Kolacje Obiady Przepisy

Przepyszna Zupa z Cukinii. Najłatwiejsza chyba. BLW

Cukinia nadal króluje w naszej kuchni, a ta zupa to dla mnie odkrycie! Nawet nie wiesz kiedy i już jest gotowa. Potrzebujesz 4 składników i blendera. Jest bardzo kremowa, mimo że nie dodałam śmietany czy koko mleka. Można podać z groszkiem ptysiowym.

Dla kogo? 6m+ jeśli użyjesz bulionu warzywnego. Po roku można użyć rosołu – u mnie pół na pół.

13652751_1450895278269466_1271566962_n

13650592_1450895381602789_24153348_n 13652658_1451312964894364_1121698506_n 13866773_1450895341602793_1383291751_n

13652527_1450895401602787_856876974_n

Przepyszna zupa z cukinii. Minimalistyczna.
Porcje 5
W prostocie siła! Potrzebujesz jedynie 4 składników i zupka gotowa. Mnie powaliła na kolana i mogłabym ją popijać kilka razy dziennie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 2 małe cukinie lub 1 większa (jak na zdjęciu)
  2. • 2,5 szkl bulionu warzywnego/rosołu (u mnie mix)
  3. • 1 ząbek czosnku
  4. • garstka świeżej bazylii
  5. • 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Cukinię obierz, przekrój wzdłuż i pozbądź się gąbczastego środka wraz z nasionkami. Pokrój na pasy i w grubą kostkę.
  2. 2. W garnku rozpuść masło, wrzuć wyciśnięty przez praskę czosnek i cukinię. Pozwól im się zeszklić - ok 2 minut (przemieszaj).
  3. 3. Wlej bulion/rosół (może być zimny). Bulion powinien zakrywać cukinię. Przykryj garnek pokrywką i kiedy zupa zacznie bulgotać zmniejsz gaz do minimum i gotuj aż cukinia zmięknie (ok 10min). Zdejmij z ognia. Bazylię drobniutko pokrój i dodaj do garnka. Wszystko zmiksuj na krem blenderem ręcznym.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

24 komentarzy do "Przepyszna Zupa z Cukinii. Najłatwiejsza chyba. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ola
Gość

Mam pytanie, czy to możliwe, żeby cukinia była gorzka? Zrobiłam wczoraj zupę i całą musiałam wylać 🙁

kas
Gość

U mnie zupa również miała gorzkawy smak. Młodej i mężowi smakowało. Mnie już mniej, ale zjedliśmy. Dałam dużo gałki, żeby zabić goryczkę.
Dziś drugie podejście. Mam nadzieję, że już mi się uda zrobić przepyszną zupę.

Ula
Gość

Zrobiłam dziś na obiad – faktycznie bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu 😉 W założeniu, że ma się gotowy wywar 😉

Basia
Gość

Zupka przepyszna! Super prosta w przygotowaniu i mój 2,5 letni synek zajadał się nią przez dwa dni. Córeczka ma 6 miesięcy i chciałam sprawdzić czy też ją może jeść i nawet jadła ze smakiem, ale…wszystko zostało wydalone 😉 Tak czy siak przepis ląduje na mojej liście ulubionych dań. Dzięki!

Iga
Gość

A dlaczego rosół po roku? Czy w ogóle nie podajemy mięsa do roku?

Maszka
Gość
Maszka

Właśnie wypróbowałam przepis. Wyszła super zupa (pewnie dlatego że mąż robił;). Cukinia była własna, ale mrożona, bulion zrobiony na prędce, dodaliśmy tylko 2 ziemniaki i podsmażoną cebulkę na koniec. Ale to chyba nie jest zbyt duża modyfikacja?:) Synek wyjadł marchewkę z pietruszką po gotowaniu bulionu i chętnie zjadł zupę, co jest sukcesem, bo ostatnio ma awersję do zup. Chciałabym żeby umiał już pić sam z doidy cup, ale zawsze jest strach że wyleje i zmarnuje. A takiej zupy to byłoby baardzo żal… 🙂

Ulcia
Gość

A ja polecam dodac garść szpinaku, zamiast bazylii troszkę imbiru…. bomba 🙂

wpDiscuz