Połączenie hummusa i dojrzałego awokado to przepyszna kombinacja. Użyłam skiełkowanej ciecierzycy (wystarczy mieć słoik: 12h moczenia i 12h kiełkowania – więcej TU) i wyszedł świetny dip. Taki idealny do warzywnych frytek na kolację, na tosta czy przepysznego wytrawnego gofra.
Dla kogo? Dr Paul Pitchford zaleca podawanie strączków po 18 miesiącu życia kiedy to organizm dziecka zaczyna wytwarzać enzymy potrzebne do prawidłowego trawienia strączków. Jeśli użyjesz skiełkowanej ciecierzycy to spokojnie możesz serwować ten dip już po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek 😉 Skiełkowana ciecierzyca traci substancje antyodżywcze więc doskonale nadaje się dla małych brzuszków!
Po jednym dniu kiełkowania ciecierzyca ma tylko króciutkie igiełki i po ugotowaniu smakuje dokładnie tak samo jak …ugotowana ciecierzyca 😉
Tu wersja bez czarnuszki ale z czarnuszką jest o niebo lepiej!
Słoik z ciecierzycą zasłaniamy gazą i stawiamy ukośnie na sitku. Tu akurat zdjęcia soczewicy.
- • 1 bardzo dojrzałe awokado
- • 1/2 cytryny - sok
- • 1 szkl kiełkowanej przez 12h ciecierzycy
- • 2 - 4 łyżki oliwy z oliwek
- • 1 płaska łyżka czarnuszki (zmielić)
- • 1/4 łyżeczki soli i 1/5 łyżeczki pieprzu
- • 1/2 ząbka czosnku - można pominąć
- 1. Ciecierzycę należy zalać wodą i odstawić na 12h. Potem przepłukać, odsączyć i przesypać do liytrowego (lub większego) słoika, nalożyć gazę przy pomocy recepturki i postawić na sitku. Patrz zdjęcie. Po 12h przepłukać i ugotować - ok 30 minut.
- 2. Obrane awokado, ugotowaną cieciorkę i pozostałe składniki (zacznij od 2 łyżek oliwy i dodaj więcej jeśli dip będzie za gęsty) i zblenduj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Przełóż do słoika i przechowuj do 3 dni w zamkniętym słoiku aby dip nie stracił koloru. Podawaj z warzywami, na toście, na wytrawnym gofrze.
Jak kocham Twoje przepisy <3 Już wykorzystałam parę i mam zamiar skorzystać z wszystkich. 🙂
Dziękuję Karolina :* nawet nie wiesz jak mi miło 🙂 Pozdrawiam cieplutko
Blw mamo, ostatnio mam problemy z trawieniem . Kocham strączki, a nie jem mięsa prawie wcale. Problem w tym, że mam mega wzdęcia po nich. Myślisz, że takie moczenie wcześniej Pstraczkow i kiełkowanie pomoże w tym by ich nie było ?
Jagoda! Słuchaj swojego ciała ❤️ Większość diet nakierowanych na naprawę jelit wyklucza strączki…lub pozwala na sporadyczne spożycie. Moczyć koniecznie! Gotuj w świeżej wodzie. Kiełkowanie powinno pomoc bardzo bo w tej formie strączki trawimy bardzo dobrze 🙂 niestety tylko ciecierzyca nie zmienia smaku po wykiełkowaniu, cała reszta smakuje jak …kiełki 😉