Kacze udka zachwycą każdego i doskonale nadają się na świąteczny stół czy urodziny. Kaczka z jabłkami to mój smak dzieciństwa… Była zawsze na Sylwestra kiedy jeszcze spędzałyśmy go z rodzicami 😉 Tak naprawdę z kaczki najsmaczniejsze są udka. Małemu dziecku najłatwiej jest pogryźć właśnie mięso z uda. Przygotowanie tego smacznego mięsa jest dziecinnie proste.
Udka piekę z dodatkiem soku jabłkowego co sprawia, że są bardzo delikatne i aromatyczne. Zwykle podaję w towarzystwie kaszy gryczanej, jabłkowym “risotto” z brązowym ryżem lub ziemniaków z surówką z czerwonej kapusty i buraczków lub samych tartych buraczków – synek za nimi przepada!
Dla kogo? Bezzębne niemowlę nie będzie w stanie pogryźć ale może possać pasek mięska:-)
Pamiętaj aby mięso dokładnie obrać ze skóry i chrząstek.
Udka zachwyciły rodzinę w Święta 🙂 🙂 🙂 Zrobiłam ich 13. Wyszły rewelacyjnie! Oczywiście należy zwiększyć ilość przypraw, a w szczególności CZOSNKU 😉
- • 2 kacze udka (ćwiartki)
- • 1/2 szkl soku jabłkowego
- • 1 łyżka oleju/stopionego masła klarowanego
- • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- • przyprawy po szczypcie: imbir, kurkuma, słodka czerwona papryka , sól, pieprz, 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
- 1. MARYNUJEMY: udka dokładnie myjemy, osuszamy i marynujemy min 1h. Składniki do marynaty wymieszaj w miseczce: olej, rozmaryn, czosnek, słodka papryka, sól i pieprz.
- 2. Udka ułóż w dużej misce lub naczyniu żaroodpornym i zalej marynatą (wystarczy w miejsca bez skóry). Trzymaj w chłodnym miejscu min 1h lub w lodówce.
- 3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Włóż do garnka żaroodpornego z pokrywą, skórką do dołu, na dno garnka wlej sok jabłkowy, dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i ziele angielskie. Przykryj mięso i piecz około 1h.
- 4. Po 1h pieczenia zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 30min.
- 5. Przed podaniem dziecku obierz dokładnie ze skory i chrząstek. Filip czasem zjada trzymając kość, a czasem chce, żeby mu mięso obrać - zawsze wtedy kroję mięso na mniejsze kawałki i przekrawam w poprzek długich włókien.
mogę prosić o przepis na jabłkowe risotto i surówkę z czerwonej kapusty?
Magda będą w tym tygodniu 🙂
Przepis na risotto już jest 🙂 Jeszcze tylko suróweczka!
Witam, w przepisie jest rozmaryn czy imbir bo są dwie sprzeczne informacje ? 🙂
Faktycznie 😉 Asiu rozmaryn fajnie tu pasuje (ale nie za dużo) i szczypta imbiru też. Muszę poprawić przepis. Pozdrawiam
Witam 🙂
Będę robić te udka jutro na obiad i mam pytanie :czy do 4 udek nalać więcej soku,czy tylko zwiększyć ilość przypraw?
Hej Kasiu! Myślę, że ta ilość wystarczy bo ten sok i tak paruje 😉 Kapka więcej tez będzie ok jeśli masz 🙂