Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Bananowe muffiny śniadaniowe. Czekoladowy raj. BLW

Te perfekcyjne puchate muffinki powstały tylko dzięki mojemu lenistwu 😉 Zatem muszę sobie częściej odpuszczać bo przepisy na skróty są nam chyba najbardziej potrzebne.

Moje muffiny śniadaniowe to nic innego jak pieczone placuszki czekoladowe. Naturalnie słodkie z jesienną nutką imbiru i gałki muszkatołowej.

12202019_1236451509713845_1993456622_n

12205073_1236451523047177_2022495407_n

12208003_1236451489713847_1251228757_n

Śniadaniowe muffinki bananowe. Czekoladowy raj.
Porcje 12
Muffiny są lekkie i niesłychanie puszyste. Doskonałe na ciepło i na zimno. Z masełkiem czy konfiturą lub na sucho 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • banany, 2 dojrzałe
  2. • jajka, 3
  3. • mąka gryczana, 5 łyżek
  4. • karob/kakao*, 1 łyżka
  5. • soda, 1 łyżeczka
  6. • olej kokosowy/masło klarowane, 1 łyżka - rozpuścić
  7. • imbir, 1 łyżeczka
  8. • cynamon, 1 łyżeczka
  9. • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  10. • kardamon, 1/2 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. 2. Wszystko oprócz maki i sody zmiksuj w blenderze
  3. 3. Dodaj mąkę, sodę i wymieszaj łyżką.
  4. 4. Wylej do foremek na muffiny (3/4 wysokości)
  5. 5. Piekłam 10 min w 180C na termoobiegu.
Notatki
  1. *Kakao podajemy po roku. Karob to jego zdrowy zamiennik, który nie alergizuje i jest polecany nawet przy leczeniu biegunek.
  2. Banany powinny być dojrzałe bo wtedy są najsłodsze.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

25
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Koras
Gość
Koras

wyszly calkiem fajne, wg mnie mozna by wrzucic troche wiecej banana i trzymac dluzej w piekarniku bo po 10 min ciasto w srodku bylo jeszcze niedopieczone i mokre.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Moze byc inna mąka? Bo akurat gryczanej nie mam, ale chyba wszystkie inne tak 😉

brzaga
Gość
brzaga

dzisiaj robię 🙂 u nas będą kolacyjno – śniadaniowe mam nadzieję, że równie pysznie będą wyglądać i smakować 🙂
Uwielbiam twoje przepisy 🙂

Celina
Gość
Celina

Czym zastąpić banana? Akurat mam pod ręką tylko jednego…

Julia
Gość
Julia

Dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂 już tyle świetnych i zdrowych rzeczy zrobiłam z Twojego bloga dla mojej córki. Widać, że i jej zawsze smakują 🙂 To wspaniałe, że dzielisz się tymi przepisami. Pozdrawiamy 🙂 a dziś zrobimy muffiny 🙂

Kasia
Gość
Kasia

Witaj,

Czy 10-miesięczna córa może je zjeść w wersji z karobem? Chodzi mi głównie o sodę i gałkę muszkatołową, bo póki co jeszcze nie podawałam jej tych składników w posiłkach.

Patrycja
Gość
Patrycja

Wyszły pyszne. Dzięki za fajny przepis 🙂 Dałam dwa banany mocno żółte z lekkimi plamkami i ciasto było mało słodkie, dodałam swojego cukru waniliowego dwie płaskie łyżeczki i było idealnie. Muffiny posypałam zmielonymi migdałami. Pycha 🙂 Przepis prosty i zdrowy :))

Anett
Gość
Anett

Zrobiłam babeczki dokładnie wg przepisu. Po 15 minutach były całkiem płynne po 25min już wyglądają lepiej ale nadal są surowe. Co może być przyczyną?

Agata
Gość
Agata

Zrobiłam mufiny z jabłkiem-pyszne! Synek był zachwycony, zajadał jak nigdy:).

Mom
Gość
Mom

Woow…hit u mojego już prawie rocznego malucha… Dziś z musem borówkowym a następnym razem już koniecznie bez papilotek bo szkoda tej nieodchodzącej części ciacha. Dziękuję za przepis i za zdrową i pozytywną motywację… ile ja już się z Tobą dobrych rzeczy napiekłam i nagotowałam i na żadnym innym blogu nie miałam tak dobrego poczucia przy tym, a to przy takim maluszku bezcenne. Dzięki Aniu. A przepis super, z musem daktylowym czy na samych bananach, 10 min termoobieg, idealnie, szybko i przyjemnie. Serdeczności

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Świetny blog. Dziękuję za ten przepis pychaaaa😁