Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW

Ketchup to ulubiony dodatek do frytek warzywnych czy wytrawnych gofrów Filipka. Robię go w trzech wariantach: z sezonowymi, malutkimi jabłuszkami; morelami oraz malinowo – jeżynowy. Ten ostatni jest wynikiem eksperymentu i przypisuję sobie to apetyczne połączenie 🙂 Sekretem dobrego ketchupu są pomidory. Należy wybierać mięsiste, z małą ilością pestek: malinowe i paprykowe. Nie wiem czemu ale czasem ketchup wychodzi jasno pomarańczowy, mimo że używam tej samej odmiany pomidorów… I tu wygrywa ketchup z dodatkiem malin! Kolor zawsze pozostaje czerwony. Zatem nasz faworyt to ten z dodatkiem malin i jeżyn i właśnie ten będę wekować na zimę. To nie tylko świetny dip ale znakomita baza do sosów spaghetti.

Dla kogo? Zdecydujcie sami 🙂

13988812_1468034739888853_1983379292_n

Pomidory malinowe:

13941064_1468038459888481_993586323_n

Pomidory paprykowe:

14012257_1468034799888847_148446130_n

13956867_1468034816555512_144442666_n

13957510_1468034846555509_1230242234_n

13942454_1468034693222191_1212133052_n 13956800_1468045976554396_515591478_n 13957641_1468045953221065_1529132192_n

Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW
Domowy ketchup to idealny dodatek do frytek warzywnych, nuggetsów czy baza do sosów spaghetti. Łatwo go zrobić (naprawdę!), a ja podam Ci 3 wersje ketchupu bez cukru: malinowo - jeżynową (faworyt!), jabłkową i morelową.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr 10 min
Składniki
  1. • 1,5 kg pomidorów (mięsiste: paprykowe lub malinowe)
  2. • 2 małe jabłka LUB 4-5 moreli LUB 2/3 szkl malin i jeżyn + 1 łyżka melasy np daktylowej*
  3. • 1 duży ząbek czosnku
  4. • 1 cebula
  5. • 1- 2 łyżki octu jabłkowego (do smaku - ja daję 2)
  6. • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/kłodawskiej; można dodać: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano,
  7. • 1-2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Pomidory natnij w krzyżyk i zalej wrzątkiem. Obierz ze skórki, tnij w ćwiartki pozbywając się twardej części. Cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wysoki garnek postaw na ogniu i dodaj 1-2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć czosnek, cebulę i pomidory - szybko puszczą soki. Ja mimo to ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
  2. 2. Wybierz 1 z 3 wariantów: 1) Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się gniazd nasiennych. Wrzuć do pomidorów. LUB
  3. 2) Morele natnij, sparz wrzątkiem i obierz. Usuń pestkę i wrzuć do pomidorów. LUB
  4. 3) Maliny i jeżyny (ja mieszam pół na pół) umyj i dodaj do pomidorów z łyżką melasy.
  5. 3. Po 30 minutach zmiksuj masę blenderem ręcznym (żyrafą). Dodaj ocet i przyprawy i gotuj 30 min lub dłużej. Ketchup powinien zgęstnieć.
  6. 4. Przetrzyj przez sito**. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
  7. Ketchup można pasteryzować i użyć zimą 🙂 Najlepiej przygotować kilka małych słoiczków. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche. Nakrętki również! Słoiki najlepiej wyparzyć w piekarniku i gorący ketchup przelewać do gorących słoików. Najlepiej zamykać metodą "na spirytus".
Notatki
  1. * Wybierz jeden wariant 🙂 Polecam malinowo-jeżynowy. W mojej głowie rodzi się pomysł na ketchup morelowo-jeżynowo-malinowy aby pominąć melasę. Jeśli spróbujesz to daj znać w komentarzu!
  2. ** Przyznam, że ketchupu z morelami czy jabłkami nie przecieram przez sito i ziarenka z pomidorów nam nie przeszkadzają. Przecieram zawsze malinowo/jeżynowy i te które wekuję, a wiem że wekować będę te malinowo-jeżynowe właśnie 🙂
  3. KOLOR ketchupu: zwykle wychodzi czerwony ale czasem robiłam wszystko wg przepisu, a ketchup był pomarańczowy :/ Dlatego wersja z malinami jest cudowna bo wiesz, że kolor zawsze wyjdzie jak trzeba 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

18 komentarzy do "Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
beata
Gość

wow, super pomysł, po co kupować sklepowe ketchupy gdy ma sie swieze pomidorki,
na pewno sprobuje !!!

magda
Gość

Dzis zrobilam i wyszlo spoko, dzieki za pomysl i czekam na wiecej !!!!

maron
Gość

a próbowałaś Międzychodu? idaealnie nadaje się do dzieci, a no i narobi ć się nie trzeba tyle :0 a pomidory też polskie!

Joanna
Gość
Joanna

pasteryzowany ketchup można trzymać w piwnicy czy trzeba w lodówce ?

Aneta
Gość

świetny pomysł! mam zamiar zrobić ketchup z malinami i tu moje pytanie- czy mogą być same maliny i ile ich wtedy dodać? i jeszcze jedno- czym mogę zastąpić tą melasę, czy może być jakieś inne słodziwo typu syrop klonowy? jeśli tak to również poproszę o przybliżoną ilość…

Kasia R.
Gość
Kasia R.

Witaj 🙂

Mam pytanko, w wyparzonym słoiku, zakręconym i trzymanym w lodówce ile przetrwa taki ketchup żeby można go bezpiecznie podać dziecku?

Pozdrawiam

Julita
Gość
Julita

Podobno dzieciom jak najdłużej nie powinno się dodawać octu do potraw… Ze sprzyja powstawaniu bialaczek i innych nowotworów…

Ania
Gość

jaka to metoda wekowania na “spirytus” ? 😀 jeśli się włoży gorący ketchup do słoiczków to już ich nie trzeba pasteryzować gotujac w wodzie lub inaczej? a zamiast melasy można użyć syropu klonowego lub czegos jeszcze? dopiero będziemy zaczynać BLW i chciałabym mieć jakieś zapasy 😉 nie używałam do tej pory innych słodzideł niż cukier 🙁

Małgorzata
Gość
Małgorzata

Aniu, czy musi być ten ocet jabłkowy, czy bez niego się zepsuje??? A jeśli z sokiem z cytryny to czy Ci wyszło i ile tej cytrynki dodałaś? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dorota
Gość
Dorota

A czym oprócz melasy i syropu klonowego mogę poslodzic ketchup? Czy miód się nada? Jak tak, to jaki?

wpDiscuz