Placki cukiniowo – marchewkowe z pieca. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Placki cukiniowo – marchewkowe z pieca. BLW

Łatwe, szybkie i tanie 😊 Pieczone są bardzo chrupiące. Możesz ulepić gruby wałek, kulkę czy zostać przy tradycyjnym kształcie placka. Najlepsze z dipem: na bazie jogurtu naturalnego, awokado czy ketchupu (zobacz przepis: ze świeżych pomidorów, z passaty pomidorowej).

Dla kogo? Przepis zawiera jajko. Chrupkość regulujesz mąką – im więcej tym bardziej chrupiące.

Kukurydza to pomysł Finia 😉 Nie jest potrzebna.

Placki cukiniowo - marchewkowe z pieca
Porcje 10
Szybkie i tanie placuszki, które przygotuje każdy 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • ½ młodej cukinii (ok 1 szkl startej i wyciśniętej)
  2. • 1 marchewka (drobno starta)
  3. • 1 jajko
  4. • ½ - ¾ mąki (u mnie gryczana)
  5. • 1/3 szkl amarantusa ekspandowanego (nie surowego!)
  6. • Mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  7. • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki lubczyku suszonego, ½ łyżeczki soli (12m+) lub płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
  8. • Tłuszcz do wysmarowania blaszki (smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
Wykonanie
  1. 1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki. Po kilku minutach odciśnij cukinię z soku – bierz po trochu w dłoń i wyciskaj nad zlewem. Wszystkie składniki dodaj do miski i wymieszaj ciasto dłonią.
  2. 2. Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Wilgotnymi dłońmi nabieraj ciasta i rozpłaszczaj kulki na blaszce. Piecz w nagrzanym do 170C piekarniki, grzałka góra-dół, około 20 minut. Placuszki powinny się lekko zrumienić. Stalową szpatułką podnoś je z blaszki (lub wyłóż blachę lekko natłuszczonym papierem do pieczenia).
  3. Podawaj z dipem. Smacznego!
Notatki
  1. Na zdjęciach widać kukurydzę ale nie trzeba jej dodawać - pomysł Finia 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

17
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
M
Gość
M

Przepis super! Synek, który placków warzywnych nie lubi, makaron je sam (ryż, czy kaszę z resztą też;)) zjadał a apetytem! 🙂 zrobiłam wersję ekspresową (bo moim piekarniku to by się pewnie z pół godziny piekło:P) czyli na patelni i też były smaczne 🙂 Dziękuję!

Bożka
Gość
Bożka

Czy amarantus mozna czyms zastapic?

Ania
Gość
Ania

Pycha! Corka je aż się jej uszy trzęsą. Następnym razem robimy z podwójnej porcji😊

Marta
Gość
Marta

A co daje nam amarantus ?

Rozalia
Gość
Rozalia

czym zastąpić jajko, kurcze w slodkich przepisach bananem ale tutaj ??? no nie wiem, pomysłu brak ;(

kacha
Gość
kacha

Spróbuj siemieniem lnianym

Paulina
Gość
Paulina

Bardzo dobre placuszki. Polecam dla dzieciaków i dorosłych!:)

Izka mama Witka 2lata,2 mies.
Gość
Izka mama Witka 2lata,2 mies.

Wspaniale placuszki,robie je juz kolejny,kolejny raz,nazwalam je falafelki.maja troche falafelkowy smak arabski:)wszystkim smakuja.a wlasnie moze trzeba by jakiej prawdziwe falafele zrobic.;)pozdrawiam z tą inspiracją.dzięki.

Mona
Gość
Mona

Glupie pytanie, sle cukinie trzecie razem ze skórka?

Justyna
Gość
Justyna

Ile powinno się dodać mąki? Bo nie jest określone 1/2 lub 3/4 czego mamy dodać. Ja wsypalam pół szklanki i teraz jestem prawie pewna że chodziło o pół łyżki. 🙁