Kolacje Obiady Przepisy

Ketchup ekspresowy z passaty pomidorowej. BLW

Mam na blogu przepis na genialny ketchup ale do niego trzeba świeżych pomidorów więc zimą robię jego szybką wersję z passaty 🙂

Dla kogo? W przepisie są 2 krople octu jabłkowego bo bez niego ciężko podrobić smak kupnego ketchupu. W przeciwieństwie do octu spirytusowego, ocet jabłkowy nie jest szkodliwy. Ale dla maluszków do 12 miesiąca życia wystarczy tak naprawdę dodać suszone oregano 😉 Wychodzi sos do pizzy ale czy maluchowi to będzie przeszkadzało? Raczej nie 😉

Ketchup ekspresowy z passaty pomidorowej
Czas przygotowania zależy od gęstości passaty - czasem wystarczą 3 minuty, a czasem musisz pogotować 10 min lub dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
13 min
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
13 min
Składniki
  1. -1 szkl passaty pomidorowej
  2. -2 krople octu jabłkowego
  3. -szczypta soli (12m+) i pieprzu czarnego do smaku
  4. -1/2 łyżeczki melasy daktylowej
  5. *do 12mż (a nawet dłużej!) wystarczy dodać suszone oregano)
Wykonanie
  1. Passatę wlej do wysokiego rondla (przy dłuższej redukcji będzie pryskać). Zredukuj płyn gotując passatę na wolnym ogniu mieszając. Dodaj pozostałe składniki gdy passata zgęstnieje.
  2. Jeśli nie masz czasu na dłuższą redukcję, a Twoja passata jest bardzo wodnista to 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszaj w kubku z 2 łyżkami zimnej wody i ten biały płyn wlej do rondla z gorącą passatą. Mieszaj cały czas! Po ok 2 minutach zacznie gęstnieć.
Notatki
  1. *Passata z dodatkiem suszonego oregano i ewentualnie kilku kropelek oliwy z oliwek i pieprzu czarnego jest przepyszna! Taki sos podany na ciepło jest pysznym dodatkiem, maczadełkiem, do wielu potraw. Nie musisz dosładzać i dosalać aby uzyskać coś pysznego 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

8 komentarzy do "Ketchup ekspresowy z passaty pomidorowej. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Maja
Gość

Czekałam na ten przepis. Dziękuję😀

Kamila
Gość
Kamila

Ja robię podobnie, tylko mniej ekspresowo 🙂 najpierw piekę paprykę, cebulę i czosnek. Paprykę obieram ze skórki i blenduje z czosnkiem i cebulą na gladko. Do passaty dodaję zblendowane warzywa i gotuję do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dzięki pieczonym warzywom nie muszę dosładzać sosu. U nas ten sos służy do wszystkiego 🙂 do pizzy, jako ketchup i sos do makaronu 😀

Ula
Gość

Właśnie zrobiłam 🙂 Będzie do posmarowania spodu do pizzy, która dziś na obiad zapanowałam ! 🙂 O ile zostanie coś, bo co chwilę oblizuję łyżkę 🙂

Bożka
Gość
Bożka

Jak dlugo mozna przechowywac taki ketchup?i czyms moge zastapis melase daktylowa ?

wpDiscuz