Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Korzenne masło z nerkowców. Kremowe. Super łatwe. BLW

Cudownie kremowe. Uzależniające. Dziecinnie proste 🙂 Z dodatkiem korzennych przypraw idealne do świątecznego śniadania czy ciasta ale i każdego innego jesienno – zimowego dnia. Filip masełko zajada z łyżeczki 🙂 Zwykle 3 łyżeczki mu wystarczają. Ja lubię z pierniczkami lub korzenną szarlotką.

Dla kogo? Po roku.

12395445_1262864750405854_1824249439_n

 

Masło z nerkowców i daktyli. Korzenne.
Niesłychanie łatwy w przyrządzeniu krem - masło. Urozmaici śniadanie. Idealny dodatek do deserów. W czas przygotowania wliczyłam minimalny czas moczenia orzechów.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
1 hr
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Składniki
  1. • 1 szkl wymoczonych nerkowców
  2. • 6 wymoczonych daktyli lub więcej
  3. • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej*
  4. • opcjonalnie: 1/4 szkl płynu: woda/mleko kokosowe itp
Wykonanie
  1. 1. Nerkowce i daktyle namocz na kilka godzin w wodzie, min na 1h. (Ja zwykle namaczam oddzielnie i bardzo dużą ilość daktyli - wodę czyli "syrop daktylowy" zlewam do słoiczka).
  2. 2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. Jeśli tak jak ja masz niezbyt dobry blender możesz podlać 2-3 łyżkami wody/mleka kokosowego/wody z moczenia daktyli. (Spróbuj czy wystarczająco słodkie i ewentualnie dorzuć daktyle).
  3. 3. Przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce do tygodnia (pewnie można dłużej ale nie testowałam).
Notatki
  1. * Przyprawę korzenną najlepiej zrobić sobie w domu 🙂 Podstawowe przyprawy to: gałka + imbir + cynamon + kardamon + goździki oraz opcjonalnie kilka ziarenek anyżu i ziele angielskie - rozdrobnij w moździerzu czy młynku do kawy. Wymieszaj w równych proporcjach (najmniej anyżu i ziela ang) i gotowe 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
12388232_1262864753739187_673441601_n

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Adziioszek
Gość

Też zawsze robię swoją przyprawę, bez zbędnego cukru 🙂 Uwielbiam korzenne smaki!