To baaaaaaardzo łatwa zupa! Kremowa, rozgrzewająca i sycąca. Idealna na jesień. Potrzebujesz jedynie blendera 🙂 Wywary mięsne nie są polecane dla małych dzieci ze względu na dużą ilość tłuszczu zwierzęcego. Do roku mięso najlepiej gotować oddzielnie i wkładać do zupy. O cudownych właściwościach dyni przeczytasz TU.
Dla kogo? 12m+ Dziecko, które jeszcze nie posługuje się łyżeczką jest w stanie zjeść taką zupkę rączkami. Możesz oczywiście ziemniaka i dynię pokroić w kostkę i podać na talerzyku, a rosół wlać do kubeczka. Możesz też krem dyniowo – ziemniaczany wlać do kubeczka (np Doidy Cup lub biały z dwoma uszami z Ikei – pisałam o nich TU). Możliwości masz wiele 🙂
- • 2 duże półksiężyce upieczonej dyni
- • 2 ugotowane ziemniaki
- • 1/2 szkl rosołu z eko kury
- Upieczoną dynię* obierz ze skórki i razem z ziemniakami i rosołem zmiksuj na gładki krem. Najlepiej użyć blendera ręcznego: wszystkie składniki wrzuć do garnka, w którym podgrzejesz zupę i zmiksuj.
- Zachęcam do włączenia Dziecka! Filip uwielbia miksować, a udział w przygotowaniu posiłku skutkuje dużym entuzjazmem przy wspólnym posiłku.
- *Dynię umyj, przekrój na pół i wytnij nasiona. Potnij na półksiężyce i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 min. Upieczona dynia będzie spadać z widelca. Kiedy dynia lekko przestygnie, obierz ze skóry. LUB zamiast do piekarnika wrzuć do garnka i uparuj, tzn wlej tyle wody żeby zakryć dno na ok 2cm wysokości. Paruj około 10 min - sprawdzaj czy jest już miękka widelcem.
- Zupy krem nie są interesujące dla dzieci dlatego warto przygotować jakieś dodatki, którymi dzieci mogą posypać zupkę, np odrobina ugotowanej dyni czy ziemniaka pokrojone w kostkę, ryż, niesiarkowane wiórki kokosowe, a dla zębatych dzieci pestki dyni.
Dodaj komentarz