Kolacje Przepisy Śniadania

Bułeczki z żółtek. BLW

Znacie już gofry z żółtek ale z komentarzy wiem, że nie wszystkim wychodzą… Dlatego przedstawiam Wam super łatwe bułeczki pełne mocy! Zobaczcie jeszcze przepis na bezpieczny kogel mogel.

Wiek?

6m+

Czemu same żółtka? Zacytuję prof. Tadeusza Trziszkę: 

(…) fenomen natury. W żółtku jest aż 50% suchej substancji, reszta to woda. Z tych 50% 32% to tłuszcze, 16% to białka, a 2% stanowią witaminy i związki mineralne. W tych 32% tłuszczów istotną część stanowią fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do prawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
Fosfolipidy są w każdej komórce, tak jak cholesterol. Mogą służyć wprost do poprawy jakości życia i regeneracji tkanek. Są w nich zawarte kwasy omega-3. Jest ich relatywnie dużo, bo od 10% do 20%. Poza tym zmniejszają ryzyko odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Straszy się ludzi cholesterolem w jajach, a nikt nie mówi, że w żółtku jest tylko 0,3% cholesterolu, za to aż od 10% do 20% fosfolipidów, które zmniejszają odkładanie się cholesterolu.
Częścią lecytyny zawartej w jaju jest cholina, której potrzebujemy do regeneracji wątroby. Mamy w aptekach różne produkty z choliną, które mają chronić naszą wątrobę, a dwa jaja dziennie pokrywają nasze całkowite zapotrzebowanie na tę substancję.

Bułki z samych żółtek. BLW
Porcje 6
Pyszne i napakowane wartościami odżywczymi. Sześć dużych żółtek daje sześć małych bułeczek.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • 6 dużych żółtek
  2. • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła
  3. • OPCJONALNIE (12m+): 1/3 łyżeczki soli kłodawskiej, 1/3 łyżeczki ksylitolu czy syropu klonowego
Wykonanie
  1. 1. Piekarnik rozgrzej do 150C na termoobiegu (jeśli nie masz termoobiegu nastaw na 170C)
  2. 2. Żółtka wbijamy do wysokiego naczynia (np. dzbanek z zestawu blendera). Dodaj tłuszcz oraz opcjonalnie (12m+) sól i słodzidło.
  3. 3. Miksuj na wolnych obrotach przez 2 min i 3 min na wysokich obrotach (używam mojego blndera, który w zestawie ma jedno śmigiełko) – masa powinna wyraźnie zjaśnieć i powiększyć objętość.
  4. 4. Masę wlej do formy na muffinki (do połowy wysokości) – powinno wyjść 6 bułeczek.
  5. 5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 10 min. Wyłącz piekarnik i zostaw je w środku na kilka minut, możesz uchylić drzwiczki pod koniec i dopiero wyjąć.
  6. Serwuj z czym chcesz – smakują z dodatkami wytrawnymi i słodkimi.
Notatki
  1. Cała rodzina się nimi niestety nie naje - my z mężem zjedliśmy po jednej, resztę pochłonął Finio 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

14
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Monika
Gość
Monika

Brzmi pysznie 😉 Zamierzam wypróbować 😀
A prosiłabym jeszcze o mała podpowiedź….. co zrobić z białkami? 😉
Pozdrawiam ciepło

Dorota
Gość
Dorota

czy silikonowa forma na muffiny moze sie nadać? a jeśli tak to uprzednio należy ją nasmarować? (zupełnie nie mam.doświadczeniaw muffinach)

Magdalena
Gość
Magdalena

Dziękuję Ci za ten przepis! Super pomysł 🙂 upieklam i mój alergik wcinał aż miło 🙂 zastanawiam się czy z jakims dodatkiem do ciasta typu troszkę dyni albo banana rozgniecionego buleczki by wyrosły? Co myślisz?

Iza
Gość
Iza

Juhuuu! Dzięki za przepis, na pewno wypróbuje. Tylko właśnie co z tymi białkami?

Kasia
Gość
Kasia

Odkryłam bloga wczoraj i jestem po prostu zachwycona!!! tyle prostych ale zdrowych przepisow!! Naprawdę genialne 🙂

Ania
Gość
Ania

A czy odrobina maki nie zrobiłaby tu dobrze?😉

Mama Janka
Gość
Mama Janka

Super pomysł 🙂 A czy można zastąpić masło/olej kokosowy np olejem rzepakowym?
Pozdrawiam!