Przepisy Śniadania

Placki bananowo – kokosowe bez mąki. Paleo. BLW

Wiecie, że od dłuższego czasu interesuje mnie paleo. Nie udało mi się wytrwać dłużej niż tydzień bez zbóż ale bardzo ograniczyłam ich spożycie. Dawno temu wymyśliłam placuszki z pulpy po koko mleku ale bardziej nam smakowały te puszyste gryczane 😉 Po prawie roku wróciłam do tego pomysłu i nie wiem czy to detoks zbożowy ale bardzo nam wszystkim smakują! Jeśli często robisz w domu koko mleko to wiesz ile pulpy zostaje! Czasem wręcz brak pomysłów co zrobić z tym bonusem. My ostatnio rozkochaliśmy się w koko omlecie, koko biszkopcie i oczywiście koko placuszkach.

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek i najlepiej podać je w wersji pieczonej. Przepis zawiera jajka i bez nich placuszki nie wyjdą ale domowa koko mąka + banan dadzą nam świetne ciasteczka 🙂

13649644_1436117139747280_1721029216_n

13664475_1436117096413951_66736648_n

Wersja jesienna z jabłkiem i aronią.

12625846_1293938677298461_1142114889_n

12626148_1293938523965143_1765431705_n

Placuszki są bardzo słodkie więc nie podawajcie ich z miodem itp Filipek wymyślił sobie masełko i nam też z masełkiem smakują najlepiej.13664429_1436117123080615_29716085_n

13644109_1436117133080614_1295230188_n

Placki bananowo - kokosowe bez mąki. Paleo. BLW
Porcje 9
Bardzo słodkie placuszki paleo. Zamiast mąki zmielone wiórki kokosowe, a jeśli robisz w domu koko mleko to użyj domowej mąki kokosowej! Instrukcja na blogu.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
Składniki
  1. • 2 duże jajka lub 3 małe
  2. • 2 małe dojrzałe banany lub 1 duży
  3. • ok 6 - 9 łyżek domowej mąki kokosowej
  4. • masło klarowane do smażenia
  5. • dodatki: owoce, masło (Filip kocha te placuszki posmarowane masłem - jego pomysł 😉 )
Wykonanie
  1. 1. Jajka można roztrzepać ręcznie ale ja najbardziej lubię blender: z ostrzem "s" lub ręczny. Najpierw miksuję jajka z bananem i kiedy masa zacznie "bomblować" przestaję miksować i dodaję mąkę - stopniowo. Masa ma być na tyle gęsta by placuszki nie rozlewały się na patelni. Ilość mąki zależy od wielkości jajek i bananów 😉
  2. 2. Rozgrzewamy dużą patelnię, nakładamy łyżeczkę masła klarowanego i łyżką wykładamy ciasto - 1 łyżka na 1 placek. Jeśli za wcześnie przewrócisz placka rozpadnie się...Jeśli za późno brzegi poczernieją. Łatwo wyczuć ten moment - sprawdzamy szpatułką. Smaż ok 2 min po jednej stronie i 1 min po drugiej stronie. Na kolejne partie używam mniej masła klarowanego.
  3. UWAGA! Do przekładania na drugą stronę używamy szerokiej silikonowej szpatułki.
Notatki
  1. *Jeśli chcesz aby placki łatwiej było przewracać na drugą stronę do ciasta dodaj 1 łyżkę swojej ulubionej mąki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

15
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Justyna
Gość
Justyna

A czy ze “zwykłą” mąką kokosową (eko),też wyjdą ?

dorota
Gość
dorota

zrobiłam. Zamierzałam zrobić placuszki gryczane, ale okazało się, że mam tylko łyżkę mąki. Dodałam więc mąki koko i usmażyłam placuszki na patelni bez tłuszczu.
Wyszły fajne, puchate. Zobaczymy, czy sprawdzą się na spacerze.

Acha, do smażenia beztłuszczowego polecam patelnię Wool Logic. Przetestowałam już kilka patelni i ta jest idealna.

Marta
Gość
Marta

A u mnie z galaretka z siemienia zamiast jajka,z jabłkiem zamiast banana oraz z mąką ryżowa też wyszły 🙂 Choć to już nie są te same placki 😉 Pozdrawiam BLW mamo!

Patrycja Z.
Gość
Patrycja Z.

szukałam inspiracji na ciepłe i zdrowe śniadania i znalazłam. Przepis mega prosty a placuszki pyszne, dzieciaki sie zajadły i oblizywały. Mam w domu kupna mąkę kokosową, dodałam zgodnie ze wskazówka 3 łyżki kokosowej i 1 pszennej eko, wyszły super :)))

Kamila
Gość
Kamila

Świetny przepis na pozamiatane resztek z pulpy koko 😉 akurat wczoraj zrobiłam podobne, ale wzięłam więcej zalegających składników z lodówki: kaszę jaglaną zmiksowaną z siemieniem (zamiast jajka), wiórki koko po mleku (odparowane jak sugerowałaś w innym poście), 2 łyżki mąki gryczanej i odrobinę mleka koko. Wyszły genialne, choć zjedli głównie dorośli 😉

Edyta
Gość
Edyta

Przepis genialny w swojej prostocie ☺ placuszki pyszne, dziękuję za przepis, robiłam juz nie raz i za każdym wychodzą wyśmienite. Do tego tylko kilka składników, trochę smażenia i śniadanko lub przekąska gotowe. Czekam na sezonowe owoce, wtedy chyba A będą do znudzenia smażone 😉

Ola
Gość
Ola

A jeśli pieczone w piekarniku to zrobić to na papierze? I w jakiej temperaturze oraz czasie je piec?

Ola
Gość
Ola

zrobiłam z pulpy po robieniu mleka koko i wyszły naprawdę dobre. 🙂

Magda
Gość
Magda

Robię też w wersji: banan, jajko, 4 łyżki płatków owsianych górskich, bez mąki i bardzo dokładnie blenduję. Smażę na oleju kokosowym. Podaję z kawałeczkami banana, borówek, może też być winogron. Polewam odrobiną syropu klonowego. Pyszności 🙂