Przepisy Śniadania

Korzenna jaglanka. Aromatyczna i słodka. BLW bez glutenu.

Ulubiona jaglanka synka 🙂 Jemy ją od początku sezonu dyniowego i nadal się nie nudzi 🙂 Z dodatkiem przypraw korzennych doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. U nas będzie na pewno w drugi dzień Świąt. Potrzebujesz musu dyniowego lub dżemu dyniowo – jabłkowego i musu daktylowego, a ten warto mieć zawsze w lodówce. Myślę, że mus jabłkowy też będzie tu pasował ale tak apetycznego koloru nie uzyskasz z jabłkiem.

O kaszy jaglanej i dyni pisałam już nie raz. Są nieocenione w jesienno – zimowym menu. Nie zakwaszają i wzmacniają układ odpornościowy.

Dla kogo? Śmiało po 6 miesiącu jednak nie jako jeden z pierwszych posiłków dziecka 😉 Zredukuj też ilość przypraw korzennych i zacznij od odrobiny np gałki muszkatołowej. Olej kokosowy czy masło są obowiązkowe bo to zdrowe tłuszcze.

 12421487_1263662976992698_1171964324_n (Kopiowanie)

składniki (Kopiowanie)

 

12404502_1263669096992086_1566696026_n

12398909_1263662973659365_1014231555_n

k10487825_1263662953659367_594279271_n (Kopiowanie)

Filipek poprosił o dokładkę “mama jecze”, którą jednak postanowił utopić w herbacie… Ze smakiem pijąc potem swoją zupkę łyżeczką 😉

1414800_1263662963659366_1176861648_n (Kopiowanie)

 

12380013_1263662960326033_1062397193_n (Kopiowanie)

Korzenna jaglanka z musem dyniowym i daktylowym.
Porcje 5
Ulubiona jaglanka Filipa i moja 🙂 Można by rzec deserowa. Bardzo łatwa, bardzo aromatyczna. Idealna jesienią i zimą.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • 1 szkl surowej kaszy jaglanej (wcześniej wymoczonej - najlepiej na całą noc)
  2. • 3 kopiaste łyżki musu dyniowego/dżemu
  3. • 2 kopiaste łyżki musu daktylowego
  4. • 1/2 szkl domowego syropu daktylowego - można pominąć i dać dodatkową łyżkę musu daktylowego
  5. • 1,5 szkl wody LUB 2 szkl jeśli pomijasz syrop daktylowy
  6. • 1 kopiast łyżeczka przyprawy korzennej
  7. • 1 czubata łyżka oleju kokosowego/masła
Wykonanie
  1. 1. Kasza jaglana powinna być wymoczona w wodzie przez noc (jak każda kasza) aby pozbyć się części kwasu fitynowego. Będzie lekkostrawna. To bardzo ważne dla małego brzuszka - szczególnie do 2go roku życia.
  2. 2. Kaszę wypłucz na sitku i wrzuć do garnka. Dodaj wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem około 15 - 25 min. Najlepiej doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum - można postawić na blaszce. Czasem zamieszać. Kiedy zostanie już odrobina płynu wyłączyć gaz i zostawić na 5 min pod przykryciem.
  3. Podawaj na ciepło. UWAGA! Smakowite 😉
Notatki
  1. Przepisy na mus dyniowy/daktylowy i dżem dyniowy są na blogu 🙂 Linki podałam w opisie.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Korzenna jaglanka. Aromatyczna i słodka. BLW bez glutenu."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Adziioszek
Gość

Ale maluszek ma dobrze! Aż mu zazdroszczę, że może takie pyszności jeść 🙂

dorota
Gość
dorota

Pyszne jedzonko. W wersji dla mamy z dodatkiem miodu.
Wypróbowałam też przepis na pieczoną owsiankę (pyszna), zupę z buraczkiem (pyszna) i ciasto gryczane z kiwi (zjadłam całe sama).

wpDiscuz