Chipsy z plantana czyli będziesz mieć cichą nadzieję, że dziecko wszystkiego nie zje ;-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy

Chipsy z plantana czyli będziesz mieć cichą nadzieję, że dziecko wszystkiego nie zje ;-) BLW

Plantany to niesłychane owoco – warzywa. Nie zjesz ich na surowo. Zielone świetnie nadają się do pieczenia i smażenia, żółto-czarne do gotowania i pieczonych deserów. W Polsce nadal bardzo egzotyczne, a w kuchni hinduskiej, afrykańskiej czy latynoskiej są częstym składnikiem dań lub samodzielną przekąską. Zawierają witaminę A, C i B6, a także potas i magnez. Jeden plantan zapewnia nam około 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C, 33% w witaminę A, 22% w witaminę B6, 21% w potas i 14% w magnez. Banan wypada tu dużo gorzej! [źródło: paleoleap.com]

Po raz pierwszy spróbowałam ich dwa lata temu w formie frytek i zakochałam się! Nie sądziłam, że zagoszczą na blogu bo myślałam, że można je kupić tylko w sklepach afrykańskich lub supermarketach w dużych miastach….aż wypatrzyłam je w Auchan! Huuuuuuura! Dziś pierwszy przepis z tego cudownie uniwersalnego kuzyna banana. Znacie już frytko – chipsy z batata i selera? Do listy dopisuję ulubione chipsy Filipka – planchipsy! Zapewniam Cię drogi Rodzicu, że i Ty się w nich zakochasz! Mocniej us

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale dla maluszków nie używajcie soli i podajcie wersję pieczoną. Im cieńsze tym bardziej chrupiące więc dla małych dzieci najlepiej kroić je na pół centymetrowe plasterki. Dzięki temu w środku będą nadal miękkie, a poziom “zewnętrznej” chrupkości można regulować czasem pieczenia/smażenia.

13281814_1396585400367121_435015353_n

13318491_1396621097030218_2107975079_n 13318657_1396621180363543_516168800_n

Plantan krótko smażony:13295193_1396621117030216_1483153140_n Plantan pieczony z kurkumą, pieprzem i solą w maśle klarowanym:

13295099_1396585440367117_2021331774_n

 

Plantchipsy czyli chipsy z plantana. Uzależniające!
Porcje 2
Plantan to wytrawny kuzyn banana ale bogatszy w witaminy i minerały. Jeden plantan zapewni Ci 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C! Usmażone smakują lepiej niż frytki z ziemniaków! Dodaj sól i będziesz patrzeć na porcję dziecka z nadzieją, że nie zje wszystkiego 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
6 min
Całkowity czas
9 min
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
6 min
Całkowity czas
9 min
Składniki
  1. • 1 plantan (najlepiej zielony)
  2. • 1 łyżka masła klarowanego
  3. • 1/3 łyżeczki dobrej soli
  4. • ewentualnie: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki LUB 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kurkumy i pieprzu
Wykonanie
  1. 1. PIEKARNIK: włącz piekarnik na 180C. Plantana natnij dookoła nożem wzdłuż i obierz (skóra jest bardzo twarda). Pokrój go na plastry. Im cieńsze tym bardziej chrupiące będą chipsy/frytki. Dla małych dzieci najlepsze są te grubsze, które po upieczeniu będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
  2. 2. Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego. Plasterki włóż do miski i wlej tłuszcz. Wymieszaj. Plasterki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą (zależnie od wieku: do roku kategorycznie nie podajemy soli) i/lub cynamonem, słodką papryką. Piecz 20 - 25 minut. Sprawdzaj czy się za mocno nie przypiekają.
  3. 3. PATELNIA: Plantana obierz i pokrój w plastry. Na patelnie rozpuść masło klarowane. Wrzuć plasterki. Posyp odrobiną soli. Smaż z obu stron. Plasterki powinny tylko delikatnie się zrumienić. Oczywiście im bardziej rumiane tym smaczniejsze ale tu chodzi o małe brzuszki. Dorośli mogą sobie bardziej wysmaży.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
pop321
Gość

Jeszcze nie jadłam plantanów, muszę spróbować! 🙂

Martyna
Gość
Martyna

ja jadłam w Wenezueli i zakochalam sie w nich na amen, dobrze wiedziec, ze mozna je znalezc w Auchanie 🙂 dzieki BLW Mamo 🙂