Cukinia nadal króluje w naszej kuchni, a ta zupa to dla mnie odkrycie! Nawet nie wiesz kiedy i już jest gotowa. Potrzebujesz 4 składników i blendera. Jest bardzo kremowa, mimo że nie dodałam śmietany czy koko mleka. Można podać z groszkiem ptysiowym.
Dla kogo? 6m+ jeśli użyjesz bulionu warzywnego. Po roku można użyć rosołu – u mnie pół na pół.
- • 2 małe cukinie lub 1 większa (jak na zdjęciu)
- • 2,5 szkl bulionu warzywnego/rosołu (u mnie mix)
- • 1 ząbek czosnku
- • garstka świeżej bazylii
- • 1 łyżka masła klarowanego
- 1. Cukinię obierz, przekrój wzdłuż i pozbądź się gąbczastego środka wraz z nasionkami. Pokrój na pasy i w grubą kostkę.
- 2. W garnku rozpuść masło, wrzuć wyciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Pozwól im się zeszklić - ok 2 minut (przemieszaj).
- 3. Wlej bulion/rosół (może być zimny). Bulion powinien zakrywać cukinię. Przykryj garnek pokrywką i kiedy zupa zacznie bulgotać zmniejsz gaz do minimum i gotuj aż cukinia zmięknie (ok 10min). Zdejmij z ognia. Bazylię drobniutko pokrój i dodaj do garnka. Wszystko zmiksuj na krem blenderem ręcznym.
Mam pytanie, czy to możliwe, żeby cukinia była gorzka? Zrobiłam wczoraj zupę i całą musiałam wylać 🙁
o matulu ;-( Nie zdarzyło mi się aby zupa zgorzkniała… Słyszałam, że jeśli za wcześnie dodamy bazylię to potrawa może lekko zgorzknieć dlatego świeżą zawsze daję na samym końcu. Nie wiem co mogło źle pójść. Przykro mi Olu, że Twoja praca poszła na marne ;-(
Czasami się zdarza, że cukinia jest gorzka tak jak ogórek. To dla mam które wątpia w swoje umiejętności. To nie wasza wina 😊 a zupe muszę zrobić dla siebie. Mój Mały ma dopiero 3 miesiace, ale już doksztalcam się w kwestii rozszerzania mu diety 😊
Dzięki Kasiu! Cudownie, że już zgłębiasz wiedzę bo nasłuchasz się wiele złego o blw więc warto mieć wyrobioną opinię 😉
U mnie zupa również miała gorzkawy smak. Młodej i mężowi smakowało. Mnie już mniej, ale zjedliśmy. Dałam dużo gałki, żeby zabić goryczkę.
Dziś drugie podejście. Mam nadzieję, że już mi się uda zrobić przepyszną zupę.
Kurczę :/ Nie mam pojęcia czemu…
Drugi raz wyszła pyszniutka. No a ponieważ od teścia miałam dużo cukinii to i trzecie podejście udane:-)
Ale coś musiałyśmy zrobić nie tak, że za pierwszym razem było nie tak jak trzeba.
Bomba ! Czyli coś z tą sklepową cukinią było nie tak. Najlepsza taka z ogrodu jak jest sezon 🙂 U nas rośnie jak oszalała hahahaha
zupa moze zgorzkniec, gdy spalimy czosnek.
dzięki za info 🙂
A może czosnek się troche za bardzo zeszklił?Jak sie przypali potrawa gorzknieje.
Zrobiłam dziś na obiad – faktycznie bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu 😉 W założeniu, że ma się gotowy wywar 😉
Bardzo się cieszę Ula 🙂 No fakt jeśli wywaru brak to już jest dłuższa impreza 😉
Zupka przepyszna! Super prosta w przygotowaniu i mój 2,5 letni synek zajadał się nią przez dwa dni. Córeczka ma 6 miesięcy i chciałam sprawdzić czy też ją może jeść i nawet jadła ze smakiem, ale…wszystko zostało wydalone 😉 Tak czy siak przepis ląduje na mojej liście ulubionych dań. Dzięki!
Bardzo się cieszę Basiu 🙂 Tak to jest z Maluszkami ale przynajmniej smakowała 😉 Pozdrawiam!
A dlaczego rosół po roku? Czy w ogóle nie podajemy mięsa do roku?
Hej Iga! Mówią, że wywar z mięsa dla dzieci poniżej 12m są zbyt ciężkostrawne, obciążają trzustkę. Drugi powód to jakość mięsa, które kupujemy w sklepach – taki wywar może silnie alergizować ze względu na np antybiotyki w mięsie.
Kiedy jednak czytam o wspaniałych właściwościach rosołu (długogotowanego z eko mięsa) to mam wrażenie, że taki wywar jest ok ale jakość mięsa ma tu duże znaczenie. Filipkowi gotowałam mięso oddzielnie ale przy drugim dziecku zupy na mięsie z dobrego źródła raczej będę normalnie podawać. Pozdrawiam
Właśnie wypróbowałam przepis. Wyszła super zupa (pewnie dlatego że mąż robił;). Cukinia była własna, ale mrożona, bulion zrobiony na prędce, dodaliśmy tylko 2 ziemniaki i podsmażoną cebulkę na koniec. Ale to chyba nie jest zbyt duża modyfikacja?:) Synek wyjadł marchewkę z pietruszką po gotowaniu bulionu i chętnie zjadł zupę, co jest sukcesem, bo ostatnio ma awersję do zup. Chciałabym żeby umiał już pić sam z doidy cup, ale zawsze jest strach że wyleje i zmarnuje. A takiej zupy to byłoby baardzo żal… 🙂
Ooooo to super! Wow! Mój mąż robi głównie sosy do spaghetti ale opanował je do perfekcji. Muszę go namówić na zupę hehehe
A ja polecam dodac garść szpinaku, zamiast bazylii troszkę imbiru…. bomba 🙂
Dzięki Ulcia! Uwielbiam komentarze z fajnymi modyfikacjami. Czasem szczypta imbiru wszystko zmienia! Ostatnio dodałam do zupy dyniowej i …odjazd!
tak, do dyniowej dodaje imbir, jednego goździka i troszkę cury i też wychodzi pyszna 🙂
Wypróbuję! Dzięki 🙂
Super przepis dziś robię 🙂 co do dyniowej dodaję jeszcze szczyptę kardamonu mmmmmmm 😉
<3
Cudne przepisy <3 Dziś gotuję tą Twoją zupkę 🙂
<3
A można dodać do cukinii z wywaru mięsko, marchewkę pietruszkę i seler?
Brzmi smacznie 🙂 cukinia to fajna baza i można ją modyfikować 🙂
Zupkę robiłam pierwszy raz ale wyszła przepyszna, szybka i naprawdę smaczna. Synek zajadał z apetytem przyznam, że ja też 🙂 oby więcej takich przepisów 🙂
Dziękuję Patrycja <3
Witam. Czy czosnek można podać pierwszy raz w tej zupce 7 miesiecznemu dziecku?
I czy można czosnek poddusić ma wodzie a nie smażyć na tłuszczu?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Hej Olu! Czosnek można śmiało podać 🙂 Najlepiej byłoby upiec ale spróbuj poddusić. Pozdrawiam