Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Amarantuski czyli słodka porcja żelaza i magnezu

DWUSKŁADNIKOWE i możesz je zrobić z dzieckiem na rękach 🙂 Nie pobrudzą ubrania. Są puszyste i sprawiają wrażenie “nadmuchanych” co sprawia, że dzieci je uwielbiają!

Amarantus, nazwany zbożem XXI wieku, to bogactwo żelaza, wapnia, białka, magnezu, fosforu, potasu, cennych kwasów tłuszczowych, antyoksantów i minerałów.

Ach zapomniałam dodać, że amarantus nie zawiera glutenu 🙂

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

  • ok 1,5 szkl amarantusa ekspandowanego (niesłodzonego!)
  • 2 banany
  • (karob)

Ilość amarantusa zależy od wielkości banana/ów. Mi wyszło 15 dużych ciastek i 1 malutkie. Do połowy zblendowanego banana dodałam łyżeczkę karobu i uzyskałam amarantuski czekoladowe 🙂

Jak?

  1. Zblenduj banany.
  2. Wsyp ok 1,5 szkl amarantusa i wymieszaj. Otrzymasz konsystencję budyniu.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem, posmarowanym odrobinką tłuszczu, wykładaj masę łyżką. My lubimy duże amarantuski 🙂
  4. Pieczemy w 180C z termoobiegiem przez 10 min.

Polecam 16 sekundowy filmik 🙂

12305764_1249943945031268_1842820833_n 12319324_1249943921697937_1923275060_n

12309441_1249943931697936_629013500_n12319500_1249943938364602_1129720289_n

43
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Angelika
Gość
Angelika

A w ilu stopniach i jak długo pieczecie amarantuski?
pozdrawiam
Angelika

Kasia
Gość
Kasia

Fajny przepis, choć mi wyszedł dopiero za 2 razem. Dzieki !!

Ewa
Gość
Ewa

Rewelacja… 😀 ledwo wyciągnięte z pieca a już uwielbiamy… <3

Magda Z
Gość
Magda Z

Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy, tak jak radziłaś zaczęłam wypróbowywanie Twoich przepisów od amarantusków właśnie. Szczerze mówiąc, na mnie wrażenia specjalnego nie zrobiły. Dlatego z pewną nieśmiałością podałam je moim dzieciom (4 i 2 latka) na podwieczorek po przedszkolu. I nie mogłam uwierzyć! Córka (starsza) po spróbowaniu spytała: “mama, tylko tyle zrobiłaś??”. A o ostatnie sztuki na talerzyku była bitwa, z płaczem przegranego włącznie… Zostałam pouczona, że mam je robić codziennie, co jest chyba najlepszą rekomendacją 🙂 Dziękujemy 🙂

Wisia
Gość
Wisia

Pysznie! No i prościej już się nie da 😉 pozdrawiam i dzięki, za super inspiracje!

mama Wojtka
Gość
mama Wojtka

Witam, zrobilam dzisiaj amarantuski, niestety cos mi nie wyszly

Kasia
Gość
Kasia

Witam,
przepis super ale nie mogę utrafić chyba z proporcjami bo moje ciasteczka wychodzą wilgotne, jakby niedopieczone w środku…

ilona217
Gość
ilona217

A czy mogę użyć płatki amarantusa?

Bozka
Gość
Bozka

Witam przepyszne ciasteczka smakowały zarówno mi jak i synusiowi, wyszły mi troszkę za wilgotne i przez to rozwalały się w łapce ale synek miał niezła zabawę:) następnym razem po prostu dodam wiecej amarantusa i popiecze ciut dłużej:) genialny przepis:)DZIĘKUJEMY

Ula
Gość
Ula

Amarantuski również przetestowane :)Zjedzone w mig jako jeden z elementów oodwieczoreku 🙂 Niedługo mi przepisów do próbowania zabraknie 😉

aNia
Gość
aNia

Zrobiłam z żurawiną suszona. Przepyszne☺ Dziękuję za przepis.

Marta
Gość
Marta

Kochana BLWmama! Czy one mają być takie trochę miękkie? :/ Może za mało amarantuska dodałam?

Kasia
Gość
Kasia

Pyszne i takie proste!!!! Dziękujemy

Magda
Gość
Magda

Uwielbiam je! Dla mojego malucha robię te ciastka od początku naszej przygody z BLW (już rok :). U nas zawsze z malinką na środku (świeżą bądź mrożoną). Przepyszne są również z wiórkami kokosowymi bądź mielonym sezamem 🙂 Prawie wszystko można do nich dodać.

Anna
Gość
Anna

A czym można zastąpić banana ? Problemy z brzuszkiem po bananie.

Joanna
Gość
Joanna

A bez termoobiegu jak długo piec?

Marta
Gość
Marta

A mozna czymś zastąpić ananas? Synek ma alergie

Marta
Gość
Marta

Banana miało byc

Emilia
Gość
Emilia

Zrobilam z ekspandowanej kaszy jaglanej, bo amarantusa nie znalazlam.. Moja roczna coreczka zajada ze smakiem. Dzieki za przepis!

Ewa
Gość
Ewa

Czy na drugi dzien tez beda dobre? Pozdrawiam!

Izabela
Gość
Izabela

Witaj, dzieci bez zębów sobie poradzą? Nie są za twarde??