Mam na blogu przepis na genialny ketchup ale do niego trzeba świeżych pomidorów więc zimą robię jego szybką wersję z passaty 🙂
Dla kogo? W przepisie są 2 krople octu jabłkowego bo bez niego ciężko podrobić smak kupnego ketchupu. W przeciwieństwie do octu spirytusowego, ocet jabłkowy nie jest szkodliwy. Ale dla maluszków do 12 miesiąca życia wystarczy tak naprawdę dodać suszone oregano 😉 Wychodzi sos do pizzy ale czy maluchowi to będzie przeszkadzało? Raczej nie 😉
- -1 szkl passaty pomidorowej
- -2 krople octu jabłkowego
- -szczypta soli (12m+) i pieprzu czarnego do smaku
- -1/2 łyżeczki melasy daktylowej
- *do 12mż (a nawet dłużej!) wystarczy dodać suszone oregano)
- Passatę wlej do wysokiego rondla (przy dłuższej redukcji będzie pryskać). Zredukuj płyn gotując passatę na wolnym ogniu mieszając. Dodaj pozostałe składniki gdy passata zgęstnieje.
- Jeśli nie masz czasu na dłuższą redukcję, a Twoja passata jest bardzo wodnista to 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszaj w kubku z 2 łyżkami zimnej wody i ten biały płyn wlej do rondla z gorącą passatą. Mieszaj cały czas! Po ok 2 minutach zacznie gęstnieć.
- *Passata z dodatkiem suszonego oregano i ewentualnie kilku kropelek oliwy z oliwek i pieprzu czarnego jest przepyszna! Taki sos podany na ciepło jest pysznym dodatkiem, maczadełkiem, do wielu potraw. Nie musisz dosładzać i dosalać aby uzyskać coś pysznego 😉
Czekałam na ten przepis. Dziękuję😀
Bardzo się cieszę Maju 🙂
Ja robię podobnie, tylko mniej ekspresowo 🙂 najpierw piekę paprykę, cebulę i czosnek. Paprykę obieram ze skórki i blenduje z czosnkiem i cebulą na gladko. Do passaty dodaję zblendowane warzywa i gotuję do uzyskania odpowiedniej gęstości. Dzięki pieczonym warzywom nie muszę dosładzać sosu. U nas ten sos służy do wszystkiego 🙂 do pizzy, jako ketchup i sos do makaronu 😀
Czadowy pomysł <3 <3 <3 do wypróbowania!
Właśnie zrobiłam 🙂 Będzie do posmarowania spodu do pizzy, która dziś na obiad zapanowałam ! 🙂 O ile zostanie coś, bo co chwilę oblizuję łyżkę 🙂
<3 <3 <3
Jak dlugo mozna przechowywac taki ketchup?i czyms moge zastapis melase daktylowa ?
Bożka każdym innym słodzidłem. Ja trzymam do 4 dni.
“Ale dla maluszków do 12 miesiąca życia wystarczy tak naprawdę dodać suszone oregano 😉 Wychodzi sos do pizzy ale czy maluchowi to będzie przeszkadzało? Raczej nie” – A czy maluszkom do 12 miesiąca życia w ogóle daje się coś takiego?!?
Oczywiście nie kwestionuję, że sos tak zrobiony jest świetną alternatywą dla ketchupu dla dorosłych lub większych dzieci.
Pewnie ale jak przy stole jest więcej dzieci to nawet maluszki poniżej 12m często chcą jeść to co rodzeństwo. Sosik pomidorowy nie jest zły 😉 Najlepszy oczywiście ze świeżych pomidorów 🙂