Zupa dyniowo – ziemniaczana na rosole. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Zupa dyniowo – ziemniaczana na rosole. BLW

To baaaaaaardzo łatwa zupa! Kremowa, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na jesień. Potrzebujesz jedynie blendera 🙂 Wywary mięsne nie są polecane dla małych dzieci ze względu na dużą ilość tłuszczu zwierzęcego. Do roku mięso najlepiej gotować oddzielnie i wkładać do zupy. O cudownych właściwościach dyni przeczytasz TU.

Dla kogo? 12m+ Dziecko, które jeszcze nie posługuje się łyżeczką jest w stanie zjeść taką zupkę rączkami. Możesz oczywiście ziemniaka i dynię pokroić w kostkę i podać na talerzyku, a rosół wlać do kubeczka. Możesz też krem dyniowo – ziemniaczany wlać do kubeczka (np Doidy Cup lub biały z dwoma uszami z Ikei – pisałam o nich TU). Możliwości masz wiele 🙂

12248822_1239966172695712_635361793_n

12231674_1239966176029045_2126037838_n

12231485_1239966179362378_728529283_n

 

 

 

Zupa dyniowo - ziemniaczana na rosole. Krem.
Porcje 2
Sycąca, bardzo łatwa zupa - krem. Cudownie rozgrzewa jesienią i zimą. Bezglutenowa na rosole długo gotowanym.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 2 duże półksiężyce upieczonej dyni
  2. • 2 ugotowane ziemniaki
  3. • 1/2 szkl rosołu z eko kury
Wykonanie
  1. Upieczoną dynię* obierz ze skórki i razem z ziemniakami i rosołem zmiksuj na gładki krem. Najlepiej użyć blendera ręcznego: wszystkie składniki wrzuć do garnka, w którym podgrzejesz zupę i zmiksuj.
  2. Zachęcam do włączenia Dziecka! Filip uwielbia miksować, a udział w przygotowaniu posiłku skutkuje dużym entuzjazmem przy wspólnym posiłku.
Notatki
  1. *Dynię umyj, przekrój na pół i wytnij nasiona. Potnij na półksiężyce i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 min. Upieczona dynia będzie spadać z widelca. Kiedy dynia lekko przestygnie, obierz ze skóry. LUB zamiast do piekarnika wrzuć do garnka i uparuj, tzn wlej tyle wody żeby zakryć dno na ok 2cm wysokości. Paruj około 10 min - sprawdzaj czy jest już miękka widelcem.
  2. Zupy krem nie są interesujące dla dzieci dlatego warto przygotować jakieś dodatki, którymi dzieci mogą posypać zupkę, np odrobina ugotowanej dyni czy ziemniaka pokrojone w kostkę, ryż, niesiarkowane wiórki kokosowe, a dla zębatych dzieci pestki dyni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
12231353_1239966159362380_551408920_n

Dodaj komentarz

avatar