Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Kokosanki na białkach, bez mąki.

Obiecałam i jest 🙂 Przepis na kokosanki z białek (pozostałości po bułeczkach samych z żółtek) i wiórków kokosowych. Są idealne dla starszaków bo trzeba już sprawnie gryźć by je zjeść. Niedługo przepis na kokosanki 6m+ a w międzyczasie bułeczki z żółtek będą w sam raz 😉

  • 6 białek (ubij na sztywno ze szczyptą soli)
  • 3 łyżki roztopionego, schłodzonego tłuszczu (olej koko, masło klarowane)
  • 2-4 łyżki ksylitolowego pudru* lub syropu klonowego itp (użyłam 2 czubatych i dla nas są idealne)
  • 200g wiórków kokosowych (można dać 100g i 3-4 łyżki mąki np jaglanej)
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

*ksylitol zmiksuj w młynku do kawy

  1. Włącz piekarnik na 170C, góra-dół
  2. Ubija białka na sztywno ze szczyptą soli
  3. Dodaj tłuszcz, słodzidło i miksuj na najmniejszych obrotach miksera przez kilka sekund.
  4. Dodaj wiórki (ew.mąkę) i wymieszaj.
  5. Wykładaj łyżką na natłuszczoną blaszkę. Piecz do zrumienienia. Użyj szpatułki by podnieść je z blaszki.

 

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Dorota
Gość
Dorota

Mam tylko cukier kokosowy. Nadaje się?

Jula
Gość
Jula

Świetny pomysł! A przepis stał się inspiracją dla kokosanek bez cukru! 3 składniki: ubite białka, wiórki, puree z banana. Wyszły mega!