Bezglutenowy Groszek Ptysiowy. Idealny do zupki krem. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Bezglutenowy Groszek Ptysiowy. Idealny do zupki krem. BLW

Groszek ptysiowy zrobiony w domu nie jest tak chrupiący jak kupny ale nadal pyszny. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i można z niego tworzyć dowolne kształty. Następnym razem zrobię ptysiowe pałeczki 🙂

Dla kogo? W przepisie są 2 jajka.

13871734_1450895204936140_565629255_nCiasto robi się szybciutko. Po dodaniu jajek staje się gładkie. Zabawa zaczyna się przy szprycowaniu miliona kuleczek 😉 Następnym razem tylko pałeczki!

13874540_1450914684934192_2059251433_n(1)

13871803_1450895241602803_1967301650_n

13866788_1450895214936139_606243180_n

13664498_1450895301602797_1596243295_n

Najprostsza i najsmaczniejsza zupa z cukinii jaką dotąd jadłam. Uśmiecha się do Was bordową bazylią, którą musiałam zjeść sama 😉

13652751_1450895278269466_1271566962_n

Bezglutenowe Groszki Ptysiowe
Groszki to świetny sposób aby urozmaicić zupę krem. Ciasto robi się bardzo szybko i można z niego tworzyć dowolne kształty.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl wody
  2. • 1/4 kostki masła
  3. • 1/2 szkl mąki gryczanej
  4. • 2 jajka
  5. • przyprawy: szczypta pieprzu czarnego, słodkiej papryki, czosnku granulowanego, soli - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 200C, grzałka góra-dół. Przygotuj 2 blaszki: wyłóż je lekko natłuszczonym papierem lub natłuść blaszkę.
  2. 2. Wodę zagotuj z masłem i przyprawami. Zdejmij garnek z ognia. Wsyp mąkę i mieszaj - uzyskasz gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka.
  3. 3. Wbij jedno jajko i mieszaj aż jajko połączy się z ciastem. Szybko wbij drugie i znowu wymieszaj. Ciasto przełóż do szprycy (możesz użyć mocnej torebki foliowej - odetnij róg) i rób kuleczki lub pałeczki czy inny dowolny kształt.
  4. 4. Piecz ok 20 min - do zrumienienia. Wyjmij blachy z piekarnika. Poczekaj aż groszki OSTYGNĄ i podwadzając nożem zdejmuj je z blaszki.
  5. Przechowuj w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Aby je odświeżyć wystarczy wrzucić je na chwilkę na suchą, rozgrzaną patelnię. Można je mrozić.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

22
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

no to zabieram się do roboty. Jutro zupka z cukinii z groszkiem ptysiowym. Już widzę minę męża 😉 jak on niecierpi takich obiadków.
Aniu, czy twój mąż akceptuje twoją zdrową kuchnię? Bo mój to podjada na mieście, ukrywa colę i chipsy po szafkach, a o zupkach chińskich i pseudo mięsnych parówkach to nawet nie wspomnę.

Dorota
Gość
Dorota

Droga mamo Blw,jestem w kompletnej desperacji ze swoim 10ciomiesiecznym synkiem.potrzebuje pomocy.moze jakies indywidualne lekcje ?? ☺️

Magda
Gość
Magda

Super przepis! 😀 czym mogę zastapić masło? Tłuszcz koko będzie ok?

Milena
Gość
Milena

Czy z mąką pszenną też wyjdą? Zwykłą lub pełnoziarnistą? Chętnie spróbuję:-)

Aleksandra
Gość
Aleksandra

A czy można zastąpić czymś jajko? Może “jajkiem” lnianym lub z nasion chia?
I jeszcze inny temat: Czy pasteryzujesz swoje domowe mleko kokosowe?
Dzięki za odpowiedź!

Ula
Gość
Ula

Dla mnie bomba! Zrobiłam dziś do zupki z cukinii, mega smaczne! Mąż podjadał na sucho, ja zresztą też 😉 A dziecina nie mogła się oderwać 🙂

Kaska
Gość
Kaska

Cześć 🙂 czy groszki po upieczeniu powinny byc w środku takie dość mokre czy raczej całkiem suche?

Monika
Gość
Monika

Jaka powinna być konsystencja ciasta? Ja zrobiłam z maki gryczanej i pszennej pół na pol bo miałam ostatki gryczanej. Ciasto wyszło lejace a gdy dodałam jesZcze trochę mąki zrobiło się tak elastyczne ze nie dało się wyciskać ksztsltow😕

Ilona
Gość
Ilona

Witam, chciałam się dowiedzieć czy jest gdzieś informacja po którym miesiącu można podawać Pani przepisy?