Kolacje Przepisy Śniadania

Humkado dip idealny! Hummus + awokado. BLW

Połączenie hummusa i dojrzałego awokado to przepyszna kombinacja. Użyłam skiełkowanej ciecierzycy (wystarczy mieć słoik: 12h moczenia i 12h kiełkowania – więcej TU) i wyszedł świetny dip. Taki idealny do warzywnych frytek na kolację, na tosta czy przepysznego wytrawnego gofra.

Dla kogo? Dr Paul Pitchford zaleca podawanie strączków po 18 miesiącu życia kiedy to organizm dziecka zaczyna wytwarzać enzymy potrzebne do prawidłowego trawienia strączków. Jeśli użyjesz skiełkowanej ciecierzycy to spokojnie możesz serwować ten dip już po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek 😉 Skiełkowana ciecierzyca traci substancje antyodżywcze więc doskonale nadaje się dla małych brzuszków!

13521175_1422596854432642_983302101_n

Po jednym dniu kiełkowania ciecierzyca ma tylko króciutkie igiełki i po ugotowaniu smakuje dokładnie tak samo jak …ugotowana ciecierzyca 😉

13514460_1421751891183805_1060056716_nTu wersja bez czarnuszki ale z czarnuszką jest o niebo lepiej!

13530242_1421751907850470_2004594181_n

13535845_1421751921183802_680501833_n

13530361_1421751981183796_1617088815_n

Słoik z ciecierzycą zasłaniamy gazą i stawiamy ukośnie na sitku. Tu akurat zdjęcia soczewicy.

 

 

 

13064023_1367566269935701_1944793018_o

Humkado czyli hummus z awokado. Dip idealny. BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1 bardzo dojrzałe awokado
  2. • 1/2 cytryny - sok
  3. • 1 szkl kiełkowanej przez 12h ciecierzycy
  4. • 2 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  5. • 1 płaska łyżka czarnuszki (zmielić)
  6. • 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu
  7. • 1/2 ząbka czosnku - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić na 12h. Potem przepłukać, odsączyć i przesypać do liytrowego (lub większego) słoika, nalożyć gazę przy pomocy recepturki i postawić na sitku. Patrz zdjęcie. Po 12h przepłukać i ugotować - ok 30 minut.
  2. 2. Obrane awokado, ugotowaną cieciorkę i pozostałe składniki (zacznij od 2 łyżek oliwy i dodaj więcej jeśli dip będzie za gęsty) i zblenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  3. Przełóż do słoika i przechowuj do 3 dni w zamkniętym słoiku aby dip nie stracił koloru. Podawaj z warzywami, na toście, na wytrawnym gofrze.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
pop321
Gość

Jak kocham Twoje przepisy <3 Już wykorzystałam parę i mam zamiar skorzystać z wszystkich. 🙂

Jagoda
Gość
Jagoda

Blw mamo, ostatnio mam problemy z trawieniem . Kocham strączki, a nie jem mięsa prawie wcale. Problem w tym, że mam mega wzdęcia po nich. Myślisz, że takie moczenie wcześniej Pstraczkow i kiełkowanie pomoże w tym by ich nie było ?