Kolacje Obiady Przepisy

Gofry ziemniaczano – pomidorowe na obiad. Szybko i pysznie. BLW

Te gofry to absolutny hit w naszym domu. Na ciepło są cudownie chrupiące i aromatyczne. Zimnego gofra można reanimować w tosterze ale to jednak nie to samo. Mnie kojarzą się z latem bo zrobione są z młodych ziemniaków, pomidora i koperku. Hummus i domowy ketchup idealnie się z nimi komponują. Dodaj jeszcze surówkę z młodej kapusty i otrzymasz wypasiony letni obiad.

Dla kogo? Po roku. Przepis zawiera jajko ale myślę, że można użyć zamiennika, np “lnianego jaja”.

13521774_1420803881278606_161480715_n

13515194_1420803811278613_477794133_n

13535816_1420803774611950_494851826_n

13530451_1420803794611948_1800678836_n 13521823_1420803841278610_2130884717_nPlama na obrusie ze śniadania upssss 😉

13511550_1420803871278607_529458_n

13521686_1420803917945269_1280291221_n

Gofry ziemniaczano - pomidorowe na obiad. Szybko i pysznie. BLW
Wydajność 5
Baaaaardzo łatwe gofry, które w połączeniu z hummusem i domowym ketchupem zadowolą i nasycą każdego. Ja najadłam się już jednym! Wystarczy, że masz blender i gofrownicę aby przełamać nudę w kuchni i trochę odpocząć od garów!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
18 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
18 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 2 młode ziemniaki
  2. • 1 dojrzały pomidor
  3. • 1 jajko
  4. • 2 łyżki świeżego koperku
  5. • 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego + do posmarowania gofrownicy
  6. • 3 kopiaste łyżki mąki gryczanej (użyłam Melvit)
  7. • przyprawy: 1 czubata łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta kurkumy
Wykonanie
  1. 1. Włącz gofrownicę aby się nagrzała (u mnie 7 min).
  2. 2. Obierz ziemniaki i pokrój je na nieduże kawałki. Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki i pozbądź się twardego gniazda. Wrzuć do blendera razem z jajkiem, koperkiem, przyprawami i tłuszczem. Miksuj aż uzyskasz jednolitą masę (ok 2 min).
  3. 3. Stopniowo dodawaj mąkę - potrzebujesz gęstego ciasta. Ilość mąki będzie zależeć od wielkości ziemniaków i pomidora - widać na zdjęciu jakie były u mnie i 3 łyżki były idealne.
  4. 4. Wylej troszkę tłuszczu na miseczkę i pędzelkiem posmaruj obie strony gofrownicy. Ciasto wykładaj łyżką (ok 2 czubate) na środek i rozsmaruj do brzegów. Zamknij gofrownicę i piecz ok 6 minut. Z podanych składników wychodzi dokładnie 5 gofrów.
  5. Podawaj z dodatkiem domowego ketchupu (ulubiony synka - przepis wkrótce) i pasty z awokado i ciecierzycy (przepis na blogu). Dzięki tym dodatkom gofry są niezwykle sycące. Ja najadłam się już jednym ale obficie posmarowany hummusem.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

23 komentarzy do "Gofry ziemniaczano – pomidorowe na obiad. Szybko i pysznie. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
dorota
Gość
dorota

Właśnie zrobiłam. Zjadłam tylko kawałeczek bo resztę dosłownie pożarł mój 15-miesięczny synek.
Aniu więcej takich warzywnych przekąsek:)

Justyna z Mama ma Kota
Gość

Czy placki by się udały z takiej mieszaniny? Nie mam gofrownicy 🙁 Przepis wygląda smacznie! 🙂

Justyna z Mama ma Kota
Gość

Wyszły! Świetnie wyszły 🙂 Zamiast koperku dałam świeże oregano, dorzuciłam czosnku. Do tego kozi serek, mniam 🙂 A jaki zapach obłędny!

Blue
Gość

Dzięki za wspaniały przepis, koniecznie muszę zrobić takie gofry! Czy ziemniaki miksujemy surowe?

Gona
Gość

Zrobiłam bez koperku, bo nie miałam. Powiem szczerze, że mi nie smakowały jakoś szczególnie, ale mój synek, który praktycznie nic nie je, wcinał aż miło. Dziękuję :*

asia
Gość

Przepis wyglada ciekawie, ale sól w kuchni blw? Wiem ze nie musze jej dodawać, pytam z ciekawości bo z mojej wiedzy sól dla Maluchów to raczej nie. Znaczy napewno nie.

urszula
Gość
urszula

Przepis lekko zmodyfikowałam z braku pomidorów, do ziemniaka utarłam marchewkę ;)) rewelacja !!

Magda
Gość

w końcu kupiłam sobie dobrą gofrownicę i wypróbowałam przepis – mmm poezja. więcej przepisów na gofrownicę proszę!

Anvariel
Gość
Anvariel

Pyszne. Tylko niestety przykleiły mi się do foremki sylikonowej, bo nie posmarowałam jej tłuszczem 🙂

Ewi
Gość

Witam … szukałam wlsnie takiego warzyenego przepisu … a powiedz proszę ..pbieralas pomidora?

daria
Gość

a wyszly chrupkie? moje jakies gumiaste hmmm

Marta
Gość

Czy może być inna mąka? Np. Owsiana albo pszenna pełnoziarnista ?

wpDiscuz