Kokosowo – daktylowy deser paleo. Bardzo łatwy. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Kokosowo – daktylowy deser paleo. Bardzo łatwy. BLW

Od dłuższego czasu interesuję się paleo i troszkę sobie eksperymentuję. Ten deser jest banalny w wykonaniu i bardzo smaczny. Zamiast kupnej mąki kokosowej użyłam własnej 😉 Po produkcji koko mleka zostają mi góry wiórków więc staram się je smacznie wykorzystać. Wiórki suszę w piekarniku, a potem je mielę w młynku do kawy ale nie na pył. Wolę pracować z grubą koko mąką, ta delikatna jak pył mąka jest nieprzewidywalna bo straszliwie szybko wchłania wilgoć. Nie wiem czy z kupną mąką ten deser wyjdzie…

Dlaczego warto włączyć kokosa do codziennego menu?

Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Dostarcza wapnia, magnezu, witaminy C, żelaza, potasu i białka. Paul Pitchford tak pisze o kokosie w Odżywianiu dla zdrowia: “Natura termiczna ogrzewająca; smak słodki; działa wzmacniająco (…) przeciwkrwotocznie, uspokaja serce. Stosowany przy osłabieniu, wyczerpaniu, krwotokach z nosa i niedożywieniu u dzieci”.

O daktylach pisałam już TU. Znajdziecie tam również przepis na mus daktylowy.

Dla kogo? Przepis zawiera jajka.

12596255_1313821411976854_1315493670_n

12788170_1313821388643523_275771191_n 12782311_1313821295310199_1001962844_n 12782496_1313821361976859_1512005025_n

12767624_1313821435310185_1816219978_n

12767401_1313821438643518_814441313_n

12784771_1313821448643517_1379559230_n

12769491_1313821395310189_1806085271_n

Kokosowo - daktylowy deser paleo. Bardzo łatwy.
Porcje 9
Przepyszny, baaaaardzo łatwy deser paleo idealny w podróż czy na spacer. Wykonany z domowej mąki kokosowej wychodzi bardzo tanio.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
18 min
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
18 min
Składniki
  1. • 3 jajka
  2. • 2 łyżki musu daktylowego
  3. • 2/3 lub 1 szkl grubej domowej mąki kokosowej
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 190C, bez termoobiegu.
  2. 2. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj mus i dobrze wymieszaj. (Możesz tej jajka i mus wrzucić do blendera i zmiksować).
  3. 3. Wsyp 2/3 szkl koko mąki (domowej!) i wymieszaj. Jeśli masa nadal będzie bardzo mokra wsyp resztę*.
  4. 4. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia (użyłam oleju kokosowego). Uformuj prostokąt i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 15 min - do zrumienienia. Można zostawić w wyłączonym piekarniku na 5 min.
Notatki
  1. *Masa musi być plastyczna, nie może być za sucha. Jeśli sypnie Ci się za dużo mąki koniecznie wbij jeszcze jedno jajko albo dodaj trochę koko mleka.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ewa
Gość
Ewa

Super, będę próbować, mleko kokosowe juz stoi w lodowce☺️ A tak odrobine z innej beczki- bardzo chce karmić mojego synka zgodnie z BLW, ale zwyczajnie sie boje. .Pomijam juz komentarze babć, męża itd. Wszyscy sa przeciwni-bo sie zakrztusi. Ja uważam ze sobie poradzi, ale mimo wszystko mam wielkie obawy. Za każdym razem przerabiamy odruch wymiotny, wszystko sie dobrze kończy, ale ile mnie to kosztuje nerwów i strachu to tylko ja wiem. Jak to było u Was? O tym ze na początku Filip sie bawił jedzeniem juz czytałam, ale czy były momenty ze sie krztusił? Jesli tak to czy długo ten… Czytaj więcej »