Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Dziecinnie proste KOKOSANKI. Bez jaj i mąki. Paleo BLW

Uwielbiamy domowe mleko kokosowe, a “produktem ubocznym” jest pulpa czyli mokre wiórki. Nigdy ich nie wyrzucam! Można je dodawać do placków, muffinek i ciast ale chyba najlepszym ich przeznaczeniem są kokosanki. Cała moja rodzina je uwielbia. Wystarczą 4 składniki! Oczywiście ciasteczka można zrobić ze świeżych wiórków kokosowych i wtedy będą bardziej wartościowe. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku lekko wilgotne. Ja jestem od nich mocno uzależniona…

Dla kogo? Po roku bo ciasteczka mogą być za suche i spowodować zakrztuszenie.

12596125_1285355791490083_1636622741_nSzybko znikają 🙂

12596126_1285355894823406_1789064336_n

12606875_1285355728156756_453252438_n

12575758_1285355811490081_1362986635_n

12571425_1285355784823417_79403995_n

Kokosanki bez jaj i mąki. BLW
Porcje 16
Dziecinnie proste. Zdrowe. Chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Jestem od nich uzależniona...
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
19 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
19 min
Składniki
  1. • 1 szkl pulpy po mleku kokosowym (osuszona) LUB 1 szkl drobnych wiórków*
  2. • 1 łyżka siemienia lnianego
  3. • 5 łyżek bardzo ciepłej wody
  4. • 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego
  5. • 1 łyżka melasy daktylowej itp
Wykonanie
  1. 1. Jeśli używasz pulpy: mokre wiórki wsyp na rozgrzaną, suchą patelnię i susz około 5min. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką - woda zacznie odparowywać. Wsyp do dużej miski.
  2. 2. Włącz piekarnik na 140C, termoobieg.
  3. 3. Siemię lniane zmiel w młynku do kawy, zalej ciepłą wodą i dodaj tłuszcz, który się rozpuści. Odstaw na 5 minut.
  4. 4. Do dużej miski wsyp wiórki, melasę i papkę z siemienia i oleju.
  5. 5. Mieszaj łyżką aż wszystkie składniki połączą się - otrzymasz jakby kruszonkę.
  6. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Nabieraj w dłonie masę wielkości orzecha włoskiego i sklejaj - ściskaj w pięści. Układaj na blaszce.
  7. 7. Piecz około 25 min - do zrumienienia.
Notatki
  1. *Koniecznie czytajcie skład bo większość koko-wiórków jest konserwowana dwutlenkiem siarki. Najlepsze będą wiórki z Lidla, Belbake, bo są bardzo drobne i bez siarki oczywiście 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

19
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda Z
Gość
Magda Z

Super pomysł! A czy suche wiórki też prażymy na patelni?

Ewa
Gość
Ewa

Jakie masło klarowne Pani używa?

zoszka
Gość
zoszka

zrobiłam, pochłonęłam z mamą zanim zdążyły ostygnąć. 🙂
dodam, że jadłyśmy je maczając w powidłach bananowych i smakowały epicko.
Pozdrawiam ! 🙂

Karolina
Gość
Karolina

A czy melasę można zastąpić syropem klonowym lub miodem?

summer
Gość
summer

Hej, czym mozna zastapic melase daktylowa oprocz syropu klonowego? 🙂

Nat
Gość
Nat

Czy można zamiast melasy dodać np syrop ze słodu jęczmiennego?

Magdalena
Gość
Magdalena

czy siemie lniane mozna zamienic mąką lniana? nie mam młynka do mielenia ;(

Ania
Gość
Ania

Czy mogę melasa zastąpić miodem?

Dominika
Gość
Dominika

a co jeśli dzieć musi wykluczyć fruktozę? melasy i miód odpadają 🙁 co można zamiast tego?
Dziękuję

Basia
Gość
Basia

Ja również jako kolejna zapytam o melasę daktylową… 😀 czy można ją jakoś podmienić po prostu drobno posiekanymi daktylami, czy to nie przejdzie?