Kacze udka pieczone w soku jabłkowym. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Kacze udka pieczone w soku jabłkowym. BLW

Kacze udka zachwycą każdego i doskonale nadają się na świąteczny stół czy urodziny. Kaczka z jabłkami to mój smak dzieciństwa… Była zawsze na Sylwestra kiedy jeszcze spędzałyśmy go z rodzicami 😉 Tak naprawdę z kaczki najsmaczniejsze są udka. Małemu dziecku najłatwiej jest pogryźć właśnie mięso z uda. Przygotowanie tego smacznego mięsa jest dziecinnie proste.

Udka piekę z dodatkiem soku jabłkowego co sprawia, że są bardzo delikatne i aromatyczne. Zwykle podaję w towarzystwie kaszy gryczanej, jabłkowym “risotto” z brązowym ryżem lub ziemniaków z surówką z czerwonej kapusty i buraczków lub samych tartych buraczków – synek za nimi przepada!

Dla kogo? Bezzębne niemowlę nie będzie w stanie pogryźć ale może possać pasek mięska:-)

1414774_1262941517064844_366871825_n

10577620_1262941490398180_61056694_n

10579327_1262941513731511_843063665_n

Pamiętaj aby mięso dokładnie obrać ze skóry i chrząstek.12395161_1262941507064845_1594266082_n

Udka zachwyciły rodzinę w Święta 🙂 🙂 🙂 Zrobiłam ich 13. Wyszły rewelacyjnie! Oczywiście należy zwiększyć ilość przypraw, a w szczególności CZOSNKU 😉

12399396_1269534799738849_1503916676_n(1)

Kacze udka pieczone w soku jabłkowym.
Porcje 2
Bardzo łatwe w przygotowaniu, a jakże efektowne! Idealne na świąteczny stół, urodziny czy niedzielny obiad. **Czas przygotowania to tylko 5 min ale doliczyłam jeszcze minimalny czas marynowania**
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 30 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
2 hr 30 min
Składniki
  1. • 2 kacze udka (ćwiartki)
  2. • 1/2 szkl soku jabłkowego
• Marynata
  1. • 1 łyżka oleju/stopionego masła klarowanego
  2. • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  3. • przyprawy po szczypcie: imbir, kurkuma, słodka czerwona papryka , sól, pieprz, 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe
Wykonanie
  1. 1. MARYNUJEMY: udka dokładnie myjemy, osuszamy i marynujemy min 1h. Składniki do marynaty wymieszaj w miseczce: olej, rozmaryn, czosnek, słodka papryka, sól i pieprz.
  2. 2. Udka ułóż w dużej misce lub naczyniu żaroodpornym i zalej marynatą (wystarczy w miejsca bez skóry). Trzymaj w chłodnym miejscu min 1h lub w lodówce.
  3. 3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Włóż do garnka żaroodpornego z pokrywą, skórką do dołu, na dno garnka wlej sok jabłkowy, dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i ziele angielskie. Przykryj mięso i piecz około 1h.
  4. 4. Po 1h pieczenia zdejmij pokrywę i piecz jeszcze 30min.
  5. 5. Przed podaniem dziecku obierz dokładnie ze skory i chrząstek. Filip czasem zjada trzymając kość, a czasem chce, żeby mu mięso obrać - zawsze wtedy kroję mięso na mniejsze kawałki i przekrawam w poprzek długich włókien.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Magda
Gość
Magda

mogę prosić o przepis na jabłkowe risotto i surówkę z czerwonej kapusty?

Joanna
Gość
Joanna

Witam, w przepisie jest rozmaryn czy imbir bo są dwie sprzeczne informacje ? 🙂

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam 🙂
Będę robić te udka jutro na obiad i mam pytanie :czy do 4 udek nalać więcej soku,czy tylko zwiększyć ilość przypraw?