Kolacje Obiady Przepisy

Sardynkowa posypka do makaronu itp BLW

Książka Jamiego Olivera “Superfood na co dzień” rozczarowała mnie ale jest w niej kilka fajnych inspiracji…w tym “posypka z sardynek.” Brzmi tajemniczo więc musiałam wypróbować. Filip zajadał i my również więc polecam! Posypka świetnie sprawdzi się do makaronu z lekkim warzywnym sosem, sałatki czy gęstej kremowej zupy.

Dla kogo? Skład to sardynki w sosie pomidorowym i kromka ulubionego chleba – najlepiej 1-2 dniowego. Jeśli dziecko je chleb to śmiało 🙂 

Na zdjęciu widać spore kawałki chleba ale dla nas było to ok – ten chlebek chrupie więc jest to fajne. Na tym zdjęciu wygląda to trochę jak orzechy włoskie z kaszą gryczaną  ale Filip chętnie naśladował mnie i posypywał swoją porcję. Pamiętaj – nic na siłę! Jeśli sobie nie posypie to poproś aby posypał Twoją porcję – jak dotknie kilka razy to większa szansa, że spróbuje 🙂

Posypka z sardynek do makaronu itp
Porcje 5
Bardzo łatwy przepis na ciekawy dodatek do makaronów, kasz, sałatek, gęstych kremowych zup itp Sardynki są bardzo wartościowe więc można spróbować i takiego na nie sposobu 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. - min 40g sardynek (ja użyłam 120g = porcja na 2 dni)
  2. - 1-2 kromki chleba (u nas żytni ale nie razowy)
Wykonanie
  1. Z sardynek wyjmij kręgosłupy, ości zostaw bo nie będzie ich czuć po zmiksowaniu.
  2. Do blendera dodaj sardynki i porwany chleb. Miksuj aż otrzymasz żwirek.
  3. Upraż lub podpiecz miks przed podaniem. Ja uprażyłam na suchej patelni - ok 5 minut - porusz patelnią chociaż raz.
Na podstawie Jamie Oliver "Superfood na co dzień"
Na podstawie Jamie Oliver "Superfood na co dzień"
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

avatar