Jabłkowe risotto. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Jabłkowe risotto. BLW

Pomysł na to risotto powstał w mojej głowie bo chciałam podać kaczkę, a jabłka świetnie do kaczki pasują. Wiadomo, że nie tak dobrze jak buraczki ale kaczka z jabłkami to tradycja w naszym domu. Zamiast parmezanu użyłam płatków drożdżowych, które wzbogacą ryż m.in.: witaminami z grupy B, kwasem foliowym, żelazem i magnezem. Ostrożnie jednak z nimi bo chociaż podobne jak parmezan dodają “kremowości” to w nadmiarze nadadzą potrawie drożdżowego posmaku i zapachu (fuj!). Nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała tu z tłustym koko mlekiem, które ostatnio robię praktycznie co drugi dzień. Nam ta kokosowa nutka odpowiada ale na pewno nie każdemu przypadnie do gustu.

Dla kogo? Po roku.

12575885_1289191497773179_1628258588_n

 Na zdjęciu nie widać pora bo uwieczniłam pierwszą wersję ryżotto. Por pasuje tu doskonale! Cebulę posiekaj w zgrabną kosteczkę, a nie tak jak poniżej 😉

12571198_1289191427773186_572999287_n

12570940_1289191524439843_1148262494_n

12607018_1289398097752519_1129189367_n

12584132_1289191487773180_1534640566_n

 

Jabłkowe risotto. BLW
Porcje 4
Risotto doskonale komponuje się z pieczoną kaczką. Por, jabłko i koko mleko tworzą bardzo ciekawy smak. Płatki drożdżowe wzbogacają risotto m.in: wit z grupy B, kwasem foliowym, żelazem, magnezem, chromem, cynkiem.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1 łyżka tłuszczu (np masło klarowane/olej kokosowy)
  2. • 1 mała cebula (w kostkę)
  3. • 1nieduży por
  4. • 1 szkl białego ryżu bio (wymoczonego przez kilka godz w wodzie)
  5. • 1 małe jabłko (w kostkę)
  6. • 1 płaska łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  7. • 1 szkl gorącego bulionu (warzywnego lub mięsnego*)
  8. • 1 szkl domowego mleka kokosowego*
  9. • 1/2 szkl gorącej wody lub dodatkowa porcja bulionu
Wykonanie
  1. 1. Pokrój cebulę i jabłko w drobną kostkę. Pora pokroj drobno.
  2. 2. Na dużej głebokiej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego/oleju koko. W osobnym garnku podgrzej bulion/koko mleko.
  3. 3. Dodaj cebulę, pora i jabłko i chwilę szklij na patelni. Teraz wsyp ryż i mieszaj 1 min.
  4. 4. Wlej 1/2 szkl gorącego bulionu. Kiedy pierwsza partia płynu zostanie wchłonięta wlej kolejną. Potem wlej już całość płynu. (Trwa to około 20 min z białym ryżem).
  5. 5. Sprawdź czy ryż jest dobrze doprawiony. Ja ubijam kawałki jabłek tłuczkiem do ziemniaków bo inaczej Filip kręci nosem 😉 Posyp płatkami drożdżowymi (na każdą porcję wychodzi duża szczypta - za dużo popsuje smak!), wymieszaj. Serwuj 🙂
  6. Ryż jest lekko słodkawy. My lubimy z kokosową nutką ale nie każdemu będzie to odpowiadało. Doskonale komponuje się z mięsem i surówką z czerwonej kapusty.
Notatki
  1. *Można zastąpić wodą czy bulionem/rosołem. Wywary mięsne podajemy po roku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Karolina
Gość
Karolina

Cześć kochana, trafiłam na Ciebie kilka dni temu i z ogromną przyjemnością przeczytałam wszystkie posty 🙂 Sama jestem w 7 miesiącu ciąży więc od jakiegoś czasu staram się odpowiednio zadbać o siebie i maleństwo. Czy mogłabyś polecić mi jakieś inne strony na których znajdę jakieś zdrowe inspiracje? Sama z uwagi na chorobę Hashimoto muszę odstawić między innymi gluten i cukier. Nie będę ukrywać że jest to ciężkie z uwagi na to że większość produktów czy też półproduktów ze sklepowych półek zawiera albo jedno albo drugie. Uwielbiam gotować(nie w tym rzecz że nie gotuję) ale często łapię się na tym że… Czytaj więcej »

Magda
Gość
Magda

Ostatnio znalazłam blog Aga ma smaka. Ale BLWMama to mój namber łan 😀