Kolacje Obiady Przepisy

Szybki łosoś + pieczone fryty + lizaki z awokado czyli pomysł na fajny obiad :-) BLW

Fajny pomysł na łatwy i kolorowy obiad 🙂

Dla kogo? 6m+ Chyba nie podałabym łososia na pierwszy posiłek ale już na któryś z kolei tak! Niemowlętom awokado podajemy w grubych paskach – lizaki to pomysł na oswojenie awokado u mojego trzylatka. Surowego batata można pokroić w grube pasy i ugotować na parze czy w małej ilości wody z masłem – w sam raz na początek drogi BLW. (Pamiętaj aby pozbyć się ości zanim podasz dziecku).

16788063_1749094878449503_1364699744_n

16780041_1749094525116205_207127638_n

16809490_1749094771782847_1612040768_n

Szybki łosoś + pieczone fryty + lizaki z awokado czyli pomysł na fajny obiad 🙂 BLW
Porcje 2
Obiad przygotowałam dla siebie i Filipka więc zjedliśmy 1 dzwonka na pół ale dla siebie miałam prawie całe awokado niestety. Mój plan oswojenia awokado nie wypalił ale ekspozycja to podstawa więc awokado w jego naturalnej formie będzie często pojawiać się na naszym stole.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 1-2 dzwonka łososia
  2. • 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka masła klarowanego, szczypta pieprzu czarnego, 2 plasterki imbiru, szczypta soli himalajskiej/kłodawskiej (po roku), 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  3. • 1/2 szkl zupy pomidorowej/bulionu warzywnego/resztki zupy jarzynowej (sam płyn)
  4. • 1 duży batat + 2 łyżeczki masła klarowanego
  5. • 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny do skropienia + szczypta dobrej soli dla starszaka
Wykonanie
  1. 1. FRYTKI z batata: włącz piekarnik na 180C, termoobieg. Obierz batata, pokrój w równe słupki (najpierw na pół, potem plastry i te plastry wzdłuż na słupki 🙂 ). Najsmaczniejsze frytki z batata otrzymasz jeśli zalejesz słupki lodowatą wodą i pozwolisz im się pomoczyć 30 min lub dłużej. Ja moczyłam 10min więc nie były super chrupiące. Osusz je ręcznikiem. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na sucho przez 15 minut. Dodaj 2 łyżeczki masła klarowanego/oleju kokosowego i kiedy się roztopi przemieszaj frytki szpatułką. Piecz ok 5-10 min (zaglądaj do nich - na koniec wyłącz termoobieg).
  2. 2. ŁOSOŚ: umyj i osusz. Do garnka wlej zupę czy bulion, włóż łososia - oprósz przyprawami (imbir połóż na wierzchu razem z masłem klarowanym). Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 min.
  3. 3. AWOKADO: awokado przetnij wzdłuż na pół, obierz, pokrój w poprzek w grube pasy. Skrop cytryną i ewentualnie szczyptunią soli. Starszakowi możesz nadziać na patyczki do szaszłyków/wykałaczki. (Filipek nie lubi awokado więc próbuję na różne sposoby - ekspozycja jest najważniejsza!)
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Gosia
Gość
Gosia

Cześć Aniu! A jakiego łososia podajesz sykowi?, gdzie kupujesz “Bio” raczej nie da się znaleźć…no i te wszystkie zaśmiecenia ryb metalami itd., itp. Ja jestem pelna obaw w kwestii ryb i już sama nie wiem co robić… Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Filipka 🙂

ewe
Gość
ewe

czy taka porcja jak na zdjęciu jest ok dla Twojego synka?czy prosi o dokladke?