Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Bananowe muffiny śniadaniowe. Czekoladowy raj. BLW

Te perfekcyjne puchate muffinki powstały tylko dzięki mojemu lenistwu 😉 Zatem muszę sobie częściej odpuszczać bo przepisy na skróty są nam chyba najbardziej potrzebne.

Moje muffiny śniadaniowe to nic innego jak pieczone placuszki czekoladowe. Naturalnie słodkie z jesienną nutką imbiru i gałki muszkatołowej.

12202019_1236451509713845_1993456622_n

12205073_1236451523047177_2022495407_n

12208003_1236451489713847_1251228757_n

Śniadaniowe muffinki bananowe. Czekoladowy raj.
Porcje 12
Muffiny są lekkie i niesłychanie puszyste. Doskonałe na ciepło i na zimno. Z masełkiem czy konfiturą lub na sucho 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • banany, 2 dojrzałe
  2. • jajka, 3
  3. • mąka gryczana, 5 łyżek
  4. • karob/kakao*, 1 łyżka
  5. • soda, 1 łyżeczka
  6. • olej kokosowy/masło klarowane, 1 łyżka - rozpuścić
  7. • imbir, 1 łyżeczka
  8. • cynamon, 1 łyżeczka
  9. • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
  10. • kardamon, 1/2 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. 2. Wszystko oprócz maki i sody zmiksuj w blenderze
  3. 3. Dodaj mąkę, sodę i wymieszaj łyżką.
  4. 4. Wylej do foremek na muffiny (3/4 wysokości)
  5. 5. Piekłam 10 min w 180C na termoobiegu.
Notatki
  1. *Kakao podajemy po roku. Karob to jego zdrowy zamiennik, który nie alergizuje i jest polecany nawet przy leczeniu biegunek.
  2. Banany powinny być dojrzałe bo wtedy są najsłodsze.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

17 komentarzy do "Bananowe muffiny śniadaniowe. Czekoladowy raj. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Koras
Gość

wyszly calkiem fajne, wg mnie mozna by wrzucic troche wiecej banana i trzymac dluzej w piekarniku bo po 10 min ciasto w srodku bylo jeszcze niedopieczone i mokre.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Moze byc inna mąka? Bo akurat gryczanej nie mam, ale chyba wszystkie inne tak 😉

brzaga
Gość
brzaga

dzisiaj robię 🙂 u nas będą kolacyjno – śniadaniowe mam nadzieję, że równie pysznie będą wyglądać i smakować 🙂
Uwielbiam twoje przepisy 🙂

Celina
Gość
Celina

Czym zastąpić banana? Akurat mam pod ręką tylko jednego…

Julia
Gość

Dziękuję za wszystkie inspiracje 🙂 już tyle świetnych i zdrowych rzeczy zrobiłam z Twojego bloga dla mojej córki. Widać, że i jej zawsze smakują 🙂 To wspaniałe, że dzielisz się tymi przepisami. Pozdrawiamy 🙂 a dziś zrobimy muffiny 🙂

Kasia
Gość

Witaj,

Czy 10-miesięczna córa może je zjeść w wersji z karobem? Chodzi mi głównie o sodę i gałkę muszkatołową, bo póki co jeszcze nie podawałam jej tych składników w posiłkach.

Patrycja
Gość
Patrycja

Wyszły pyszne. Dzięki za fajny przepis 🙂 Dałam dwa banany mocno żółte z lekkimi plamkami i ciasto było mało słodkie, dodałam swojego cukru waniliowego dwie płaskie łyżeczki i było idealnie. Muffiny posypałam zmielonymi migdałami. Pycha 🙂 Przepis prosty i zdrowy :))

wpDiscuz