące gofry są bardzo delikatne! Najlepiej użyć szerokiej szpatułki.
  2. KREM: żelatynę rozpuść w zimnej wodzie – mieszaj ok 2 min, rondel postaw na wolnym ogniu i mieszając doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Nigdy nie udało mi się ubić śmietanki kokosowej więc tym razem CAŁĄ puszkę schłodzonego koko mleka przelałam do wysokiej miski i ubijaliśmy z dzieciakami mikserem na najniższych obrotach około 5 min. Dolaliśmy ostudzoną żelatynę oraz syrop ryżowy i resztki kokosowego pudru oraz zmielone na pył nerkowce* i miksowaliśmy ok 3 minuty z przerwami na konsumpcję 😉

Krem wstaw do lodówki na 10min. Przełóż nim gofry i wstaw raz jeszcze do lodówki na 5 minut. Małą silikonową szpatułką pokremuj boczki i udekoruj tort z dziećmi. (Chciałam, żeby przekładali tort kremem ze mną ale akurat byli zajęci 😉 ).

Tak jak każdy inny tort – krój ostrym nożem i szpatułką (taką do ciast) przełóż na talerzyki. Będę eksperymentowała z mąkami, bananem i daktylami jako słodziki do gofrów oraz z kremami 🙂 Na pewno krem do tortu z gumi jagód (przepis na blogu) świetnie się tu sprawdzi.

*Możliwe, że mączka z nerkowców nie jest potrzebna ale gdy ubijałam mleko kokosowe stwierdziłam, że muszę je zagęścić. Po schłodzeniu żelatyna pewnie wystarczająco zagęściłaby krem ale tego nie wiem. Nerkowce są słodkie i łatwo je zmielić na pył (młynek do kawy).

17006235_1762869800405344_1304236123_n 17035583_1762869590405365_449839741_n 16997196_1762869543738703_627170751_n

16997528_1762869557072035_782054447_nW pierwszej wersji przełożyłam gofry nieschłodzonym kremem, a boczki zrobiłam po schłodzeniu. Myślę, że najlepiej schłodzić krem i wtedy zabrać się do pracy.

17028881_1762869570405367_712396100_nPełna koncentracja! Gdy małe rączki opadały z sił podtrzymywałam mikser od spodu.

17006034_1762869833738674_453877552_nOwoce liofilizowane w miseczce z liskiem zjedli podczas posypywania tortu czerwonym pudrem 😉17006113_1762869710405353_1315737135_nTak wygląda spód każdego kawałka – piękna gofrowa krateczka 🙂 Z prawej strony widać dziurę, a to dlatego, że Filipek podniósł jeszcze ciepłego gofra, który się rozerwał. Tort naprawdę świetnie się kroi – nic się nie kruszy i nie rwie.17029067_1762869783738679_334120362_n

17028828_1762869760405348_471210602_n

 

 

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

To mleko z Rossmanna na pewno się ubije? Ja już 2 razy próbowałam i nie dało rady:(

A gofry da radę zrobić bez jajek. Ja robię tak:
– czubata szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków Provena),
– 1/2 szkl. mleka koksowego domowego,
– 1/2 szkl. mixu purre z dyni i banana (pół na pół),
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów,
– 1 łyżka syropu klonowego,
– 1 łyżeczka rozpuszczonego tłuszczu,
– cynamon, wanilia i co tam kto chce.
To mieszam i wychodzi mi 5 pysznych gofrów.

Ewelina
Gość
Ewelina

Witam. Zbliżają się 3 urodziny mojej córki i mam takie wyzwanie, że muszę zrobić krem bez mleka krowiego. Myślisz, że ten krem się będzie nadawał do ciasta biszkoptowego? Nie bardzo się znam na kremach i tortach. Na początku ktoś mi podpowiadał masę budyniową na mleku koko ubitą z margaryną. I tak myślę teraz co by było smaczniejsze, zwłaszcza dla tych wybredniejszych, którym, na tym, żeby było zdrowo wcale nie zależy, tylko na smaku… A ostatnio ubijalam śmietanę koko i mi się zwazyla niestety.

malgosia
Gość
malgosia

ten pomysł na tort jest rewelacyjny. u mnie była masa z mascarpone 🙂 robiłam wersje tiramisu z tymi goframi no i … obłęd 🙂