Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną. Bezglutenowe BLW.

Za oknem szaro, buro i ponuro… Zatem idealny czas na błyskawiczną szarlotkę! Przygotowanie zajmie Ci około 10 minut 🙂 Możesz ją też śmiało podać na śniadanie! Wiem, że moje jabłka pokrojone są byle jak ale miało być szybko 😉

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Nie może to być pierwsze danie dziecka bo składników jest tu sporo. Jest również jajko. Myślę, że można je zastąpić galaretką z siemienia lnianego czy dodatkowym bananem, łyżką mąki ziemniaczanej i odrobiną mleka.

12029197_1206976359328027_901215127_n

Przygotuj:

Na małą tortownicę o średnicy 20cm.

Spód:

  • 2 małe jabłka
  • ok łyżeczka cynamonu
  • odrobina oleju kokosowego lub masła

Farsz:

  • 1,5-2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub 2 łyżki syropu daktylowego
  • 6-7 daktyli niesiarkowanych lub garść rodzynek
  • szczypta cynamonu

12028918_1206976365994693_697705515_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Małą tortownicę o średnicy 20cm (lub małą blaszkę czy naczynie żaroodporne) wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj olejem koko/masłem.
  3. Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż nimi dno tortownicy. Posyp cynamonem. LUB najpierw wylej połowę masy, połóż jabłka i przykryj resztą masy jaglanej.
  4. Jajka i banana wrzuć do blendera i blenduj chwilkę. Dodaj kaszę jaglaną i znowu zmiksuj. Wyjmij nożyk i wsyp mąkę i cynamon. Wymieszaj łyżką. Dolej syrop klonowy i wsyp drobno pokrojone daktyle. Wymieszaj i wylej masę na jabłka.
  5. Piecz bez termoobiegu około 25 min lub z termoobiegiem około 15 min. Do suchego patyczka. Ciasto lekko odejdzie od blaszki i delikatnie zarumieni się na brzegu.
  6. Serwuj na ciepło lub na zimno. Możesz podać dnem do góry 🙂 Filip nie lubi dużych kawałków owoców w cieście dlatego jemu podałam z jabłkami na spodzie ale jego kuzynce jabłka na górze nie przeszkadzały 😉

 

 

12048701_1206976355994694_514969292_n

11925691_1192555667436763_634257378_n

12016593_1206976352661361_1848853250_n

12021908_1206976362661360_135146043_n

 

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Asia
Gość
Asia

I znów pytanie o tańszy odpowiednik – zamiennik syropu klonowego. 🙂 Pozdrawiam

Adrianna
Gość
Adrianna

Mam pytanie bo piekłam ok 40 min a i tak był mokry w środku. Czy coś nie tak zrobiłam

Ewelina
Gość
Ewelina

A można użyć melasy z korabu??

Celka
Gość
Celka

Chciałam zrobić ten przysmak przeziębionemu synowi, ale zastanawiam się nad bananem. Słyszałam, że w czasie choroby powinno się go wyłączać z diety, bo zaflegmia. Znowu w innym miejscu spotkałam się z informacją, że poddany obróbce termicznej działa neutralnie. Wiesz może coś na ten temat?