Placki bananowe. Czekoladowy raj! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Placki bananowe. Czekoladowy raj! BLW

Placuszki bananowe to nasze ulubione placki bo są nieziemsko słodkie, a ich przygotowanie jest prostsze niż budowa cepa 😉 Podstawowy przepis to banan + jajko ale w tej wersji potrzebujesz naprawdę świetnej patelni, np granitowa czy ceramiczna bo nie jest łatwo przerzucać je na drugą stronę, łatwo się też przypalają…szkoda stresu! Mój przepis zawiera trochę mąki ale dzięki temu placuszki są puszyste, usmażą się chyba na każdej patelni, można też tworzyć z nich misie 🙂 Przypominają amerykańskie pancakes. Do usmażenia 14 placuszków potrzebujesz płaską łyżeczkę oleju kokosowego i silikonowej szpatułki do odwracania na drugą stronę.

Placuszki bananowe są idealne w podróż bo na zimno są równie dobre. Moja wersja jest bezglutenowa i bezmleczna.

Dla kogo? Dla dziecka, które nie ma alergii na jajko.

 12179192_1228264463865883_904448583_n

 

Jesienna wersja placuszków zawiera pół łyżeczki startego imbiru, który w placuszkach jest niewyczuwalny.

 

12179170_1228264450532551_1157078030_n

 

804633_1228264443865885_969479243_n(1)

 

Ciasto powinno być gęste i puszyste. Z mąką kukurydzianą będzie żółte, a placuszki wyjdą złote. Na zdjęciach widać wersję z mąką gryczaną. Placki wychodziły szare więc powstała wersja czekoladowa 🙂

12178030_1228264457199217_413311591_n

12179048_1228264447199218_1219924344_n

W tle widać jak misio traci uszy 😉 potem wszystkie placki zostały z uszu obgryzione i każdy miał przymierzane rodzynkowe oczka 😉 Są też 3 placuszki w wersji bez karobu.

12179890_1228264437199219_871230234_n

 12178001_1228264453865884_980131863_n

A tu placuszki z mąką kukurydzianą.

12167342_1222516501107346_357581553_n

12168138_1222516494440680_683695570_n

Czekoladowe placki bananowe. Bezglutenowe.
Porcje 14
Placuszki są puszyste, bardzo łatwo się smażą na minimalnej ilości tłuszczu. Są idealne w podróż czy na spacer bo nie są tłuste i nie brudzą. Zapach w domu będzie nieziemski i poprawi nastrój każdemu, a to ważne z rana 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 2 banany
  2. • 2 jajka
  3. • 2-3 łyżki mąki (w zależności od wielkości jajek i bananów)
  4. • 2 łyżeczki karobu/kakao
  5. • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
  6. • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  7. • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
  1. 1. Banany, jajka, imbir, gałkę i karob zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  2. 2. Dodaj 2 - 3 łyżki mąki i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste - nie powinno się rozlewać jak na naleśniki!
  3. 3. Rozgrzej patelnię i wrzuć olej koko.
  4. 4. Smaż placki dopiero kiedy patelnia będzie bardzo rozgrzana! Nie trzeba dawać więcej oleju - pierwsza partia usmaży się na oleju, a kolejne już na suchej patelni.
Notatki
  1. Ciasto powinno być na tyle gęste abyś mogła smażyć misie. Filip zawsze zaczyna od odgryzienia uszu wszystkim swoim placuszkom 😉 Nosek można zrobić z suszonej morwy, a oczy z rodzynek.
  2. Jeśli placuszki chcesz zaserwować dziecku poniżej roku nie używaj kakao bo może silnie alergizować. Zdrowym jego zamiennikiem jest karob.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

 

20
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

Hej. Od kiedy zaczelas podawać swojemu synkowi smażone potrawy? I trochę z innego tematu. Może masz jeszcze jakieś pomysły na kolacje bardziej wytrawne bez chleba?

Edzia
Gość
Edzia

A ile tej maki?!

alicja
Gość
alicja

Hej. A może mogłabyś kiedyś wrzucić na bloga jakiś przykładowy jadłospis z dnia Twojego synka. Byłoby super .

Martyna
Gość
Martyna

To najlepszy przepis na placuszki jaki testowalam – a bylo tego mnostwo. Robie przynajmniej raz w tygodniu. Syn je uwielbia. My zreszta tez.. 😀

natalia
Gość
natalia

Znam to miasto ze zdjęcia:) To tylko przejazdem czy tu mieszkacie?:)

Adriana
Gość
Adriana

Witam, mojemu synkowi leci 8 mc życia 🙂 chciałam zrobić mu takie placuszki i dziś będziemy próbować w wersji z mąka kukurydziana 🙂

Mam pytanie ile czasu jest na zjedzenie placuszkow. .. i jak je przechowujesz?

Justyna
Gość
Justyna

O Płock 🙂

Dorota
Gość
Dorota

Zrobiłam ostatnio z mąką gryczaną i dodałam startą na grubym tarle połówkę jabłka, łyżeczkę kakao i szczyptę cynamonu. Były pyszne! 🙂 Ps. Tylko nad tym olejem się zastanawiam, bo ten kokosowy to ponoć nie do końca taki zdrowy…