Komosa z jajkiem, groszkiem i dynią. Szybkie, łatwe danie. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Komosa z jajkiem, groszkiem i dynią. Szybkie, łatwe danie. BLW

Szybki sycący obiad pełen zdrowia z komosą ryżową w roli głównej. Na zimno też smakuje i świetnie nadaje się do lunchboxa.

Komosa jest bogata w przeciwutleniacze, stymuluje hormon wzrostu, zawiera komplet aminokwasów, a dzięki lizynie pomaga w budowie chrząstek. Wspomaga też przyswajanie wapnia.Warto wprowadzić ją do rodzinnego menu.

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

14459711_1523444271014566_1236719652_n

14445794_1523444234347903_1128436197_n

14445847_1523458451013148_2072567445_nPrzy następnej okazji wymienię to zdjęcie … Wieczorne światło nie sprzyja niedoświadczonym fotografkom ;-(

14459061_1523444287681231_1112383216_n

Komosa z jajkiem, groszkiem i dynią. Szybkie, łatwe danie. BLW
Porcje 3
Komosa ryżowa (quinoa) ma unikalny orzechowy smak i mimo skromnego rozmiaru zawiera wiele dobra: jest bogata w przeciwutleniacze, stymuluje hormon wzrostu, zawiera komplet aminokwasów, a dzięki lizynie pomaga w budowie chrząstek. Wspomaga też przyswajanie wapnia. To danie jest arcy łatwe i można je dowolnie modyfikować 🙂 Dynię możesz zetrzeć na tarce, dodać więcej warzyw. Ta kombinacja fajnie syci.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • ½ szkl komosy
  2. • 1 szkl wody lub bulionu warzywnego
  3. • nieduży kawałek dyni pokrojony w kostkę (ok 1 szkl dyniowej kostki)
  4. • 1 mała cebula
  5. • garść mrożonego groszku
  6. • ugotowane jajka (1 na osobę)
  7. • 1 łyżka masła klarowanego
  8. • przyprawy: pieprz, szczypta soli, szczypta kurkumy, szczypta imbiru
Wykonanie
  1. 1. Dynię i cebulę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym.
  2. 2. Komosę zalej wodą/bulionem, gotuj pod pokrywką, a po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 20 min. Po 10 minutach dodaj przyprawy, dynię, zeszkloną cebulę i groszek. Duś pod przykrywką ok 10 min.
  3. 3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo lub w koszulkach. Wszystko zależy od Waszych upodobań.
Notatki
  1. Komosa jest najsmaczniejsza kiedy zamoczymy ją na kilka godzin w wodzie. Ja tą wodę potem wylewam i gotuję w świeżej.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Tekla2xaf
Gość
Tekla2xaf

Żadna ze mnie kucharka a wyszło pyszne 😊 dziękuję!