Awokadnik cytrynowy czyli sernik na zimno bez sera. Dziecko zrobi :-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Awokadnik cytrynowy czyli sernik na zimno bez sera. Dziecko zrobi :-) BLW

“Sernik” na zimno, który tu widzisz nie zawiera ani grama nabiału czy mąki. Jest naturalnie bezglutenowy i stanowi fantastyczną porcję dobrego tłuszczu, witamin, minerałów i białka. Najważniejsze jednak, że jest bardzo kremowy i jeśli nie powiesz z czego jest to nikt nie będzie podejrzewał, że to jakieś zdrowe ciasto. Wiesz co w “awokadniku” jest najlepsze? Wykona go dziecko z drobną pomocą męża więc możesz o niego poprosić na każde swoje święto 🙂 A co! Nam też się czasem należy 🙂 Najtrudniejszy moment to nie zjedzenie masy, która smakuje jak najlepsze cytrynowe lody! Skład ma tak czysty, że spokojnie może zastąpić śniadanie w letni dzień.

Następna wersja będzie czekoladowa z odrobiną żelatyny aby masa bardziej przypominała tradycyjny sernik na zimno.

Awokado to źródło zdrowego tłuszczu i to w dużej ilości. Tłuszczu, który niezbędny jest nam do prawidłowego funkcjonowania. Tłuszczu, który odmładza i utrzymuje mózg w dobrej formie.

Migdały są bogate w witaminę E, B2, B3 oraz potas, fosfor i magnez. Zawierają również niezbędnych nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Wspomagają pracę układu nerwowego i poprawiają pamięć. Warto o nich pamiętać kiedy jesteśmy zestresowani.

Wiórki kokosowe jak wszystko z kokosa to samo zdrowie! Zawierają m.in.: zdrowy tłuszcz (MCT), magnez, potas i kwas foliowy.

Daktyle to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Lepszego zamiennika cukru chyba nie ma!

Dla kogo? To ciasto może być podane jako tort na roczek. Składniki to samo zdrowie. Kremem można posmarować placuszki czy dodać do owsianki.

13220139_1390411757651152_786518008_n

Najpierw zjadł “kekojadkę”, potem spód i dopiero na końcu nieśmiało kremik.

13275832_1390434160982245_1907268731_n

13249532_1390411827651145_433157248_n

13236202_1390411840984477_1877306445_n

13231049_1390411860984475_612178446_n

13275898_1390411800984481_1233270832_nNajpierw paluszkiem sprawdziła czy kremik na pewno jest smaczny 😉 Potem spałaszowała połowę swojej porcji.

13250322_1390433857648942_1359333932_n

13233202_1390411820984479_1548382341_n

Awokadnik czyli dziecinnie prosty "sernik na zimno" bez sera.
Porcje 12
Awokadnik jest idealnym letnim ciastem czy tortem. Najtrudniejsze w jego wykonaniu jest nie zjedzenie kremu 😉 Awokadnik to zdrowa porcja dobrego tłuszczu, witamin i minerałów. Możesz go śmiało zaserwować na śniadanie 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
30 min
Całkowity czas
30 min
Spód
  1. • 1 szkl drobnych wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki (np Belbake)
  2. • 1 szkl zmielonych płatków migdałowych/migdałów
  3. • 2/3 szkl daktyli suszonych (2 garści)
  4. • 1/2 szkl rozpuszczonego masła klarowanego
Krem
  1. • 5 - 6 bardzo dojrzałych awokado
  2. • sok z 2-3 cytryn (u mnie 2)
  3. • 1/2 szkl płynnego miodu/syropu klonowego
  4. • 3 łyżki oleju kokosowego (miękkiego lub stopionego i ostudzonego)
  5. • 1 łyżka masła klarowanego (miękkiego lub stopionego i ostudzonego)
Wykonanie
  1. 1. SPÓD: daktyle zalej na 2 minuty gorącą wodą. Odsącz i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami na spód. Najlepiej daktyle wcześniej zmiksować blenderem ręcznym, przełożyć do miski i rękoma połączyć z pozostałymi składnikami.
  2. 2. Wyłóż tortownicę o średnicy 18-20cm papierem do pieczenia i wysyp masę na spód. Ugnieć dobrze łyżką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki lub zamrażalki. Teraz zabierz się za krem.
  3. 3. KREM: wyciśnij sok z 2 cytryn. Awokado przetnij wzdłuż i łyżką wyjmij miąższ do wysokiej miski. Zalej sokiem z cytryny. Wlej trochę miodu. Miksuj na niskich obrotach stopniowo je zwiększając. Dodaj tłuszcz* i miksuj aż tłuszcz połączy się z masą. Spróbuj i jeśli to konieczne dodaj miód lub więcej soku z cytryny.
  4. 4. Wylej krem na spód, wygładź łyżką i okręć tortownicę folią. Wstaw do zamrażalki na 2 godziny lub dłużej LUB na 8 godzin do lodówki. Udekoruj. Zanim otworzysz tortownicę objedź dookoła ostrym nożem i otwórz ją. Przechowuj w lodówce 3-5 dni.
Notatki
  1. *Możesz użyć tylko masła klarowanego lub tylko nierafinowanego oleju kokosowego lub pomieszać je w dowolnych proporcjach.
Na podstawie Pomysł na krem z bloga Przygody Mikołajka
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
kalka
Gość
kalka

czemu od roku? 🙂 chciałabym zrobic i podać 9miesięczniakowi, że migdały, cytryna? resztę mamy wprowadzoną, zresztą migdały w małej ilości tez jadła…

pop321
Gość

Obłędnie wygląda! Zapisuję już przepis 🙂

Karolina
Gość
Karolina

Robię awokadnik jako tort na urodziny męża. Właśnie siedzi w zamrażarce. Zrobiłam dwie warstwy kremu, jedna zgodnie z przepisem do drugiej dodałam banana i kakao. Już nie mogę się doczekać efektu końcowego bo poszczególne warstwy smakowały wyśmienicie (aż bałam się ze nie zjem wszystko w trakcie próbowania 🙂 )