Za oknem szaro, buro i ponuro… Zatem idealny czas na błyskawiczną szarlotkę! Przygotowanie zajmie Ci około 10 minut 🙂 Możesz ją też śmiało podać na śniadanie! Wiem, że moje jabłka pokrojone są byle jak ale miało być szybko 😉
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Nie może to być pierwsze danie dziecka bo składników jest tu sporo. Jest również jajko. Myślę, że można je zastąpić galaretką z siemienia lnianego czy dodatkowym bananem, łyżką mąki ziemniaczanej i odrobiną mleka.
Przygotuj:
Na małą tortownicę o średnicy 20cm.
Spód:
- 2 małe jabłka
- ok łyżeczka cynamonu
- odrobina oleju kokosowego lub masła
Farsz:
- 1,5-2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 2 jajka
- 1 banan
- 2 czubate łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka syropu klonowego lub 2 łyżki syropu daktylowego
- 6-7 daktyli niesiarkowanych lub garść rodzynek
- szczypta cynamonu
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Małą tortownicę o średnicy 20cm (lub małą blaszkę czy naczynie żaroodporne) wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj olejem koko/masłem.
- Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż nimi dno tortownicy. Posyp cynamonem. LUB najpierw wylej połowę masy, połóż jabłka i przykryj resztą masy jaglanej.
- Jajka i banana wrzuć do blendera i blenduj chwilkę. Dodaj kaszę jaglaną i znowu zmiksuj. Wyjmij nożyk i wsyp mąkę i cynamon. Wymieszaj łyżką. Dolej syrop klonowy i wsyp drobno pokrojone daktyle. Wymieszaj i wylej masę na jabłka.
- Piecz bez termoobiegu około 25 min lub z termoobiegiem około 15 min. Do suchego patyczka. Ciasto lekko odejdzie od blaszki i delikatnie zarumieni się na brzegu.
- Serwuj na ciepło lub na zimno. Możesz podać dnem do góry 🙂 Filip nie lubi dużych kawałków owoców w cieście dlatego jemu podałam z jabłkami na spodzie ale jego kuzynce jabłka na górze nie przeszkadzały 😉
I znów pytanie o tańszy odpowiednik – zamiennik syropu klonowego. 🙂 Pozdrawiam
Asiu najlepszy i najtańszy ze zdrowych słodzideł jest domowy mus daktylowy 🙂 Kupujesz 400g niesiarkowanych daktyli Bakalland (ok 8zł), zalewasz je ciepłą wodą i odstawiasz na minimum 30min (najlepiej kilka h), wodę zlewasz do butelki/słoiczka i słodzisz sobie koktajle, owsianki/jaglanki czy placki a mus jest genialny do ciast, muffin i ciasteczek! Gorąco zachęcam do jego zrobienia – wystarczy blender i 2 min miksowania. W lodówce masz słodzidła na tydzień:-) troszkę ponad 1 zł na dzień czyli całkiem fajnie 🙂 Pozdrawiam
Mam pytanie bo piekłam ok 40 min a i tak był mokry w środku. Czy coś nie tak zrobiłam
Adrianna ciasto nie będzie suche ale mokre też nie powinno być. Hmmmmm może użyłaś mniejszej foremki?
A można użyć melasy z korabu??
Pewnie – jest mniej słodka ale jak najbardziej się nadaje!
Chciałam zrobić ten przysmak przeziębionemu synowi, ale zastanawiam się nad bananem. Słyszałam, że w czasie choroby powinno się go wyłączać z diety, bo zaflegmia. Znowu w innym miejscu spotkałam się z informacją, że poddany obróbce termicznej działa neutralnie. Wiesz może coś na ten temat?
Hej Celka! Chodzi o surowego banana i ja też kiedyś byłam mocno wkręcona w makrobiotykę i TMC ale teraz nabrałam sporego dystansu… Lepiej nie podawać ale jak dziecko tylko banana chce zjeść, a jest chore? Poddany obróbce termicznej jest neutralny – najlepiej dodać rozgrzewające przyprawy korzenne). Banan na pewno lepszy od białego cukru jako słodzidło ale w ciastach można słodzić gruszką/jabłkiem i dla wielu osób będzie to wystarczające, ew.banan zastąpić łyżką syropu klonowego 🙂