Komosa ryżowa czyli quinoa jest bezglutenowa (huuuurrrrraaaa!!!!) i mimo że wygląda jak zboże to bliżej jej do buraka 😉 Jej owoce, które wyglądają jak zboże to jakby orzeszki. Komosa jest bogata w przeciwutleniacze, stymuluje hormon wzrostu, zawiera komplet aminokwasów, a dzięki lizynie pomaga w budowie chrząstek. Wspomaga też przyswajanie wapnia.Warto wprowadzić ją do diety dziecka.
Quinoa jest bardzo drobna co powoduje, że trzeba jej sporo ugotować, żeby się najeść, a niestety nie jest najtańsza. Praktycznie nie pęcznieje po ugotowaniu. Aby wydobyć jej orzechowy smak należy zamoczyć ją w wodzie na kilka godzin w proporcji 1 szklanka komosy : 1,5 szklanki wody. Następnie w tej wodzie gotować ją ok 25min na bardzo wolnym ogni.u Wiesz, że jest ugotowana kiedy zobaczysz charakterystyczne białe ogonki. Zwykle gotuję szklankę komosy i używam po łyżce, dwie do ciasteczek, jajecznicy, owsianki czy sałatki. Można przechowywać ją w lodówce do 3 dni po ugotowaniu.
Dla kogo? Dla dziecka tolerującego jajko.
- • 1 jajko
- • 2 banany
- • 2 łyżki ugotowanej komosy (u mnie biała)
- • 1-2 łyżki mąki kokosowej
- • 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki (można pominąć)
- • garstka rodzynek lub 3-4 domowe czekoladki (przepis na blogu)
- 1. Rozgrzej piekarnik do 180C
- 2. Jajko i banany zmiksuj na gładko w blenderze.
- 3. Do masy dodaj komosę i 1 łyżkę mąki. Dodaj marchew. Jeśli ciasto będzie za rzadkie (tzn rozlałoby się wyłożone łyżką na blachę) dodaj jeszcze 1 łyżkę mąki. Dodaj rodzynki lub drobno pokrojone czekoladki.
- 4. Wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (natłuściłam papier 1/3 łyżeczki oleju kokosowego).
- 5. Piecz przez 10 min w 180C z termoobiegiem.
- Ciastka są najsmaczniejsze na ciepło. Są bardzo sycące więc idealne na śniadanie lub drugie śniadanie.
- Myślę, że mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi orzechami. Orzechy należy lekko uprażyć i zmiksować na piasek w blenderze.
nieco zmodyfikowalem przepis – uzylem orzechow mielonych, maki ryzowej, troche wiecej marchewki i daktyle… wyszlo oblednie pyszne 🙂
dzieki za inspiracje.
pzdr
oooo super modyfikacja – muszę koniecznie wypróbować 🙂 akurat mam pulpę po mleku orzechowym 😉 Pozdrawiam!
czy zamiasz maki mozna uzyc pulpy po mleku kokosowym? 🙂
Tak! 🙂
Wyszły mi bardziej placki mimo łyżki mąki orkiszowej,ale w smaku dobre 🙂
Super słodkie i smaczne, ale… placki mi wyszły :). Może to wina dodania pulpy zamiast mąki albo zbyt rzadkiej masy?
Może to pulpa hmmmm Najważniejsze, że smakowały 😉
Czy 7 miesięczne dziecko bez alergii na jajko może to zjesc?
Ada pewnie! Ale zrezygnowałabym z dodatku rodzynek czy domowej czekolady – taki maluszek nie potrzebuje tak mocnych słodkich smaków. Banan i marchewka wystarczą 🙂 Najlepiej zrób cieńsze i dłuższe.