Łatwe, szybkie i tanie 😊 Pieczone są bardzo chrupiące. Możesz ulepić gruby wałek, kulkę czy zostać przy tradycyjnym kształcie placka. Najlepsze z dipem: na bazie jogurtu naturalnego, awokado czy ketchupu (zobacz przepis: ze świeżych pomidorów, z passaty pomidorowej).
Dla kogo? Przepis zawiera jajko. Chrupkość regulujesz mąką – im więcej tym bardziej chrupiące.
Kukurydza to pomysł Finia 😉 Nie jest potrzebna.
- • ½ młodej cukinii (ok 1 szkl startej i wyciśniętej)
- • 1 marchewka (drobno starta)
- • 1 jajko
- • ½ - ¾ mąki (u mnie gryczana)
- • 1/3 szkl amarantusa ekspandowanego (nie surowego!)
- • Mały ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- • Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki lubczyku suszonego, ½ łyżeczki soli (12m+) lub płatki drożdżowe – 2 łyżeczki
- • Tłuszcz do wysmarowania blaszki (smalec, masło klarowane, olej kokosowy)
- 1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki. Po kilku minutach odciśnij cukinię z soku – bierz po trochu w dłoń i wyciskaj nad zlewem. Wszystkie składniki dodaj do miski i wymieszaj ciasto dłonią.
- 2. Blaszkę wysmaruj tłuszczem. Wilgotnymi dłońmi nabieraj ciasta i rozpłaszczaj kulki na blaszce. Piecz w nagrzanym do 170C piekarniki, grzałka góra-dół, około 20 minut. Placuszki powinny się lekko zrumienić. Stalową szpatułką podnoś je z blaszki (lub wyłóż blachę lekko natłuszczonym papierem do pieczenia).
- Podawaj z dipem. Smacznego!
- Na zdjęciach widać kukurydzę ale nie trzeba jej dodawać - pomysł Finia 😉
Przepis super! Synek, który placków warzywnych nie lubi, makaron je sam (ryż, czy kaszę z resztą też;)) zjadał a apetytem! 🙂 zrobiłam wersję ekspresową (bo moim piekarniku to by się pewnie z pół godziny piekło:P) czyli na patelni i też były smaczne 🙂 Dziękuję!
aaaaaaaa to bardzo się cieszę <3
Czy amarantus mozna czyms zastapic?
Bożka raczej nie – ewentualnie płatki drożdżowe. Pomiń i już 🙂
Pycha! Corka je aż się jej uszy trzęsą. Następnym razem robimy z podwójnej porcji😊
<3 <3 <3
A co daje nam amarantus ?
Marta! Lekkości i chrupkości ale można pominąć.
czym zastąpić jajko, kurcze w slodkich przepisach bananem ale tutaj ??? no nie wiem, pomysłu brak ;(
Spróbuj siemieniem lnianym
Bardzo dobre placuszki. Polecam dla dzieciaków i dorosłych!:)
Dziękuję 🙂
Wspaniale placuszki,robie je juz kolejny,kolejny raz,nazwalam je falafelki.maja troche falafelkowy smak arabski:)wszystkim smakuja.a wlasnie moze trzeba by jakiej prawdziwe falafele zrobic.;)pozdrawiam z tą inspiracją.dzięki.
Izka! Dzięki za komentarz <3 Placki warzywne są genialne :-) Mam już nawet przepis na falafele z początków mojego blogowania!
Glupie pytanie, sle cukinie trzecie razem ze skórka?
Jeśli jest młoda to tak. Jeśli już jest duża, a skórka twarda, to radzę obrać, bo może wyjść masakra 😉
Ile powinno się dodać mąki? Bo nie jest określone 1/2 lub 3/4 czego mamy dodać. Ja wsypalam pół szklanki i teraz jestem prawie pewna że chodziło o pół łyżki. 🙁