Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy Śniadania

Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW

Ketchup to ulubiony dodatek do frytek warzywnych czy wytrawnych gofrów Filipka. Robię go w trzech wariantach: z sezonowymi, malutkimi jabłuszkami; morelami oraz malinowo – jeżynowy. Ten ostatni jest wynikiem eksperymentu i przypisuję sobie to apetyczne połączenie 🙂 Sekretem dobrego ketchupu są pomidory. Należy wybierać mięsiste, z małą ilością pestek: malinowe i paprykowe. Nie wiem czemu ale czasem ketchup wychodzi jasno pomarańczowy, mimo że używam tej samej odmiany pomidorów… I tu wygrywa ketchup z dodatkiem malin! Kolor zawsze pozostaje czerwony. Zatem nasz faworyt to ten z dodatkiem malin i jeżyn i właśnie ten będę wekować na zimę. To nie tylko świetny dip ale znakomita baza do sosów spaghetti.

Dla kogo? Zdecydujcie sami 🙂

13988812_1468034739888853_1983379292_n

Pomidory malinowe:

13941064_1468038459888481_993586323_n

Pomidory paprykowe:

14012257_1468034799888847_148446130_n

13956867_1468034816555512_144442666_n

13957510_1468034846555509_1230242234_n

13942454_1468034693222191_1212133052_n 13956800_1468045976554396_515591478_n 13957641_1468045953221065_1529132192_n

Ketchup ze świeżych pomidorów bez cukru. BLW
Domowy ketchup to idealny dodatek do frytek warzywnych, nuggetsów czy baza do sosów spaghetti. Łatwo go zrobić (naprawdę!), a ja podam Ci 3 wersje ketchupu bez cukru: malinowo - jeżynową (faworyt!), jabłkową i morelową.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr 10 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr 10 min
Składniki
  1. • 1,5 kg pomidorów (mięsiste: paprykowe lub malinowe)
  2. • 2 małe jabłka LUB 4-5 moreli LUB 2/3 szkl malin i jeżyn + 1 łyżka melasy np daktylowej*
  3. • 1 duży ząbek czosnku
  4. • 1 cebula
  5. • 1- 2 łyżki octu jabłkowego (do smaku - ja daję 2)
  6. • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej/kłodawskiej; można dodać: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę oregano,
  7. • 1-2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Pomidory natnij w krzyżyk i zalej wrzątkiem. Obierz ze skórki, tnij w ćwiartki pozbywając się twardej części. Cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wysoki garnek postaw na ogniu i dodaj 1-2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć czosnek, cebulę i pomidory - szybko puszczą soki. Ja mimo to ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
  2. 2. Wybierz 1 z 3 wariantów: 1) Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się gniazd nasiennych. Wrzuć do pomidorów. LUB
  3. 2) Morele natnij, sparz wrzątkiem i obierz. Usuń pestkę i wrzuć do pomidorów. LUB
  4. 3) Maliny i jeżyny (ja mieszam pół na pół) umyj i dodaj do pomidorów z łyżką melasy.
  5. 3. Po 30 minutach zmiksuj masę blenderem ręcznym (żyrafą). Dodaj ocet i przyprawy i gotuj 30 min lub dłużej. Ketchup powinien zgęstnieć.
  6. 4. Przetrzyj przez sito**. Przelej do słoika i przechowuj w lodówce.
  7. Ketchup można pasteryzować i użyć zimą 🙂 Najlepiej przygotować kilka małych słoiczków. Słoiki muszą być czyste, wyparzone i suche. Nakrętki również! Słoiki najlepiej wyparzyć w piekarniku i gorący ketchup przelewać do gorących słoików. Najlepiej zamykać metodą "na spirytus".
Notatki
  1. * Wybierz jeden wariant 🙂 Polecam malinowo-jeżynowy. W mojej głowie rodzi się pomysł na ketchup morelowo-jeżynowo-malinowy aby pominąć melasę. Jeśli spróbujesz to daj znać w komentarzu!
  2. ** Przyznam, że ketchupu z morelami czy jabłkami nie przecieram przez sito i ziarenka z pomidorów nam nie przeszkadzają. Przecieram zawsze malinowo/jeżynowy i te które wekuję, a wiem że wekować będę te malinowo-jeżynowe właśnie 🙂
  3. KOLOR ketchupu: zwykle wychodzi czerwony ale czasem robiłam wszystko wg przepisu, a ketchup był pomarańczowy :/ Dlatego wersja z malinami jest cudowna bo wiesz, że kolor zawsze wyjdzie jak trzeba 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

22
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
beata
Gość
beata

wow, super pomysł, po co kupować sklepowe ketchupy gdy ma sie swieze pomidorki,
na pewno sprobuje !!!

magda
Gość
magda

Dzis zrobilam i wyszlo spoko, dzieki za pomysl i czekam na wiecej !!!!

maron
Gość
maron

a próbowałaś Międzychodu? idaealnie nadaje się do dzieci, a no i narobi ć się nie trzeba tyle :0 a pomidory też polskie!

Joanna
Gość
Joanna

pasteryzowany ketchup można trzymać w piwnicy czy trzeba w lodówce ?

Aneta
Gość
Aneta

świetny pomysł! mam zamiar zrobić ketchup z malinami i tu moje pytanie- czy mogą być same maliny i ile ich wtedy dodać? i jeszcze jedno- czym mogę zastąpić tą melasę, czy może być jakieś inne słodziwo typu syrop klonowy? jeśli tak to również poproszę o przybliżoną ilość…

Kasia R.
Gość
Kasia R.

Witaj 🙂

Mam pytanko, w wyparzonym słoiku, zakręconym i trzymanym w lodówce ile przetrwa taki ketchup żeby można go bezpiecznie podać dziecku?

Pozdrawiam

Julita
Gość
Julita

Podobno dzieciom jak najdłużej nie powinno się dodawać octu do potraw… Ze sprzyja powstawaniu bialaczek i innych nowotworów…

Ania
Gość
Ania

jaka to metoda wekowania na “spirytus” ? 😀 jeśli się włoży gorący ketchup do słoiczków to już ich nie trzeba pasteryzować gotujac w wodzie lub inaczej? a zamiast melasy można użyć syropu klonowego lub czegos jeszcze? dopiero będziemy zaczynać BLW i chciałabym mieć jakieś zapasy 😉 nie używałam do tej pory innych słodzideł niż cukier 🙁

Małgorzata
Gość
Małgorzata

Aniu, czy musi być ten ocet jabłkowy, czy bez niego się zepsuje??? A jeśli z sokiem z cytryny to czy Ci wyszło i ile tej cytrynki dodałaś? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dorota
Gość
Dorota

A czym oprócz melasy i syropu klonowego mogę poslodzic ketchup? Czy miód się nada? Jak tak, to jaki?

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Właśnie zasłoikowałam ketchup wg twojego przepisu. Wersja z jeżynami, malinami i morelami zamiast melasy. Zamiast octu jabłkowego użyłam soku z cytryny. Rewelacja! Niebo w gębie. Tylko tak jakoś mało mi wyszło po odparowaniu przeszło 1,5 kg pomidorów 😛 5 słoiczków po dżemie. Aż chciałoby się więcej tych dobroci 🙂

Monika
Gość
Monika

Moja babcia zawsze robiła domowy ketchup, nie dodawała cukry, tylko gruszki i śliwki oraz biała paprykę. To był najlepszy ketchup ever. Dzisiaj sama robię i też z gruszkami. Zobaczymy co wyjdzie😀