Te gofry to absolutny hit w naszym domu. Na ciepło są cudownie chrupiące i aromatyczne. Zimnego gofra można reanimować w tosterze ale to jednak nie to samo. Mnie kojarzą się z latem bo zrobione są z młodych ziemniaków, pomidora i koperku. Hummus i domowy ketchup idealnie się z nimi komponują. Dodaj jeszcze surówkę z młodej kapusty i otrzymasz wypasiony letni obiad.
Dla kogo? Po roku. Przepis zawiera jajko ale myślę, że można użyć zamiennika, np “lnianego jaja”.
Plama na obrusie ze śniadania upssss 😉
- • 2 młode ziemniaki
- • 1 dojrzały pomidor
- • 1 jajko
- • 2 łyżki świeżego koperku
- • 2 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego + do posmarowania gofrownicy
- • 3 kopiaste łyżki mąki gryczanej (użyłam Melvit)
- • przyprawy: 1 czubata łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta kurkumy
- 1. Włącz gofrownicę aby się nagrzała (u mnie 7 min).
- 2. Obierz ziemniaki i pokrój je na nieduże kawałki. Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki i pozbądź się twardego gniazda. Wrzuć do blendera razem z jajkiem, koperkiem, przyprawami i tłuszczem. Miksuj aż uzyskasz jednolitą masę (ok 2 min).
- 3. Stopniowo dodawaj mąkę - potrzebujesz gęstego ciasta. Ilość mąki będzie zależeć od wielkości ziemniaków i pomidora - widać na zdjęciu jakie były u mnie i 3 łyżki były idealne.
- 4. Wylej troszkę tłuszczu na miseczkę i pędzelkiem posmaruj obie strony gofrownicy. Ciasto wykładaj łyżką (ok 2 czubate) na środek i rozsmaruj do brzegów. Zamknij gofrownicę i piecz ok 6 minut. Z podanych składników wychodzi dokładnie 5 gofrów.
- Podawaj z dodatkiem domowego ketchupu (ulubiony synka - przepis wkrótce) i pasty z awokado i ciecierzycy (przepis na blogu). Dzięki tym dodatkom gofry są niezwykle sycące. Ja najadłam się już jednym ale obficie posmarowany hummusem.
Właśnie zrobiłam. Zjadłam tylko kawałeczek bo resztę dosłownie pożarł mój 15-miesięczny synek.
Aniu więcej takich warzywnych przekąsek:)
Bardzo się cieszę 🙂 Oj tak, zdecydowanie więcej warzyw na blogu! Pozdrawiam cieplutko
Czy placki by się udały z takiej mieszaniny? Nie mam gofrownicy 🙁 Przepis wygląda smacznie! 🙂
Wyszły! Świetnie wyszły 🙂 Zamiast koperku dałam świeże oregano, dorzuciłam czosnku. Do tego kozi serek, mniam 🙂 A jaki zapach obłędny!
Dzięki Justynko za info 🙂 “Moja” gofrownica wcale nie jest moja ale mogę ją pożyczać. Świetnie, że już przetestowałaś wersję z patelni. Poluje na świeże oregano i nie mogę trafić. Dzięki!
Dzięki za wspaniały przepis, koniecznie muszę zrobić takie gofry! Czy ziemniaki miksujemy surowe?
Koniecznie Blu! Z tego co wiem wychodzą wszystkim, którzy spróbowali 🙂 Tak – wszystkie składniki są surowe. Pozdrawiam
Zrobiłam bez koperku, bo nie miałam. Powiem szczerze, że mi nie smakowały jakoś szczególnie, ale mój synek, który praktycznie nic nie je, wcinał aż miło. Dziękuję :*
To bardzo się cieszę 🙂 Następnym razem dodaj proszę koperku bo ten dodatek robi różnicę! Natka pietruszki też dałaby fajny aromat – my jednak trzymamy się koperku. Pozdrawiam
Przepis wyglada ciekawie, ale sól w kuchni blw? Wiem ze nie musze jej dodawać, pytam z ciekawości bo z mojej wiedzy sól dla Maluchów to raczej nie. Znaczy napewno nie.
Asiu nie soliłam wcale do 18mca, używam w bardzo niewielkich ilościach. Miałam w planie wytrwać do 2gich urodzin ale tak wyszło. Nie soliłabym kategorycznie do roczku. Pozdrawiam
Przepis lekko zmodyfikowałam z braku pomidorów, do ziemniaka utarłam marchewkę ;)) rewelacja !!
Baaaaaardzo się cieszę i dziękuję za pomysł! W następnym tyg znowu mogę pożyczyć gofrownicę i będę eksperymentować z wytrawnymi goframi 😉 Pozdrawiam!
w końcu kupiłam sobie dobrą gofrownicę i wypróbowałam przepis – mmm poezja. więcej przepisów na gofrownicę proszę!
Dziękuję Magda! A właśnie dawno nie było gofrów! Pozdrawiam
Pyszne. Tylko niestety przykleiły mi się do foremki sylikonowej, bo nie posmarowałam jej tłuszczem 🙂
Super, że smakują! Piekłaś je?
Witam … szukałam wlsnie takiego warzyenego przepisu … a powiedz proszę ..pbieralas pomidora?
Hej Ewi! Nie obierałam i skórki były niewyczuwalne bo dobrze się rozdrobniły w blenderze 🙂
a wyszly chrupkie? moje jakies gumiaste hmmm
Daria! To zależy od gofrownicy niestety… Dazal robi chrupiące, inne gofrownicę (ok testowałam na obecnej z Lidla tylko) takie lekko gumowate ale my na ciepło mimo wszystko lubimy 🤤
Czy może być inna mąka? Np. Owsiana albo pszenna pełnoziarnista ?
Tak 🙂
Nieee, nie ma mowy, pomyślałam, jednym się nie najem, Ania je jak wróbelek. Zrobiłam podwójną porcję, bo mąż się dołączył, cała trójka leżała do góry brzuchem resztę popołudnia 😉 Naprawdę sycące. Przepis super! Maluch najpierw sceptyczny, a potem pochłonął jeszcze ostatniego na kolację… Dzięki!
hihihi ja też uważam, że są bardzo sycące! No i szybsze niż placki ziemniaczane 😉
Ziemniaki surowe? Można zrobić w tosterze?
Martyna, takim do chleba? Na pewno nie. Ale coś w rodzaju opiekacza do kanapek pewnie by się sprawdziło.